Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkas du av Feds kovändning

Många har förvånats över Federal Reserves och Jerome Powells kovändning vad gäller dem amerikanska styrräntan. Nu kan förutsättningarna för ditt sparande förändras – igen.

Jerome Powell har tidigare fått ganska massiv kritik för att slå dövörat till marknaden och gå på med räntehöjningar till varje pris. Hittills har Fed genomfört nio räntehöjningar och fram tills i höstas gick det rätt bra. Vid den här tiden för ett år sedan fick börsen visserligen frossa just på vetskapen om att höjningarna kommer. Men sedan kom våren och inget kunde råda bot på investerarnas soliga humör, varken handelskonflikten eller Feds räntehöjningar. Börsen ångade på. Powell tycktes kunna höja i lugn och ro, även om många av oss nog anade att han hade nära till pausknappen om det skulle behövas.

Tills börsen inte alls ångade på längre, utan insikten att de högre räntornas tid är här slog ned som en bomb i marknadens kollektiva medvetande. Då gjorde Jerome Powell något ovanligt. I december höjde han räntan – men sänkte tillväxtutsikterna. En rätt ovanlig kombination, som fick analytikerna att leta efter fler duvaktiga signaler i Feds retorik.

Tidigare har dessa signaler getts i den muntliga kommunikationen. Men i förra veckan tillkom skrivelsen att ”tålamod” ska prägla räntepolitiken framåt och att flexibilitet ska gälla för minskningen av balansräkningen. Det är Powells mest duvaktiga uttalande hittills, och har av marknaden tolkats som att det nog är slut med räntehöjningar för den här gången. Kanske ligger rentav en sänkning närmare.

Det här påverkar ditt sparande på följande sätt:

1. Dina aktier gynnas

Marknaden steg på Feds uttalande. Börsen trivs inte i högt ränteläge, och aktiemarknaden gynnas allt annat lika av lägre räntor. Enkelt uttryckt beror det på att när räntorna stiger lockas investerare att flytta kapital från räntor till aktier. En annan effekt av pausen är av en annan karaktär; när tillgången på billiga pengar inte längre stramas åt håller det konjunkturen under armarna.

2. Din obligationsfond står pall

Det har i flera år talats om en potentiell smäll i obligationsfonder, så kallade långa räntefonder. Enkelt uttryckt faller din obligationsfond när marknadsräntorna stiger. Detta eftersom värdet på räntepapperna i din fond sjunker när marknaden erbjuder räntepapper med mycket högre ränta. Vi sparekonomer har i flera års tid varnat för obligationsfonder, att de inte har tiden för sig i ett stigande ränteläge. Dina preferensaktier blir mindre riskfyllda

3. Dina preferensaktier blir mindre riskfyllda

Under lågräntetiden har preferensaktier lockat med hög utdelning, ett slags ränta. Men när räntehöjningarna har stått för dörren har preferensaktierna framstått som riskfyllda. Andra placeringar blir mer attraktiva och då faller kurserna allt annat lika. En annan risk med preferensaktierna är att många av dem återfinns inom den räntekänsliga fastighetssektorn. När fastighetsbolagen får högre räntor på sina lån ökar kreditrisken.

4. Företagsobligationsfonder och räntebevis

Här gäller samma mekanismer. Värdepapperna i företagsobligationsfonden blir mindre attraktiva, när papper på räntemarknaden ger mer.

5. Korta räntefonder fortsatt “död” sparform

Korta räntefonder har länge varit en närmast död sparform, eftersom de knappast ger någonting alls. Pausar Powell räntehöjningarna lär denna trend bestå. Välj sparkonto för ditt sparande på kort sikt, och se bara korta räntefonder som en parkering inom försäkringsskal där konto inte är ett alternativ.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-05 22:24

Bra skrivet. Men finns det ett samband mellan låg ränta och hur börsen har gått. Man kan ju kolla 30 år bakåt i tiden och kolla. Vissa länder har väll 10 till 12 procent i ränta. Typ ryssland. Mexioco. Så går börsen uselt där