Hoppa till huvudinnehållet

Så slår raset i SEB mot sparare

Är raset i aktien rimligt eller en överreaktion? Det märkliga är snarare att aktien inte påverkats under året, trots att det varit uppenbart att penningtvättsproblematiken också finns i SEB.

SEB har tillsammans med Nordea och Swedbank under flera av årets månader legat på topplistan över de mest nettoköpta aktierna. Antalet sparare som äger SEB har ökat med 12 procent sedan årets början.

Det är inte lika stor ökning som i Swedbank och Nordea, men där har spararna bottenfiskat i högre utsträckning.  SEB har sparare köpt på andra premisser; banken har framstått som stjärnan i sektorn. Och sektorn i sig har fortfarande en viss lockelse, trots utmaningar som minusränta, ökad konkurrens, höga kostnader och så penningtvätten – direktavkastningen som trots utdelningsjusteringar ändå är hög.

SEB har de senaste kvartalen visat styrka samtidigt som det inte funnits något konkret att ta på kring de penningtvättsanklagelser som också drabbat SEB. Det har gjort att SEB framstått som det tryggare valet. Men ett köp har egentligen varit ett bet på att inget konkret heller kommer fram i ljuset. Nu är många oroliga att det ska vara lika illa som i Swedbank. Vi vet inte omfattningen på detta och marknaden tar det säkra före det osäkra. Det märkliga är snarare att aktien inte påverkats i nämnvärd utsträckning innan gårdagen trots att vi hela tiden känt till att penningtvättsproblematiken också gäller SEB.

Det har uppkommit kritik mot att banken skickar ut pressmeddelande så fort journalister börjar ställa frågor, och på så vis orsakar aktiespararna en förlust på 25 miljarder kronor. Men vad är alternativet? Banken är rädd för att göra fel, och har lärt sig Swedbanks läxa. Därför skickade man ut ett pressmeddelande direkt. Jag tycker att det var rätt. Det ska poängteras att SEB:s kommunikation kring detta präglats av en helt annan öppenhet än Swedbanks gjorde. Den senare närmast tondöv. Öppenheten Johan Torgeby visat hela tiden kring att problemen finns är ett ,måste.

Nu hänger aktiens fortsatta utveckling på vilka uppgifter som framkommer i UG. Vad har de upptäckt och hur illa är det? Hur väl matchar uppgifterna i programmet gårdagens marknadsreaktion? Är det riktigt illa kommer även SEB:s aktie framöver dras med den våta filt som nu ligger över Swedbank och Nordea. Men som många påpekar har SEB haft gott om tid att gå igenom transaktioner i lugnt och ro, medan krisen briserat i kollegan Swedbank.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-22 09:35

Jag funderar mycket om följande mening.
“Jag ska avslöja hur man blir rik på Wall Street: Var GIRIG när andra är RÄDDA och var RÄDD när andra är GIRIGA.”-Warren Buffett