Hoppa till huvudinnehållet

Så utklassar gamingaktierna börsen

Spelbranschen har gått starkt både i Sverige och USA och slagit de breda indexen med marginal hittills i år, med undantag av några få exempel. Det visar Finwires genomgång av sektorn.

På Stockholmsbörsen har Qiiwi haft den bästa kursutvecklingen i sektorn i år, följt av Stillfront. Endast krisdrabbade Starbreeze har haft en negativ utveckling i år. Räknas även e-sportbolaget ESEN in så är det också ett exempel på en aktie som backat i år.

På USA-börsen har Activision Blizzard haft den bästa utvecklingen i år bland spelbolagen i jämförelsen och det med störst marknadsvärde. För svensk del är förvärvstunga Embracer störst i branschen.

Medianbolaget för sektorn i Sverige har stigit 54 procent och 9,7 procent i USA.

Datorspel pekas ut av fondbolaget Didner & Gerge som en av få former av underhållning som inte påverkas negativt av den pågående coronapandemin.

Qiiwi ökade omsättningen flerfaldigt

Spelraketen på svenska börsen, Qiiwi, som utvecklar mobilspel ökade omsättningen flerfaldigt under det första kvartalet jämfört samma period i fjol. Så sent som i onsdags nådde speltiteln Wordington 10 miljoner registrerade spelare, upp från två miljoner spelare i november i fjol. Bolaget har också lanserat Hells Kitchen och spelet har fått en så kallad “feature” i kategorin New updated games på flera nyckelmarknader i Google Play.

Embracer tog in nytt kapital för vidare förvärv

Under våren har Embracer tagit in 1,65 miljarder kronor i nytt kapital genom en riktad nyemission. Carnegie Småbolagsfond deltog i emissionen och skriver i sin rapport:
“Bolaget brukar genomföra kapitalanskaffningar inför strukturaffärer så kanske är det snart dags för ett förvärv. Vi har stor respekt för bolaget med vd och huvudägare Lars Wingefors i spetsen”.

Wingefors som ledare och deras framgångsrika förvärvshistoria lyfts också fram av Fondita. “Deras resa har bara börjat”, enligt Kenneth Blomqvist som förvaltar Fondita European Micro Cap och Fondita European Small Cap.

I den senaste kvartalsrapporten uppger Embracer att de har en lång lista med förvärvskandidater. Bolaget minskade dock sin omsättning med 18 procent i den senaste kvartalsrapporten, jämfört med motsvarande period i fjol.

Förvärv har diversifierat Stillfronts portfölj

Förvärv är också något som Stillfront har varit lyckosamma med. I april gick bolaget ut med att de köper den amerikanska mobilspelsutvecklaren Candywriter, med flaggskeppstiteln Bitlife. Kepler Cheuvreux ser förvärvet som attraktivt med solid tillväxtpotential som diversifierar bolagets spelportfölj.

Under det senaste kvartalet steg omsättningen med drygt 65 procent och bolaget överträffade vinstprognosen. Förutom organisk tillväxt drevs omsättningen av förvärven av Kixeye och Storm8.

Fonden Origo Quest har Stillfront som ett portföljinnehav. Förvaltarna gillar Stillfronts position på free-to-play marknaden för mobilspel och anser att bolaget har en bevisad stark historia.

På den amerikanska spelmarknaden slog speljätten Activision Blizzard förväntningarna. Det justerade resultatet per aktie blev betydligt bättre än väntat och omsättningen steg nära 21 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Börsvärde miljarder SEKUtveckling i år, procent
Stockholmsbörsen
Embracer40,654
Paradox22,435,6
Stillfront21,594,3
G51,561,7
Starbreeze0,61−9,5
Qiiwi0,58188,7
ESEN eSports0,0085−8,7
OMXSGI−6,9
Börsvärde miljarder USDUtveckling i år, procent
USA-börsen
Activision Blizzard5418,2
Electronic Arts349,4
Take-Two Interactive15,39,7
S&P500−6
Fotnot: Kursutveckling i år fram till torsdag 28 maj ca 16.00

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer