Hoppa till huvudinnehållet

Så ska du tänka i börsfallet

Börsfall är jobbiga såväl ekonomiskt som emotionellt. Det är lätt att bli pessimistisk. Då missar man de möjligheter som ett börsras faktiskt erbjuder. Här kommer några robusta tips för att lyckas hantera börsraset på rätt sätt.

Högre förväntad framtida avkastning

Alla gillar att tjäna pengar och när aktiekurserna stiger så känner sig investerare rikare. Detta trots att man i många fall inte sålt några aktier och därmed inte realiserat några vinster.
Samma tankemönster går att observera just nu. Portföljen är ned från årsskiftet och därmed upplever många sig fattigare, trots att man inte sålt några aktier ännu.

Egentligen är det motsatsförhållandet som är det ”rätta”. För varje gång aktier går ner så borde investerare känna sig glada så länge de är nettoköpare av aktier. Då varje aktie har en förväntad framtida avkastning så blir denna högre ju mer aktiekursen faller.

Börsen stiger i genomsnitt 8% per år. Detta är alltså vår förväntade avkastning. Några högriskplacerare kanske tycker att 8% låter lågt, dig vill jag ge en uppmaningen – fundera på ifall det är lågt eller ifall din förväntansbild är för hög.
Oavsett så kan vi konstatera att om börsen faller -20% så är den avkastning man kan förvänta sig framåt högre för den långsiktiga investeraren.

Håll hårt i månadssparandet

Börskrascher händer inte i ett vakuum. Utan börsen är en samlad bild av alla aktieplacerares framtidstro. Att börskurserna faller är så enkelt att aktieplacerare säljer av för de inte tror att deras aktier är värda att äga på dessa prisnivåer. Huruvida de får rätt eller fel får framtiden utvisa. Det jag vill belysa är att många investerare får just fel, då man kan konstatera att börsen historiskt sett stigit under lång tid.

Då börsen fungerar på lång sikt så gör man rätt i att fortsätta äga sina aktier. Detta förutsätter givetvis att man kan avvara pengarna under denna långa tidshorisont. Kan man inte avvara sina pengar i minst 5 år, då kanske de inte hör hemma på börsen i alls.

Min poäng är att man inte bara ska fortsätta äga, utan även, om man har den möjligheten, öka sparandet – i synnerhet genom ett månadssparande. I tuffare ekonomiska tider behöver man göra privatekonomiska prioriteringar. Elräkningen blir dyrare. Matpriserna känns i plånboken. Men försök, i så stor utsträckning du kan, prioritera månadssparandet. De bästa affärerna görs i de jobbigaste och sämsta tiderna.

Bred riskspridning för att fånga återhämtningen

Riskspridning handlar underförstått om att man ska äga många aktier. Hur många är upp till dig och din risktålighet. Generellt sett är en handfull aktier väldigt koncentrerat och kommer leda till en mer svängning portfölj. Äger du upp mot 20-25 aktier blir din portfölj mer lik en indexfond och således även utvecklingen – givet att du valt aktier från lite olika branscher och sektorer. En rimlig riskspridning handlar som sagt om att ha fler olika aktier för att balansera portföljen.

Nu är det många som trots att de haft en riskspridd portfölj ändå fått se en nedgång på -20% eller mer. När krisen slår till så tenderar många tillgångar att korrelera och kortsiktigt så faller det mesta. Glöm inte att riskspridning fortfarande fungerar på lång sikt och att det även är viktigt efter kursfall. Vill du hålla koll på hur börsen har utvecklats idag och på lång sikt kan du kika på Nordnets marknadsöversikt.

Genom att äga flera aktier så exponerar du dig för fler möjligheter till återhämtning. Vart inflationen eller räntan ska ta vägen är det många som har åsikter om. Det är dock ingen som vet och den förnuftige investeraren gör rätt i att ha olika aktier som skydd för olika scenarion. Geografisk spridning skall dessutom inte glömmas bort. Den svenska börsen har haft är en av de börsen som haft sämst utveckling i världen 2022, det gör att den upplevda krisen kan vara större här, än vad den är på många andra ställen.

Hur man hanterar en börsnedgång är helt avgörande för den långsiktiga avkastningen. Det sista du ska göra är att sälja allt och vänta tills stormen är över. Utan håll hårt i aktierna och försök fiska upp lite fler så ska du se att mycket löser sig över tiden.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm