Hoppa till huvudinnehållet

Så kan fotbolls-VM påverka börsen

Världsmästerskapen i fotboll är i full gång. Stora sportevenemang som dessa påverkar inte bara sportintresserade individer utan även börsnoterade bolag.

I söndags inleddes världsmästerskapen i fotboll i Qatar. Eventet har stått i nyheternas centrum av flera anledningar. Nu senast över värdlandets sena beslut att helt slopa försäljningen av alkohol på arenan.

Fifa har skrivit kontrakt med ölmärket Budweiser – del av den globala ölproducenten Inbev – om att de får ensamrätt på försäljningen under mästerskapet.

För Budweisers del betyder den slopade försäljningen att man står med ett stort lager som man inte längre kan sälja. Det skapar logistiska utmaningar och leder till högre kostnader, skriver Reuters. Men situationen behöver inte vara så illa som den först kan se ut att vara.

“Stadionförsäljningen i sig är en relativt liten del av detta”, säger en analytiker på Bernstein till Reuters om Inbevs globala försäljning.

“När det gäller volymer av varumärken handlar det om den globala tv-publiken och globala aktiviteter.”

Under det det tredje kvartalet 2022 omsatte Inbev nästan 15,1 miljarder dollar med ett justerat ebitda-resultat på 5,31 miljarder. Enligt Marketwatch kan Budweiser ha betalat runt 75 miljoner dollar för kontraktet.

Sett till omsättningen utgör pengarna man lagt på kontraktet ingen stor post. Vad som är det viktiga för Inbev är möjligheten att få marknadsföra sig.

För att se vad marknaden anser om försäljningens betydelse kan man gå till börsen. Inbevs aktie är noterad i Belgien och sedan det blev känt att försäljningen stoppas har kursen faktiskt stigit något.

Bra läge för bettingbolag

Stora sportevent som ett fotbollsmästerskap innebär affärsmöjligheter för flera bolag – även de som inte har avtal med arrangörerna. I Sverige skapar det möjligheter för högre intäkter för börsnoterade bettingbolag som Kindred och Betsson. Läser man bolagens senaste kvartalsrapporter framgår det även att de ser positivt på turneringen och vad den kan föra med sig.

För Betsson resulterade VM i högre intäkter redan under det tredje kvartalet i och med att bolaget såg högre aktivitet för sin sportbok. Det för att flera mindre turneringar behövde starta tidigare än vad man annars gör för att ge utrymme åt världsmästerskapet.

Kindred skriver i sin kvartalsrapport att man förväntar sig att det fjärde kvartalet blir “mycket händelserikt inom både sportspel och kasino” på grund av VM.

“Fotbolls-VM är alltid ett lysande tillfälle att värva och reaktivera kunder, vilket vanligtvis betyder mycket höga aktivitetsnivåer i slutet av turneringen”, skrev Kindreds vd Henrik Tjärnström i en kommentar.

Hur mycket de kommer tjäna på mästerskapet går på förhand inte att veta. När det kommer till bettingbolag kan det vara intressant att se hur många skrällar det blir under mästerskapet. Blir skrällarna fler kan det leda till något bättre marginaler för bolagen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer