Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkas du av EU-valet

Händelser som ett eskalerande handelskrig och centralbankernas agerande överskuggar valet till Europaparlamentet, som i sig inte bör vara särskilt börspåverkande. Ändå kan det vara bra för sparare, särskilt om du sparar i Europafonder, att hålla koll på valutgången.

Stora länder som Italien, Frankrike och förstås Storbritannien finns det anledning att hålla koll på, eftersom valutgången där kan vara vägledande för det politiska läget. Starkt EU-kritiska Lega kan flytta fram positionerna i Italien och faktiskt bli största parti i parlamentet. En sådan utveckling skulle kunna pressa euron. I Frankrike får folket säga sitt om Macrons ekonomiska reformförsök och I Storbritannien kan resultatet vägleda vägen till vilken storts brexit det blir.

Överlag är det många EU-kritiska partier som kan flytta fram positionerna, och det skapar ett fragmenterat parlament vilket inte är en bra grund för politisk stabilitet. Politisk osäkerhet är inte något som börsen uppskattar. Blir det väldigt stökigt inom EU kan det pressa euron. Det är inte heller bra för Europafonder, som placerar i euro.

Påverkas sparare på något annat sätt?

Ja, EU ska utse ECB-chefen Mario Draghis efterträdare i år. Vem det blir spelar förstås stor roll för ECB:s penningpolitik. Draghi har hållit en duvaktig linje och lovat att inte höja räntan i år. Hur ECB agerar spelar stor roll för exempelvis Riksbanken, och huruvida Ingves kan genomföra sin andra räntehöjning. Kommer en mer hökaktig efterträdare kan det kratta manegen för Ingves och direktionen. I ett mer fragmenterat parlament finns det dock en risk att

Skulle det bli verklighet med ett mer hökaktigt ECB kan det motverkas av att partier med pån yttersta högerkanten väntas flytta fram sina positioner. De har inte sällan en agenda med stora stimulanser som på kort sikt kan stimulera tillväxten i Europa.

Hur ska sparare agera?

Risken för ett allt mer fragmentiserat parlament där EU-kritiska partier flyttar fram positionerna kommer tillsammans med en kraftig avmattning för den europeiska konjunkturen, särskilt industrin. Jag tycker inte att Europafonder ser särskilt attraktiva ut just nu. Jag satsar hellre på en bred globalfond, där jag sprider riskerna.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer