Hoppa till huvudinnehållet

Så har Trumps tullar slagit mot stålbolagsaktierna

Pressbild: SSAB

Den svenska ståljätten SSAB rasar med närmare fem procent på börsen i dag. Detta efter att det står klart att USA inför ståltullar på 25 procent och aluminiumtullar på 10 procent.

Orsaken till tullarna är att Donald Trump anser att handelsavtalen missgynnar USA, och tullarna är därmed ett sätt att skydda den inhemska stålsektorn. Mer specifikt vill handelsdepartementet öka kapacitetsutnyttjandet inom den amerikanska stålindustrin från nuvarande 73 procent till 80 procent.Samtidigt har den amerikanske presidenten mjuknat något och öppnat upp för att enskilda länder kan få undantag om enskilda avtal träffas.

Vill ha undantag

SSAB var inte sena med att gå ut med att de vill träffa de amerikanska myndigheterna för att få till ett undantag. Å andra sidan har Trump genom sitt handelsdepartement flaggat för tuffare tag nu under nästan en månads tid. SSAB är dock långt ifrån den enda aktören som nu vill påverka situationen till sin fördel. Enskilda länder som vill stå först i kön för att förhandla är Storbritannien och Sydkorea.

Stahl, den tyska intresseföreningen för tyska stålproducenter gick idag ut och varnade för att ståltarifferna kan få dramatiska konsekvenser för Europa och tyska företag. Fackliga IF Metall gick också ut och beklagade ståltullarna och kallade förslaget för populistiskt. De anser att risken för ett handelskrig är uppenbar.

Det var under fredagen den 16 februari som Donald Trump först gick ut och föreslog importtullar med protektionistiska förtecken. Det blev startskottet på en intensiv process där Kina var ett av de första länderna som gick ut och varnat för handelsmässig vedergällning för att “försvara sina rättigheter”.

Fler produkter har straffats

Det kan också ha sin förklaring i att USA redan förra månaden införde 30-procentiga tullar på importerade solpaneler och tvättmaskiner. Något som bland annat slog mot kinesiska företag.

Senare konkretiserades hur stora tullpåslagen för stål och aluminium skulle bli.

Mars månad inleddes med att olika stålchefer bjöds in till Vita Huset. Dagen efter blev det en svart dag för de tyska ståljättarna ThyssenKrupp och Salzgitter på Frankfurtbörsen.

För svenskt vidkommande uppmanade den svenska branschorganisationen för järn- och stålföretag, Jernkontoret, EU att agera med svenskt undantag på önskelistan. Även WTO:s chef uttryckte oro över tarifferna.

EU hotar med tullar på whisky och jeans

När EU sedan samlade sig gick unionen ut med att hota med tullar på amerikanska produkter som bland annat motorcyklar, whisky, jeans och smink.

Ärendet tog en ytterligare vändning när den amerikanske handelsministern Mnuchin uppgav att stål- och aluminiumtullarna inte skulle drabba Kanada och Mexiko om de kunde nå ett framgångsrikt (nytt) Naftaavtal. För Kanadas del är jordbruket en viktig faktor i förhandlingarna och för Mexikos del har stoppande av droger till USA blivit en bricka i det politiska spelet.

Återupptar stålproduktion

Amerikanska stålproducenter vittrade morgonluft i det nya läget. US Steel beslutade sig så sent som för två dagar sedan att återstarta en anläggning i Illinois, USA och återinkalla omkring 500 personer till sitt arbete samma vecka.

Många är bolagen som indirekt säger sig påverkas av importtullarna, samt olika analytiker som gjort bedömningar i ärendet. Deutsche Bank gick igår ut med en analys som pekade ut General Electric som det företag som påverkas mest negativt av tarifferna.

“Ringar på vattnet”

För svensk del var Morgan Stanleys analys för tre dagar sedan intressant, då mäklarhuset angav Electrolux, SKF och Dometic som de tre bolag som är extra känsliga för amerikanska tullar. Orsaken var främst att de ansågs ha begränsade möjligheter att föra över ökade kostnader på kunderna. Dagen efter gick Dometics IR-chef ut med beskedet att de kan hantera högre materialkostnader och ska bli bättre på prishöjningar.

Prishöjningar på väg

Högre priser på stål ser ut att vara på väg. I morse rapporterade Finwire bland annat om att ståljätten Baosteel kommer att höja sina stålpriser i april. Under dagen kom uppgifter på att det redan varit rejäla stålprishöjningar i Nordamerika den senaste månaden, på flera produktkategorier, bland annat varmvalsat stål och grovplåt. Europa har noterat viss uppgång i stålpriserna, enligt statistik från The Steel Index.Nedan listar Finwire de företag i Nordamerika och Europa som SSAB klassar som konkurrenter, enligt bolagets hemsida. Hittills har SSAB klarat sig bra men drabbades alltså av en nära femprocentig nedgång i dag fredag. En majoritet av stålproducenterna har gått dåligt under den period som förslaget om ståltullar valsat runt i media. Undantaget är Evraz och Nucor.

Område Stålbolag Valuta 15 februari 8 mars 9 mars** Perioden Senaste dag
Sverige SSAB B SEK 38,07 39,92 37,94*** −0,34% −4,96%
Europa ThyssenKrupp EUR 22,79 21,53 21,62 −5,13% 0,42%
Salzgitter EUR 46,37 45,89 44,51 −4,01% −3,01%
ArcelorMittal EUR 28,22 26,56 26,21 −7,12% −1,32%
Voest Alpine EUR 47,4 45,5 44,22 −6,71% −2,81%
Evraz GBP 3,84 4,4 4,35 13,28% −1,14%
USA Nucor Corporation* USD 65,58 69,48 67,62 3,11% −2,68%

*) Slutkursen för amerikanska aktier avser en dag tidigare än för europeiska motsvarigheter på grund av tidsskillnaden.

**) Dagens kurs avser avstämning runt lunchtid på fredagen

***) Aktien återhämtade sig något på grund av det förbättrade sentimentet på börsen när den amerikanska jobbstatistiken presenterades på torsdagseftermiddagen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer