Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkas vi av sänkt ränteavdrag

Ränteavdraget har återigen seglat upp som en glödhet politisk fråga. När fyra partier tillsammans ska enas om skatter och avdrag är chansen/risken att ränteavdragen förändras större än någonsin. Jag har räknat på hur svenskarna skulle påverkas.

Flera skattereformer ska nu mejslas fram ut det så kallade januariavtalet, och finansminister Magdalena Andersson (S) var i helgen i en TT-intervju tydlig med att ränteavdraget lär komma upp till diskussion.

Det är inte konstigt. Sex av åtta partier, alla utom S och M, har tydligt sagt sig vara för en nedtrappning. Det är inte svårt att tro att även de två största partierna vill detta, men att trappa ned ränteavdrag är inget man vinner väljare på.

Nu är det fyra partier som ska enas, och det gör att förutsättningarna för att det verkligen blir ett nedtrappat ränteavdrag finns på plats. Detta eftersom ett parti då ensamt slipper stå ansvarigt för detta ingrepp i svenskarnas privatekonomi som det ändå är.

Vi vet att drygt 70 procent av alla svenskar utnyttjar ränteavdraget, enligt siffror från SCB. Så även om man tycker det är rimligt att subventionen trappas ned eller slopas bör man vara ödmjuk inför att avdraget har en stor betydelse för svenskarnas plånböcker. Särskilt som många har tagit lån på premissen att lånekostnaden minskar med en tredjedel.

Därför tror jag att politikerna gör absolut klokast i att kombinera eventuella sänkningar av ränteavdragen med någon form av morot, som subventionerat sparande eller sänkta flyttskatter. Eller ytterligare sänkt inkomstskatt. Det är klokt att det lönar sig att arbeta och spara, men inte att låna. Kanske bör man samtidigt också lätta på de redan införda amorteringskraven, och göra dem mer flexibla.

Ska ränteavdraget justeras bör vi göra det nu när räntorna fortfarande är låga. Trots allt är världen inne i ett penningpolitiskt skifte, vilket på sikt ändå bör innebära högre, och inte lägre, räntor. En sänkning av ränteavdraget görs klokast när räntorna är låga, eftersom avdragen då inte har lika stor betydelse för den enskildes plånbok.

Om vi tar ett exempel med ett hushåll som har 3,3 miljoner i lån till en ränta på 1,5 så betalar de idag 2900 kronor i räntekostnad per månad. Ett bantat avdrag från 30 till 20 procent skulle innebära att månadskostnaden ökar med strax över 400 kronor i månaden. Men sätter vi en bolåneränta på 5 procent handlar det om en ökad kostnad i månaden på 1375 kronor. Och slopas avdraget helt handlar det om en ökad månadskostnad på nästan 11000 kronor (vid en ränta på 5 %). Som synes finns alltså en poäng med att trappa ned ränteavdraget i lågräntetider.

Det som jag tror ligger i korten är ett nedtrappat ränteavdrag till 20 procent, alternativt att avdraget trappas ned med en procentenhet per år ned till 20 procent. Ett helt slopat avdrag tror jag inte är aktuellt. Inget parti vill orsaka ännu ett ras på bostadsmarknaden eller att hushållens konsumtion helt stannar upp.

Jag har räknat på hur förändrade ränteavdrag skulle slå. Räntekostnad angiven per månad. Jag har för enkelhetens skull inte räknat med någon amortering på lånebeloppet.

Läs gärna också en artikel på ämnet inklusive uträkningarna skriven av TT, här publicerad hos Aftonbladet.

Lån: 1 miljon

Ränta: 1,5 %

Total räntekostnad per månad: 875 kr

Räntekostnad om avdraget trappas ned till 20 procent: 1000 kr/mån

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 1250 kr/mån

Räntekostnad om avdraget trappas ned med 1 procentenhet per år:

År 1: 888 kr/mån

År 2: 900 kr/mån

År 5ä: 938 kr/mån

Så stor blir räntekostnaden om avdraget slopas helt och räntan stiger till 5 %: 4167 kr/mån

Lån: 3 miljoner

Ränta: 1,5 %

Total räntekostnad per månad: 2625 kr

Räntekostnad om avdraget trappas ned till 20 %: 3000 kr

Så stor blir räntekostnaden om avdraget slopas helt: 3750 kr

Så stor blir räntekostnaden om avdraget trappas ned 1 procentenhet per år:

År 1: 2663 kr

År 2: 2700 kr

År 5: 2813 kr

Så stor blir räntekostnaden om avdraget slopas helt och räntan stiger till 5 %: 12500 kr

Lån: 5 950 000 kr

Boränta: 1,5 procent

Total räntekostnad per månad: 5206 kr

Räntekostnad om avdraget trappas ned till 20 procent: 5950 kr

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 7438 kr

Räntekostnad om avdraget trappas ned 1 procent per år:

År 1: 5281 kr

År 2: 5355 kr

År 5: 5578 kr

Räntekostnad om avdraget slopas helt och räntan stiger till 5 %: 24794 kr

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-04 10:27

“Som synes finns alltså en poäng med att trappa ned ränteavdraget i lågräntetider.”
Kommer likväl att bli kännbart för hushållen när det blir högräntetider.

Om man trappade ned ränteavdraget i högräntetider skulle man göra det försiktigare räknat i procent.
Om man trappar ned ränteavdraget i lågräntetider gör man det mer räknat i procent, men det slår hårdare när räntan väl blir högre.

Ska skatten på inkomstränta sänkas i samma takt som ränteavdraget sänks?

Anonym
Anonym
2019-03-04 19:53

Hej! När det diskuteras minskning av ränteavdragen nämns inte något om det bara ska gälla för nytagna lån. Om det även gäller gamla lån så förändras tidigare tagna beslut drastiskt och bestraffas retroaktivt. Detta är helt galet!! De nya amorteringsreglerna gäller ju inte på gamla lån. Så ändra avdragsreglerna bara på nya lån!!