Hoppa till huvudinnehållet

Så lyckas du med investeringarna!

I tidningen Femina tipsar jag om hur man som nybörjare undviker fällorna i sparandet och på börsen. Här är mina grundtips.

Jag började med att påminna om att den största risken kanske är att inte investera långsiktiga pengar på börsen. Detta eftersom du då går miste om avkastning, och pengarna faktiskt minskar i värde om de skräpar på sparkonto.

Här är mina övriga tips för att lyckas med ett sunt långsiktigt sparande:

Keep it simple. Du måste inte bli en ”börshaj” för att vara på börsen. Många tror det, och i så fall kan tröskeln till goda investeringar på börsen kännas hög. Men börja enkelt, med fonder eller investmentbolag som en grund. Tycker du det är kul och intressant kan du sedan läsa på och sätta dig in i exempelvis en sektor du tycker verkar intressant, och börjar titta på vilka spelare som finns där. Och så vidare. Men börja enkelt om du har svårt att komma igång.

Ha en strategi. Ha en tanke om hur du vill investera eller snarare, vilken typ av investerare du är. Vill du vara aktiv, ta hög risk och chansa på att tillväxtaktier kan öka värdet på dina investeringar? Eller känns det bättre med stabila värdebolag som kanske är lite trista men som år efter år ger god utdelning? Har du en uttänkt strategi så är dina investeringar också lättare att utvärdera över tid. Kanske har något fundamentalt ändrats i bolaget sedan du köpte det som ger anledning att se över innehavet?

Skynda långsamt. I många fall har det gått snabbt att tjäna pengar på börsen det senaste året. Men 2020 var inget ”vanligt” börsår, och det är viktigt att komma ihåg. Kom ihåg att en genomsnittlig årsavkastning på börsen är 8 procent. Skynda långsamt, istället för att spekulera till hög risk. En duktig aktiv trader kan förstås försöka tjäna pengar på snabba rörelser och det är inget fel i det, men det är inte alldeles enkelt att hamna rätt och den som är relativt ny gör klokt i att istället se investeringarna långsiktigt.

Lockas inte av luftiga hajper. Frestas inte att hoppa på något som stuckit iväg flera hundra procent utan att riktigt veta vad det är. Då är det bättre att läsa läxan själv.

Sprid riskerna ordentligt. En miss som nybörjare är att satsa på för få aktier. Jag hör ibland om personer som äger en, eller kanske två aktier. Det är ju helt okej om man har ett fondsparande i botten. Men om inte, så blir risken på tok för hög. Ha hellre 10-15 aktier i 5-6 olika sektorer.

Gör din egen bedömning. En aktie kan ju redan ha stuckit iväg rejält när du får ett ”hett tips” från en kompis/släkting eller frisör. Den bekanta kanske heller inte vet något om din riskaptit, sparhorisont, övriga investeringar, vad du behöver komplettera med och annat som du måste ta hänsyn till för att värdera en investering. Gör din egen bedömning. Vill du inte göra det är fonder eller investmentbolag utmärkta alternativ.

Inspireras på sociala medier. Uppmaningen att göra din egna bedömning gäller även på sociala medier. Använd dessa som inspiration – som sådana kan de fungera utmärkt. Men använd bara det som skrivs där som en enda pusselbit bland många fler.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer