Hoppa till huvudinnehållet

Så lyckas du på börsen

Det finns några tidlösa steg som är bra att fundera över för att långsiktigt lyckas på börsen. Här kommer några tips på hur du förbättrar dina möjligheter till en god avkastning med aktier och fonder.

Kolla gärna in livesändningen jag gjorde den 2 september ovan. Om du vill ha presentationsbilderna så laddar du ner de här.

Se även gärna kommentarsfältet nedan där många vanliga frågor besvarades.

Börsen är rätt plats för långsiktigt sparande

Att spara i aktier och aktiefonder har på lång sikt varit väldigt framgångsrikt. Genom att investera i företag som skapar tjänster och produkter vi människor använder har du fått en god avkastning på dina pengar. Bilden nedan visar vad 1 krona har historiskt vuxit till om du investerade den på svenska aktiemarknaden jämfört med vad du ungefär hade fått för tryggare sparande så som sparkonto under samma tid.

Skillnaden i avkastning är markant, men nyckeln ligger i långsiktigheten. På kort sikt kan börsen svänga kraftigt och vi har haft flera kriser under de senaste decennierna. Har man haft is i magen och tänkt långsiktigt har det lönat sig. Så frågan är hur man gör för att investera på aktiemarknaden.

Starta månadssparande för att maximera ränta-på-ränta effekten

Ett månadssparande är en av byggstenarna för att långsiktigt lyckas på börsen. Genom att automatisera ditt sparande så säkerställer du att det blir av. Dessutom brukar börsen både stiga och falla från tid till annan, genom att du köper varje månad så kommer du även att köpa in dig vid dessa tillfällen då börsen uppfattas som billigare.

Att månadsspara är enkelt och du kan själv anpassa det efter vilken summa du kan avvara varje månad. Vet du inte vilka fonder du ska månadsspara i, så har vi en kostnadsfri tjänst för månadssparande där du kan få hjälp med att skapa en egen fondportfölj.

Bilden ovan visar vad som hänt på riktigt om man sparat 10 % av den genomsnittliga lönen i Sverige varje månad in i en gratis svensk indexfond. Första 10 åren så händer nästan inget och sen så börjar staplarna röra på sig kraftigt. Denna bild visar förklaringen av ränta-på-ränta och vilken effekt det kan ge!
Jag startade sparande år 2000 när börsen stod på en topp. Det är egentligen det sämst tänkbara tillfället att börja, men även då går det att spara ihop till över en miljon kronor. Mer exakt tog det 15 år att spara ihop till miljonen, och du märker att den andra miljonen gick betydligt fortare.

Bilden ovan visar värdet vid starten av varje år.

Välj rätt konto som du stoppar dina aktier och aktiefonder i

Första steget är att öppna ett konto för att kunna spara på svenska börsen. Det finns några olika kontoformer idag vilket ger olika förutsättning för deklaration, skatt och liknande.
Ja vet, deklaration och skatt är inte de roligaste aktiviteterna i världen men gör du rätt val från början så kommer det gå väldigt enkelt idag.

Investeringssparkonto (ISK) är den populäraste kontoformen och funkar toppen för att spara i aktier och fonder. Du får en låg schablonskatt på ditt kontovärde istället för att betala 30% vinstskatt.

Kapitalförsäkring (KF) är också bra och innehåller samma skattenivå som ISK. En KF lämpar sig bra för dig som vill köpa utländska aktier. Då alla länder har egna skattesatser så hjälper banken dig att hämta tillbaka utdelningsskatt som du betalar. Dessutom är det bra för barn- och pensionssparande då du själv kan välja förmånstagare på kontot. Du kan alltså själv styra vem som ska ärva ditt konto.

Dags att börja investera

Aktier funkar bra för dig som är villig att lägga lite på att analysera och lära på om företag. Du behöver fundera ut vad företaget sysslar med idag och ifall det har potential att växa framöver. Det är givetvis lättare sagt än gjort, men det är vad aktieinvesteringar går ut på.

Tänk på att du kan både tjäna och förlora pengar på aktier. Du tjänar när aktiepriset stiger eller när du får ta del av vinsten genom utdelning. Båda fallen sker när det går bra för företaget som du investerat i. Går det istället dåligt så kommer du se aktiepriset falla och i värsta fall går företaget i konkurs, då är hela ditt investerade kapital borta. Du kan dock inte förlora mer än du investerat.

När du har gjort din analys så är det dags att köpa aktier. Det du behöver göra rent praktiskt är att ha pengar på ditt konto för att kunna köpa så många aktier som du önskar.

När man köper aktier så kostar det en liten avgift som kallas för courtage. Det är vanligtvis en liten procent på totalvärdet du köper för. Som tur är den avgiften idag försvinnande liten och i vissa fall till och med avgiftsfritt.

Rent praktiskt är det med andra ord inte svårt att köpa aktier. Däremot kan det vara en utmaning att hitta rätt aktier att investera i. Det kräver att du är något påläst om företaget för att lyckas som aktieinvesterare. Det är sällan en bra idé att bara chansa och köpa aktier på måfå.

Fondsparandet gör det enklare för dig

Om du har svårt att förstå aktier så är det en bättre idé att köpa några aktiefonder istället. En fond är enkelt förklarat en samling av tillgångar som någon annan har plockat ihop åt dig. Så när du köper en aktiefond får du ofta mellan ett tjugotal till flera hundra olika aktier i ett enda köp.

Fonder gör sparandet mycket enklare, men det är fortfarande en bra idé att läsa på om vad fonden du köper har för exponering och vad den kostar. Det är ju en skillnad på om du köper en svensk aktiefond eller en amerikansk aktiefond, i den förstnämnda får du svenska aktier och i den senare amerikanska aktier. Mitt tips är att se till att ha en handfull olika fonder med lite olika inriktningar så har du spridit dina risker.

Se också till att kolla vad avgiften är innan du köper dina fonder. Fonder har en förvaltningsavgift som dras ifrån ditt fondsparande. Avgiften brukar variera mellan 0% till ca 1,5%, om avgiften är högre så tycker jag du ska fundera på om det är värt för dig att spara i den fonden. Lägre avgift innebär ju att mer av dina pengar blir kvar och kan växa. Med det sagt betyder det inte att billigast är bäst, om du hittar en fond med duktiga förvaltare som skapar en avkastning som är bättre än börsens genomsnitt så kan det vara värt varje krona i avgift. Mitt tips är att se till att ha både några billiga indexfonder och några aktiva fonder som faktiskt slår börsen.

Håll dig uppdaterad och fortsätt inspireras

Jag hoppas att du börjar känna den där härliga känslan i magen av att du gör något rätt. För det gör du, några enkla val du fixar idag kommer ge enorm effekt om några år. Nu är det upp till dig att fortsätta denna resa och hålla den där sparglädjen levande.

Jag lovar dig att aktiesparande dessutom blir ännu roligare om du har någon att dela detta med. Utmana en vän eller partner för att ha någon i din närhet att prata aktier med. Gå med i nätverk som Aktiespararna eller Unga Aktiesparare för att hitta likasinnade. Prata med andra aktienördar online via Shareville.

Nu har du receptet – det är dags för dig att börja tillaga till din egna finansiella framgång!

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
46 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-02 12:10

helt ny på aktier och undrar hur jag ska tänka, vill investera 1000 kr i månaden men kommer ju då ta ca 10 månader innan man har en bra spridning av bolag, borde jag köpa två aktier då istället i månaden för att få snabbare spridning men måste ju då betala dubbelt courtage. Har nämligen sparat i fonder länge så måste betala det.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 12:13

Courtageavgiften är förhållandevis låg om du är långsiktig.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 12:15

Sen har väl Nordnet att har du under 50 k så är courtagen gratis på vissa marknader

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:30

Yes, på Stockholmsbörsen. Är det courtagefritt upp till 80K – https://www.nordnet.se/se/kundservice/prislista

Men som Johan säger, courtage är förhållandevis lågt idag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 12:42

Courtaget är baserat på summan du handlar för, om du köper en, två eller fler aktier beror på vad dem kostar vilket courtaget följer.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:29

Hej, Mitt spontana svar är att det inte behöver bli perfekt. Om du månadsköper aktier och du gör det för 1000kr så är det kanske smidigast att ta ett eller två företag per månad. Och Ja, då kommer det ta ca 10 månader innan du har köpt in i alla. Är det aktier med lägre pris/per aktie så kanske du kan få till 3st olika företag per månad. Men här finns det helt enkelt inte ett perfekt sätt att göra det på – enklast är ju fonder i ett månadssparande. Men den viktigaste poängen är att ett månadssparande blir av,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:15

Hej, har en fråga vad är bäst ISK eller AF konto?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:47

Skulle säga ISK mellan de två alternativen. Om du bara planerar att köpa räntefonder då är faktiskt AF bättre, men det är bara då. Annars så är ISK bättre, enklare deklaration, lägre skatt.

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:15

Hur ser du på preferensaktier t.ex. i sparande till kontantinsats eller i stället för räntefonder i morsans pension?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:49

Hej Simon, Skulle säga att preferensaktier är aktier och inget annat. Så de innehåller samma risk som vanliga aktier. Man tror att de ska vara “säkrare” men så är inte fallet. Detta märkte man definitivt under coronakraschen. Så jag skulle vara lite försiktig med preferensaktier om det är ett kortsiktigt sparande, precis som jag skulle vara försiktig med vanliga aktier. Min tumregel är börsen lämpar sig mest för längre sikt, ca 3år eller mer. Du kan givetvis spara i preferensaktier och vanliga aktier kortare än så, men var medveten om att de kan tappa i värde lagom till när bostaden… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:17

Hur länge bör man ha is i magen? Jag köpte aktier i maj för 310kr/aktie, sen sjönk den och har nu legat runt 250kr/aktie i några månader. Bör jag sälja? eller vänta?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:52

Hej Sven-Göran, Hmm, svårt att ge ett generellt råd baserat på bara tid och kursrörelse. Jag skulle ställa mig själv frågan om varför företagets aktie inte har presterat. Finns det något i bolaget som gör att aktieägare inte ser positivt på bolagets framtid? Generellt är ju några månader en ganska kort tid. Jag utvärderar min egna aktier på åtminstone något års sikt, men det är en smaksak. I slutändan är det hur företaget utvecklas som styr mitt beslut kring hur jag gör med aktien. Ibland kan företaget ändra sig snabbt i en riktning jag inte gillar, då kan jag sälja… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:17

Hur många år skulle du säga är minimum för långsiktigt sparande?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:54

3-5år. Det är inga magiska siffror, men det är ofta på den tiden vi har sett en börsnedgång och uppgång följt av varandra. Krascher kommer det fler av, och vi vet aldrig riktigt när eller hur lång tid de varar.
Sen skulle jag säga att längre tid än 3-5år är givetvis att föredra, gjorde ett roligt inlägg om det här: https://www.nordnet.se/blogg/garanterad-avkastning/

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:17

En annan fråga, behöver jag en Sverigefond (index) om jag har Investmentbolag i portföljen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:55

Nja, skulle jag säga. Många investmentbolag funkar som sverigefonder.
Sen beror det lite på vilket investmentbolag vi pratar om. Är det exempelvis VNV global du menar så finns det absolut en rimlighet i att komplettera med en sverigefond. Men är det Investor du menar så skulle absolut säga nej, då Investor är en sverigefond i princip.

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:18

har du några “lätta” tips att se om en aktie är prissatt “rätt”? indicationer som ROIC över tid etc?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:57

Gjorde massa analysmaterial på youtubekanalen i vintras. Här hittar du de om du orkar kolla igenom: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmApuroM5knLfpwJUrj23xGChuJIpdvTI

En favorit bland nyckeltal är Ev/EBIT, här finns lite mer info: https://www.nordnet.se/blogg/ev-ebit/

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:18

Man brukar räkna med att börsen ökar med 8% årligen över tid.
Men om man gör en fondportfölj där man har 60% aktierfonder och 40% räntefonder.
Hur påverkar det den årliga avkastningen? kan man räkna med 8% avkasstning då? eller ska man tänka mer att man får en avkastning på 6-7% avkastning ?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 15:59

Jaa, snarare det senare. Kanske till och med lägre än så då räntefonder ger ganska låg avkastning nu.
Här har jag lite tips kring räntefonder: https://www.nordnet.se/blogg/rantefonder/

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:19

Funderar på att ge mig in på den aktiemarknaden. Hur håller man sig uppdaterad på pågående trender eller helt enkelt vart kan man bäst hitta marknadsrelaterade nyheter?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:02

Hej Albin, Hmm, skulle säga att det är viktigare att hålla sig uppdaterad om de aktier som du köper än övergripande trender. Det är svårt att veta rent konkret vad som händer om exempelvis amerikanska valet går i den ena eller den andra riktningen. Utan jag lägger mer vikt på bolag, Bottom-up, än makro, Top-down. Med det sagt, så finns det massa bra poddar – både svenska och engelska som uppdaterar dig om det du känner att du vill följa idag. Men mitt tips är att inte ta in för mycket information, det kommer mest bli brus då. Utan håll… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:19

Kan du rekommendera några bra Hedge-fonder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:03

Hmm, jag har alldeles för dålig koll på enskilda hedgefonder. De är ofta så unika att det är svårt att dra alla över en kam. Här har vi alla hedgefonder på Nordnets plattform, men jag tror det är en bra idé att läsa på lite hos vardera fondbolag för att få en helhetsförståelse för vad du köper: https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor?sortField=yield_1y&sortOrder=desc&selectedTab=overview&fundType=HEDGE

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:20

Om du tror på ett bolag, men det just nu har ett negativt P/E-tal, bör man avvakta med att köpa då? Eller kan det fortfarande vara en idé att investera innan det förhoppningsvis vänder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:06

Jag kan absolut köpa om det är negativt P/E. Det betyder ju att företaget gör förlust nu, då blir också P/E talet ganska oanvändbart som verktyg. Utan frågan är då om bolaget ändå är kassaflödespositiva, så de kan hålla verksamheten vid liv. Om inte, då är det snart dags för nyemission och det är jag sällan förtjust i. Har du tid och lust att gräva lite och göra lite mer analys så kan man hitta spännande tillväxtcase som just nu gör förlust. Men risken är generellt högre och letar du mer stabila bolag så är en bra tumregel just att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:21

Som du sa precis; förr eller senare går det ner på börsen. Men när ska man då egentligen hämta hem en vinst på en aktie?? Jag köper – men säljer aldrig….. Tänker sälja typ som pensionär; men bör man egentligen sälja av när man tror att det är dags?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:14

Hej Anette, Det är generellt sett en riktigt bra strategi du pratar om – Buy and Hold. Du har helt rätt i att det inte är läge att sälja när börsen går ner. Däremot kan det vara läge att sälja om bolaget går i helt fel riktning. Den som köpte General Motors i sin ungdom när dom var det dominerande bolaget på amerikanska börsen har fått se det utvecklas till ett konkursfärdigt företag. Så jag skulle vara lite försiktig med att “gifta” sig med sina aktier och behålla de oavsett vad som händer, utan det finns ofta anledning att se… Läs mer »