Hoppa till huvudinnehållet

Så slår ett högre oljepris

Oljepriset rusar på måndagen. Så här påverkas vi och vår privatekonomi.

Oljepriset stiger kraftigt på måndagen. Hur mycket det kan stiga råder delade meningar om, men kommer inte produktionen igång igen snabbt nog bedömer vissa analytiker att oljepriset kan stiga mot 80 dollar. Andra har flaggat för en ökning med 30 procent. Saudiarabien har dock hävdat att varken produktion eller export kommer att påverkas nämnvärt. Det ska tilläggas att oljan (brent) stigit med 11 procent i år innan måndagens rusning men är ned med 23 procent på ett år.

Så här påverkas vi:

1. Dåligt för oljepriskänsliga bolag

Till att börja med är förstås flygbolagen förlorare. SAS påverkas exempelvis negativt av ett högt oljepris även om bolaget med hjälp av kontrakt på terminsmarknaden försöker skapa ett visst skydd mot upp- och nedgångar i både olje- och dollarpris. Pressade Norwegian påverkas också.

Men det finns fler bolag som har olja som en viktig handelsvara, exempelvis plastföretaget Nolato och gummitillverkaren Hexpol, eftersom olja är en viktig ingrediens i plast. Också exempelvis Electrolux har en känslighet för oljepriset, eftersom det ger ökade kostnader för plaster.

2. Men oljebolagen gynnas

Bolag som producerar olja och letar efter nya oljefyndigheter gynnas generellt av stigande oljepriser. Lundin Petroleum, som stigit med 35 procent i år, är ett sådant. Enquest och Africa Oil är två andra. Även vissa rederier gynnas.

3. Oro i Mellanöstern-fonder

Drönarattackerna har redan fått konsekvenser på aktiemarknaden. Börsen i Saudiarabien, som är Mellanösterns största kapitalmarknad, rasade och Saudiarabien är ett mycket viktigt investeringsland för Mellanösternfonder. Saudiska Al Rahji Bank är exempelvis största innehav i flertalet Mellanösternfonder på den svenska marknaden. Dock lär det förstås vara den stora och viktiga energisektorn som påverkas mest på den saudiska börsen.

Ett högre oljepris skulle kunna bidra till att den starka uppgången i Rysslandsfonder, som stigit med i snitt 38 procent i år, fortsätter. Det är delvis uppgången i oljepriset i år som har gjort att Rysslandsfonderna gått så starkt.

4. Högre bensinpris

Högre världsmarknadspris på olja påverkar förstås vad vi betalat vid pumpen. Det högre oljepriset har redan gett effekt i form av ett högre bensinpris. Men vi ska också, för att få lite perspektiv, ha i åtanke att en stor ”bov i bensindramat” är den svaga kronan, eftersom priset på olja anges i dollar.

5. Högre “dålig” inflation

Energipriserna har de senaste åren bidragit till att hålla uppe inflationen, vilket fått Riksbanken att titta mer på inflationsmått där effekterna av högre energipriset är borträknade. Detta eftersom direktionen sett de höga energipriserna som en tillfällig faktor. Men pressen uppåt på oljepriserna fortsätter, bland annat som en följd av den svenska kronan – som i sin tur är en följd av Riksbankens penningpolitik.

6. Hämmad tillväxt

Om marknadshumöret överlag är negativt så lär riskerna med ett högt oljepris betonas. I en marknad i dur kan ett högt oljepris tolkas som att tillväxten trampar på – börsen ska upp! Men mot bakgrund av den pågående avmattning i den globala ekonomin kan ett högre oljepris spä på en oro för att tillväxt och konsumtion hämmas när priserna blir högre. Exempelvis debiterar ju transportföretagen högre priser, och då måste även detaljhandeln i förlängningen ta ut högre priser.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Skum
Skum
2021-05-18 09:44

Vilka konsekvenser skulle det få för Kina med ett ökat oljepris i världen?