Hoppa till huvudinnehållet

Så hittar du klimatvänliga aktier

Megatrenden hållbarhet fortsätter med oförminskad styrka 2021. Att spara hållbart är inte alldeles enkelt, men det finns några saker att tänka på för den som vill hitta klimatvänliga aktier till portföljen.

Jag har den senaste tiden tittat närmare på aspekter av hållbart sparande, exempelvis i Privata Affärer, Affärsvärlden och Dagens industri. Hållbart sparande är ju en megatrend där intresset ökar hela tiden, men där händelserna under 2020 eldat på det rejält. Läs mer om det här.

Hur hittar man egentligen hållbara bolag?

Till att börja med måste du ställa dig frågan om vad du själv anser vara hållbart. Är det att välja bort oljebolag? Eller att aktivt leta efter bolag med en lösning på klimatomställningen? Eller investera i bolag vars verksamhet till synes inte är klimatvänlig, men som arbetar för att ställa om?

Att veta vad man står i frågan och vad man letar efter är A och O. Sedan kan du påbörja jakten på bolag som enligt din egen defintion kan anses vara klimatvänliga.

För att hitta bolag som kan anses hållbara kan man förstås titta själv i bolagens års- eller hållbarhetsredovisningar, och där få en bild av hur bolaget jobbar med hållbarhet. Ofta kan man ganska snabbt få en bild av ambitionsnivån. Men det handlar trots allt om bolagens egna formuleringar som ofta låter väldigt bra, men som kan vara svåra att tolka vad formuleringarna verkligen betyder.

Ta rygg på hållbara fonder

Ett knep är att istället ta rygg på fonder med hållbarhetsprofil. Titta i fondens fondbeskrivning eller produktblad där du kan se innehavslistan. Här har förvaltaren gjort ett urval som du kan dyka djupare i. Håll dock koll på vilken strategi fonden använder. Använder fonden påverkans-strategi så är det inte sällan effektivt – ur fondandelsägarnas perspektiv. Men du som enskild aktieägare har ju ofta svårare att sätta press.

Kolla också hållbarhetsindex och rankninglistor; Dow Jones Sustainability Index, MSCI ESG Index, MSCI Low Carbon Leaders till exempel. Här får vi inte se bara bolag på Stockholmsbörsen, men du kan få idéer och inspiration eller hitta aktier på exempelvis den amerikanska marknaden som verkar intressanta.

Använd smarta verktyg

Hos Nordnet finns ett verktyg som är baserat på Science Based Targets (sciencebasedtarget.org), ett initiativ mellan FN:s Global Compacy, World Resource Institute, WWF och CDP. Initiativet hjälper företag att avgöra hur mycket ska ska minska sina utsläpp för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. Här kan du hitta aktier som fått sina klimatmål godkända av Science Based Target.

Kolla klimatfondernas innehav

Ytterligare ett sätt är att ta rygg på klimatfonder. Det är fonder som investerar i bolag som bidrar till lösningar på klimatförändringarna, till exempel clean tech-bolag, bolag som sysslar med vattenrening och så vidare. Här är risken hög, det kan handla om bolag som inte har en färdig produkt än och som ännu inte är en del av ekonomin. Under 2020 har dock flera av den här typen av bolag gått urstarkt, särskilt solcellsbolag. Det beror på de enorma stimulanspaket som centralbanker och regeringar har aviserat i pandemins spår. Dessutom har EU:s nya definitioner och riktlinjer för hållbara bolag, taxonomin, som nu diskuteras flitigt inom EU, ytterligare satt hållbarheten högt upp på agendan.

Att kolla in klimatfondernas innehavslistor är ett sätt att hitta de här, ofta mindre, bolagen. MEN – var alltså medveten om att vi upplever lite av en hajp just nu vad gäller miljöteknikbolag. Många förhoppningsbolag kommer gå under, andra kommer lyckas. Vid en hajp skapas ofta uppståndelse och värderingarna kan dra iväg. Var skeptisk och disciplinerad och satsa på bolag med produkter eller tjänster som verkligen har visat sig fungera.

Gör din analys

Självklart gäller sedan att du som investerare måste göra din vanliga analys av bolaget. Det vill säga tänka efter hur bolaget passar in i din strategi, hur det kompletterar dina övriga innehav, vad som bör få bolaget att växa framöver, hur konkurrenssituationen ser ut, vad som ökar bolagets lönsamhet, hur ledningen ser ut, om grundarna finns kvar i ägarlistan, värderingen och så vidare.

Det kan vara svårt att hitta rätt, så ett sätt är att satsa på att i denna sektor satsa på en fond, med en förvaltare som kan branschen och som kan skilja agnarna från vetet. Det kostar i form av förvaltningsavgift, och den är inte sällan lite högre än för andra typer av aktiefonder, men det kan vara något att överväga. Fundera då på om du vill investera i en fond som väljer in, det vill säga som är en ren klimatfond som satsar på bolag med lösning på klimatomställningen. Eller en fond som väljer bort oönskade innehav.

Nordnet har en filterfunktion i fondsöket, där det är möjligt att ange oönskade innehav. Då filtreras fonder med innehav i oönskade sektorer bort. Läs här om vilka sektorer vi inte vill ha våra sparpengar i.

Exempel på några “klimataktier”

Här är exempel på några etablerade bolag som ses som klimatvänliga. Det här är inte någon rekommendation, och ingen analys av bolagen. Ingen hänsyn har tagits till värdering utifrån övriga faktorer. Bolagen ska endast ses som exempel.

Tomra: Norskt bolag noterat på Oslobörsen som  tillverkar maskiner för hantering av pet-flaskor och burkar, med en marknadsandel på 75 procent. Man når också bolaget via Latour, som äger 26 procent. Tomra är världsledande och förmodligen kommer allt fler länder tvingas inse att återvinning är en nödvändighet.

Vestas Wind Systems: Förnyelsebar energi blir allt viktigare. Danska Vestas är världsledande på tillverkning av vindturbiner – man står för 17 procent av den installerade kapaciteten.

Alfa Laval: Ett industribolag kanske inte är det första man tänker på som klimataktie. Men Alfa Laval har teknologier som hjälper industriföretag till effektivare processer – men minskad vatten- och energiförbrukning som följd.

Skogsbolagen: E-handeln har gjort att vi badar i plast. Men den lär successivt komma att ersättas av papper och kartong som är lättare att återvinna. Skog binder också koldioxid, och när träden dör bryts biomassa ned och koldioxiden återgår till atmosfären.

Scatec Solar: Något av en ny favorit bland många av Nordnets sparare är norska scatec solar som utvecklar, bygger och driver solkraftverk bland annat i utvecklingsländer. Stora och tvära kast i aktien, så det gäller att vara medveten om riskerna.

Som sagt är bolagen bara exempel. Jag tror att en gemensam nämnare att satsa på helt enkelt är att hitta bolag som på något sätt har en uppsida gentemot klimatomställningen. Det kan handla om solcellsbolag, men också till exempelvis konsultbolag som hjälper andra storbolag att bli mer hållbara.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-12-22 10:16

Vill man tjäna pengar eller köpa fina miljöaktier som kanske ger dålig avkasting. Ja vill tjäna pengar ja

Anonym
Anonym
2019-11-08 21:20

Är verkligen skogsbolag en smart investering. Hm du har t ex ett fabrik precis vid havet. Vi säger vattnet stiger 1 m tiil på hundra år. Då kanske värdet blir noll på hela fabriken.

Finns väll fastighestbolag som har hus precis vid havet. Ja stiger vattnet mycket. Inget värde på huset.

Anonym
Anonym
2019-11-07 18:23

Tack för användbar information. Jag tänker då främst på “Självklart gäller sedan att du som investerare måste göra din vanliga analys av bolaget. Det vill säga tänka efter hur bolaget passar in i din strategi, hur det kompletterar dina övriga innehav, vad som bör få bolaget att växa framöver, hur konkurrenssituationen ser ut, vad som ökar bolagets lönsamhet, hur ledningen ser ut, om grundarna finns kvar i ägarlistan, värderingen och så vidare”. Vad gäller övriga delar av artikeln avstår jag att kommentera.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm