Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkas du av Feds beslut

Stalltipset är att den amerikanska centralbanken håller sin styrränta oförändrad vid kvällens möte. Men Jerome Powell väntas ändå på allvar lägga om räntebanan. Det får konsekvenser för din privatekonomi.

De allra flesta väntar sig att räntan hålls oförändrad nu men höjs vid juli-mötet. Det innebär att Fed på allvar lagt in en extra växel i sin helomvändning i penningpolitiken. Nu är flera räntesänkningar, med start vid julimötet, inprisade. Delvis har sänkningarna sin utgångspunkt i det handelskrig som nu ser ut att vara långt ifrån en lösning, och som skulle kunna slå mot tillväxten. Jag tror risken finns att sänkningarna tyvärr inte direkt skapar incitament för Trump att lösa handelskrisen, tvärtom. Med Fed i ryggen har han försäkrat sig om låg ränta, och då möjligen ett okej humör på aktiemarknaden, till valet nästa år.

Men det finns också en risk att Trumps kritik mot Fed kan ligga honom i fatet. Fed lär inte vilja att det ser ut som om man gör det presidenten säger åt dem att göra. Jag tror inte att det får dem att avstå från planerade räntesänkningar, men det kan göra att räntesänkningarna inte biter lika mycket om marknaden uppfattar Fed som styrda av Trump.

Flagga för lägre räntor

Fed lär signalera en lägre räntebana vid mötet ikväll. Det är som sagt inprisat i räntemarknaden. Att långa räntor fallit så pass mycket och nu i vissa fall ligger under de korta (3 månaders) visar detta. Nu är det inte per automatik så att marknaden alltid har rätt, Fed skulle kunna vara mer hökaktigt än marknaden tror.

Men någon sänkning lär det bli framöver, och det lär aktiemarknaden uppskatta. Börsen har pendlat mellan oro och eufori de senaste veckorna, och hur Fed agerar sätter definitivt prägeln på sommarbörsen.

Sänker Fed räntan i en eller flera omgångar framöver är det allt annat lika positivt för aktiemarknaden, trots att sänkningarna kommer sig av en tillväxtoro. Också den Europeiska centralbanken, ECB, har flaggat för att räntan kan sänkas. Sänkt ränta är positiv för dina aktier och aktiefonder, även om vi inte med säkerhet vet hur mycket den sämre konjunkturen har slagit mot exempelvis våra stora exportbolag.

En annan konsekvens av Feds räntesänkningar skulle i teorin kunna vara att den svaga kronan åtminstone inte försvagas särskilt mycket mer mot dollarn. Riksbanken planerar ju i sin egna prognos att höja räntan, vilket skulle innebära en förstärkning av kronan. Det skulle i sin tur innebära att den valutaboost vi haft i våra globalfonder och USA-fonder de senaste åren försvinner.

Kan vara dödsstöten för Riksbanken

Men det här är inte troligt. Faktum är att Feds väntade duvaktighet sätter ett rejält krokben för Riksbankens höjningsplaner – det kan rentav vara spiken i kistan. En liten centralbank som den svenska har mycket svårt att gå emot de stora drakarna. En kronförstärkning skulle ju innebära att vi exporterar inflation, och då hamnar Riksbanken ännu längre från inflationsmålet.

Snarare innebär Feds besked att svenskarna kan räkna med en fortsatt svag krona och en fortsatt låg bolåneränta. Dels eftersom Feds besked påverkar marknadsräntorna som påverkar prissättningen på bolån, dels eftersom det sätter krokben för Riksbanken.

Förhandla bolåneräntan

Som bolåntagare bör man snarare kanske ifrågasätta bankernas prissättning. De var snabba att höja räntan när Riksbanken gjorde det. Men nu har marknadsräntorna fallit kraftigt – utan att bankernas bolåneräntor gjort det i samma utsträckning.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer