Så hittar du klimatvänliga aktier

Vill du insvestera hållbart med dina sparpengar? Så här hittar du bäst klimatvänliga aktier.

För att hitta bolag som kan anses hållbara kan man förstås titta själv i bolagens års- eller hållbarhetsredovisningar, och där få en bild av hur bolaget jobbar med hållbarhet. Ofta kan man ganska snabbt få en bild av ambitionsnivån. Men det handlar trots allt om bolagens egna formuleringar som ofta låter väldigt bra, men som kan vara svåra att tolka vad formuleringarna verkligen betyder.

Ta rygg på hållbara fonder

Ett knep är att istället ta rygg på fonder med hållbarhetsprofil. Titta i fondens fondbeskrivning eller produktblad där du kan se innehavslistan. Här har förvaltaren gjort ett urval som du kan dyka djupare i. Håll dock koll på vilken strategi fonden använder. Använder fonden påverkans-strategi så är det inte sällan effektivt – ur fondandelsägarnas perspektiv. Men du som enskild aktieägare har ju ofta svårare att sätta press. Därför blir det snarare fonder med välja bort-strategin som är kloka att ta rygg på.

Kolla också hållbarhetsindex och rankninglistor; Dow Jones Sustainability Index, MSCI ESG Index, MSCI Low Carbon Leaders till exempel. Här får vi inte se bara bolag på Stockholmsbörsen, men du kan få idéer och inspiration eller hitta aktier på exempelvis den amerikanska marknaden som verkar intressanta.

Använd smarta verktyg

Hos Nordnet finns ett verktyg som är baserat på Science Based Targets (sciencebasedtarget.org), ett initiativ mellan FN:s Global Compacy, World Resource Institute, WWF och CDP. Initiativet hjälper företag att avgöra hur mycket ska ska minska sina utsläpp för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. Här kan du hitta aktier som fått sina klimatmål godkända av Science Based Target.

Kolla klimatfondernas innehav

Ytterligare ett sätt är att ta rygg på klimatfonder. Det är fonder som investerar i bolag som bidrar till lösningar på klimatförändringarna, till exempel clean tech-bolag, bolag som sysslar med vattenrening och så vidare. Här är risken hög, det kan handla om bolag som inte har en färdig produkt än och som ännu inte är en del av ekonomin. Att kolla in klimatfondernas innehavslistor är ett sätt att hitta de här, ofta mindre, bolagen. MEN – var medveten om att vi upplever lite av en hajp just nu vad gäller miljöteknikbolag. Många bolag kommer gå under, andra kommer lyckas. Vid en hajp skapas ofta uppståndelse och värderingarna kan dra iväg. Var skeptisk och disciplinerad och satsa på bolag med produkter eller tjänster som verkligen har visat sig fungera.

Självklart gäller sedan att du som investerare måste göra din vanliga analys av bolaget. Det vill säga tänka efter hur bolaget passar in i din strategi, hur det kompletterar dina övriga innehav, vad som bör få bolaget att växa framöver, hur konkurrenssituationen ser ut, vad som ökar bolagets lönsamhet, hur ledningen ser ut, om grundarna finns kvar i ägarlistan, värderingen och så vidare.

Exempel på några “klimataktier”

Tomra: Norskt bolag noterat på Oslobörsen som  tillverkar maskiner för hantering av pet-flaskor och burkar, med en marknadsandel på 75 procent. Man når också bolaget via Latour, som äger 26 procent. Tomra är världsledande och förmodligen kommer allt fler länder tvingas inse att återvinning är en nödvändighet.

Vestas Wind Systems: Förnyelsebar energi blir allt viktigare. Danska Vestas är världsledande på tillverkning av vindturbiner – man står för 17 procent av den installerade kapaciteten.

Alfa Laval: Ett industribolag kanske inte är det första man tänker på som klimataktie. Men Alfa Laval har teknologier som hjälper industriföretag till effektivare processer – men minskad vatten- och energiförbrukning som följd.

Skogsbolagen: E-handeln har gjort att vi badar i plast. Men den lär successivt komma att ersättas av papper och kartong som är lättare att återvinna. Skog binder också koldioxid, och när träden dör bryts biomassa ned och koldioxiden återgår till atmosfären.

Scatec Solar: Något av en ny favorit bland många av Nordnets sparare är norska scatec solar som utvecklar, bygger och driver solkraftverk bland annat i utvecklingsländer. Stora och tvära kast i aktien, så det gäller att vara medveten om riskerna.

Observera att detta inte är någon rekommendation, och ingen analys av nämnda bolag. Ingen hänsyn har tagits till värdering utifrån övriga faktorer. Bolagen ska endast ses som exempel på aktier som kan anses vara hållbara. Gör alltid din egen analys av aktien innan köp.

Frida Bratt
Frida Bratt
Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Leif Hansson
Leif Hansson
2019-11-07 18:23

Tack för användbar information. Jag tänker då främst på “Självklart gäller sedan att du som investerare måste göra din vanliga analys av bolaget. Det vill säga tänka efter hur bolaget passar in i din strategi, hur det kompletterar dina övriga innehav, vad som bör få bolaget att växa framöver, hur konkurrenssituationen ser ut, vad som ökar bolagets lönsamhet, hur ledningen ser ut, om grundarna finns kvar i ägarlistan, värderingen och så vidare”. Vad gäller övriga delar av artikeln avstår jag att kommentera.

Håkan
Håkan
2019-11-08 21:20

Är verkligen skogsbolag en smart investering. Hm du har t ex ett fabrik precis vid havet. Vi säger vattnet stiger 1 m tiil på hundra år. Då kanske värdet blir noll på hela fabriken.

Finns väll fastighestbolag som har hus precis vid havet. Ja stiger vattnet mycket. Inget värde på huset.

Jakob E Saternus
Jakob E Saternus
2019-11-21 09:41

Hej. Miljö och hur vi kan göra skillnad med våra pengar engagerar och jag blev därför glad både över detta inlägget och när jag såg avsnitt 314 “Skog är nya guldet” av sparpodden. Tyvärr är inte Ep 313 och 314 utlagda på Nordnetbloggen. Ni får gärna lägga upp dem. Detta blev ett långt inlägg om Skogsbolag, Miljö-investeringar, fakta och att stå emot oro och förtal i dessa frågor. Som bondson, därefter militär och idag företagare har jag ett stort intresse för miljö, ekonomi och hur samhället hänger ihop. Trodde först att poddavsnittet var en anspelning på artiklarna kring Better Globe,… Läs mer »

Isabelle Saternus
Isabelle Saternus
Svara till  Jakob E Saternus
2019-11-21 11:03

Håller med! 👌🌱

Jesper
Jesper
Svara till  Jakob E Saternus
2019-11-21 16:57

Grymt bra ”sammanfattat” Jakob