Så påverkas daytraders av rapportsäsongen

Rapportsäsongen toppar i nästa vecka med en flod av rapporter i Sverige och internationellt. Finwire har frågat ett antal Twitterprofiler men även en hedgefondsförvaltare hur högsäsongen för rapportsläpp påverkar deras trading.

 

 

Vid sidan av rapporterna kommer mängder med uppdaterade aktierekommendationer samt makrodata, och som lök på laxen har vi frågor som stundande val och brexit. Vi har frågat ett antal Twitterprofiler men även en hedgefondsförvaltare hur högsäsongen för rapportsläpp påverkar deras trading.

 

“Kan överraska åt båda hållen”

 

Patrik Wallenberg – hedgefondsförvaltare 10ten
“Det gäller nu att förväntningarna på rapporterna slår in och bolagen visar styrka. En historiskt sett högt värderad börs i relation till lågräntemiljön kan bli en intressant cocktail med överraskningar åt båda hållen”.

När det gäller själva rapporterna tror förvaltaren på att företagen når förväntningarna.

“Vi tror bolagens rapporter kommer ligga i linje med analytikernas förväntningar denna gången. Den historiskt högt värderade börsen och den låga räntan tror vi kommer sätta börsens humör på prov om bolagens förväntningar inte uppfylls längre in på året”.

I övrigt riktas blickarna mot bland annat Frankrike.

“De kommande veckorna lär med stor sannolikhet bjuda på en del volatilitet då vi lär befinna oss i efterdyningarna av helgens första valomgång i det franska presidentvalet. Utfallet av denna första valomgång och vägen fram tills det avgörande i maj kommer vara präglat av osäkerhet på finansmarknaden. Detta är en oro grundat i de protektionistiska och nationalistiska vindar som präglat västerländska demokratier under den senaste tiden. Detta symboliserar dock mer än bara en ökad polarisering i anslutning till frågor gällande globalisering och immigration. Det man kan se är en grundläggande attitydförändring vad det gäller tilltron till både det politiska såväl som ekonomiska systemet, något som kan medföra oväntade fluktuationer på marknaden”.

 

“Mycket står på spel”

 

Wallenberg menar att det är mycket som står på spel just nu.

“Således är det mer än bara politisk prestige och EU-samarbetet som ligger i potten under detta val; det är en ideologiskt förankrad förändring som kan komma att omdana bilden den västerländska demokratin så som vi känner den för en lång tid framöver. Euron och staternas framtida relationer står på spel, det europeiska ekonomiska samarbetet ligger även det i potten då Frankrike tillsammans med Tyskland utgör själva kärnan av
euroområdets BNP”.

Under söndagen stod det klart att det blir Le Pen som får möta Macron i den sista finalomgången.

“Måndagens öppning kommer säkerligen bjuda på en viss volatilitet. Under året kommer vi befinna oss i liknande situationer med val i Tyskland och för att inte prata om den politiska oron runt om i världen. Ja det finns mycket som kan ställa om förväntningarna. Vi har de senaste åren haft en fantastisk börs med ökade vinster och utdelningsrekord. Men viktigt att tänka på i fantastiska tider är att förändringar kan komma fort och oväntat”, fortsätter han.

När det gäller fondens inriktning har han valt att praktisera stor likviditet end of day i sin förvaltning.

“Det känns mycket behagligt då vi känner oss bekväma oavsett vilken riktning börsen tar.

Att följa utvecklingen och granska data istället för att lita till spåkulan har nog inte varit viktigare än just nu. Det är trots allt bolagens förmåga att skapa mervärde i bra som oroliga tider som är det primära”, avslutar han.

 

“Är mer likvid än på länge”

 

Daytradern @Talespin på Tiwtter är framförallt skeptisk till börsens värdering.

“På rak arm har jag dessväre inte så mycket åsikter eller tankar. Jag är överlag skeptisk till värderingarna och har långportföljen exponerad därefter. Det finns att par case och trender som jag inte gör mig av med, men jag har mer likvider än på länge nu”, uppger han i en kommentar.

“Vad gäller tradingen så kör jag efter det vanliga, försiktig med sizen i direkt anslutning till rapporten och så försöker jag att inte spontanhandla rapporter som jag inte har förberett mig på. Jag tror överlag att marknadens värderingar ger utrymme för besvikelser i många bolag, även om det ser ut att ha rullat igång relativt smärtfritt”.

Signaturen @Monstertrading tittar mycket vid sidan av själva rapporterna på den politiska utvecklingen för Europa. Han tror exempelvis på en ökad volatilitet i marknaden i spåren av det franska valet. Ögonen bör hållas på euron. Rapportperiod anses naturligtvis också viktig både för den korta och långa portföljen.

 

“Utnyttja överreaktioner”

 

“En vägledning men också en tid då volatiliteten är stor där möjligheter skapas och utnyttjas på olika sätt beroende hur man är som trader/investerare. Exempel på möjligheter som utnyttjas är överreaktioner samt volatiliteten vid rapport, men också en vägledning då den långsiktiga investeraren beslutar sig för om man bör öka eller sälja. Även en tid där analytiker ändrar sin analys gällande rekommendationer om aktien”, uppger Monstertrading.

“Bra att tänka på och studera är hur marknaden beter sig och betett sig tidigare när det börjar närma sig rapportdags då det ofta rör sig i cykler. Andra intressanta tecken att studera är hur andra aktörer och banker agerar innan rapport. Ju fler tecken man kan hitta ju bättre är det och man kan komma till en bra slutsats om hur rapporten kan bli.
Självklart finns undantag men som vi vet handlar aktiehandel till stor del om sannolikhet”, fortsätter han.

Det är inte alltid han sitter och inväntar själva rapporten.

“Om bolaget/bolagen är i positiv trend och drar kraftigt upp så försöker jag vara med den uppgången från start och sen säljer av någon dag innan rapport”, uppger han och tillägger att man får vara nöjd med vinsten och leta efter nya case.

Bra exempel att titta efter är om det släpps nyheter inför rapporten, menar Monstertrading. Han tar det som en varningsflagga och säljer inför rapporten.

 

“Jobbar främst i bolagen innan och efter rapporterna”

 

“Jag försöker alltid hitta mönster och mönster som upprepar sig själv och det gör det under rapport perioden men självfallet finns det undantag. Men jag jobbar främst i bolagen innan och efter rapporterna, om jag tror att ett bolag har en bra rapport så tar jag en liten pose”, uppger han.
“Vad jag vill se och är viktigt är att de indextunga bolagen faktiskt visar bra rapporter samt visar tillväxt, för tar man en titt på OMXS30-index så har vi fått ett bra uppställ sedan Trump blev president och har nu gått in i någon form av återhämtning / vänta och se läge, då investerare vill ha mer kött på benen för att kunna tyda vart vi är på väg. Ett utbrott upp ur kanalen vore ett gott tecken på att folket är köpvilliga igen och vi kan nå nya höjder”, fortsätter tradering.

 

“Viktigaste är att kunna anpassa sig”

 

Sker det någon anpassning av att det är mycket rapporter kommande veckor?

“Jag försöker alltid ha två olika scenario där jag anpassar min grundstrategi som är mönster i teknisk analys och även mönster i mänskligt/aktör beteende och kombinerar det och sedan så får man bekräftelse till vilket scenario som sker av marknaden”, uppger Monstertrading och tillägger att han konsumerar nyheter.

Han menar på att den viktigaste frågan för en trader är att kunna anpassa sig. Han likställer det vid evolutionen och att man ständigt måste anpassa sig och utvecklas. Det är också viktigt att läsa på inför dagarna. Det anser även fler daytraders som vi talat med exempelvis @Material.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-04-25 08:11

0944Donna