Hoppa till huvudinnehållet

Så kämpar vi för en flytträtt värd namnet

I höst drar det ihop sig till beslut om flytträtten, och om regeringens otillräckliga förslag ska bli verklighet. Vi på Nordnet har sedan förslaget lades fram ställt oss på spararnas sida och kämpat emot med näbbar och klor.

För min del började det hela faktiskt med en kort liten notis från TT. Så fort det handlar om pension och flytträtt blir jag givetvis intresserad och på tårna, och nu lät nyhetsbyrån Per Bolund breda ut sig om hur regeringen nu “sätter ned foten” mot pensionsjättarna, när flyttavgifterna begränsas.

Som gammal journalist är instinkten alltid att kolla hårda fakta bakom sådana vackra formuleringar. Vad innebar det här förslaget, kan det möjligen vara så att vi nu skulle få en flytträtt som faktiskt fungerar på riktigt?

Remissen avslöjade hur regeringen vek sig

Jag satte mig och lusläste remissen. Och upptäckte tyvärr att regeringen helt vek ned sig för pensionsjättarna, och att förslaget inte alls kommer att göra flytträtten effektiv på riktigt. Enligt det ursprungliga förslaget skulle pensionsbolagen få ta ut straffavgifter för flytt motsvarande de anskaffningskostnader, det vill säga provisoner, som pensionsbolaget betalat ut för att få pensionsspararen som kund. Ersättningar som spararen varken känt till eller bett om men som spararen ändå nu måste stå för.

Det här stod det givetvis ingenting om i TT-artikeln. Jag kontaktade TT och tyckte att en motröst till Bolund om förslaget vore bra för balansen men fick inget gehör. Hans Bolander på Dagens industri hörsammade dock min skarpa kritik och skrev en första artikel i ämnet.

Efter det var bollen i rullning. Det är aldrig enkelt att som liten spelare gå emot starka intressen, men vi kände att vi hade på fötterna. Det här förslaget var helt enkelt inte rätt mot spararna.

Också Joel Dahlberg på Svenska Dagbladet fångade upp min kritik.

Vi lanserade eget förslag

Ett flertal andra medier hakade på och skrev om vår kritik. Men om man kritiserar något så tycker jag att man också är lösningen skyldig. Därför lanserade vi i våras också vårt egna förslag på en flytträtt som är effektiv på riktigt, något som bland annat Privata Affärer skrev om. Vi kallar det 500:2-metoden, men en blinkning till den så kallade 5:2-dieten. Det ska kosta max 500 kronor och ta max två månader att flytta sin pension, anser vi. Jag utvecklade förslaget i en debattartikel i Realtid och i en krönika på Omni.

Vi knatade också i väg till regeringsförslaget och lämnade in vårt remissvar till Per Bolund , vilket uppmärksammades av Privata Affärer.

En offensiv inleddes

Eftersom vi visste att förslaget gått till riksdagen och att övriga politiska partier nu skulle få säga sitt inledde vi en rejäl offensiv för att kräva svar av politikerna. Det skrev bland andra Affärsvärlden om.

Och vi fick faktiskt faktiskt svar från några, samtidigt som vi såg spår av våra förslag i KD:s, SD:s och V:s följdmotioner. De ansåg också förslaget vara otillräckligt, och ville se avgiftstak i kronor samt att även äldre kapital i försäkringar tecknade före 2007 skulle omfattas. Precis som vi krävt alltså.

Bolund i Sparpodden

Dessutom fick vi finansmarknadsminister Per Bolund till vår egna Sparpodden . Där försvarade han förslaget och hävdade att regeringen inte vek sig för branschen. Och att det är förenat med kostnader för kvarvarande sparade vid flytt av fondförsäkring. Jag anser att det inte stämmer. Det är helt enkelt inte så det fungerar i en fondförsäkring, och det är till att börja med i fondförsäkring vi tycker att flytträtten måste bli mycket mer effektiv.

Nu började hur som helst vår “offensiv” och vår kamp faktiskt göra avtryck och bli en “snackis” i branschen. Branschtidningen Pensioner och Förmåner uppmärksammade min kamp för bättre villkor. Dessutom kom jag med på tidningens lista över de mäktigaste i pensionsbranschen som presenterades i Almedalen. Mycket hedrande, jag och Nordnet är ju verkligen uppstickare i sammanhanget, och vi uppfattas säkert som både obekväma och lite jobbiga. Och så måste det ju vara, vem ska annars ta spararnas perspektiv?

Kampen fortsätter i höst

Vi fortsätter att kämpa för en flytträtt värd namnet i höst. För Svenska Dagbladet ställde jag nyligen samman hur höga kostnader pensionsjättarna idag faktiskt tar ut för en flytt, för att visa på behovet av förändring.

Förslaget och KD:s, SD:s och V:s följdmotioner ska nu ställas samman i ett betänkande i utskottet. Vi på Nordnet kommer att göra vad vi kan för att förhindra att förslaget blir verklighet. Det är helt enkelt inte tillräckligt. Politikerna måste stå pall mot branschjättarna. Vi försöker hjälpa dem.

Hur ska vi mer uppmärksamma flyttfrågan och vikten av att förslaget stoppas och ändras? Kom gärna med förslag!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer