Hoppa till huvudinnehållet

Sharevilleprofilen “Pensionärsmiljonären” får pensionspengarna att växa

Jag har träffat Sharevilleprofilen Pensionärsmiljonären som har ett klart och tydligt mål för sitt pensionssparande – att bli miljonär innan pensioneringen. Här berättar han om sin strategi som ska leda honom till den första miljonen. Men allt började tidigare än så.

[advanced_iframe securitykey="216966d088a2ea891eb751760b48414150e92e3b" iframe src="https://www.shareville.se/widget/portfolio/63740/yield?period=360" frameborder="0" height="310 px" allowtransparency="true" scrolling="no"></iframe]

Kul att träffas! Vill du berätta lite om hur ditt aktieintresse väcktes?

Som liten tyckte jag att Monopol var för enkelt och att Nya Finans var det häftigaste spelet som fanns. Där och då väcktes mitt intresse för investeringar och aktier.

Eftersom ränta-på-ränta-effekten gör att även små belopp med tiden blir en ansenlig summa började jag tidigt spara till min pension. Initialt kanske bara 50–100 kronor i månaden. Det billigaste courtaget på marknaden var 79 kronor vilket gjorde det helt otänkbart att handla direkt med aktier – så jag satsade på fonder.

Den nätmäklare jag sparade hos vid den tiden införde månadens aktie, som man handlade courtagefritt. Det ordinarie courtaget i kombination med att det inte är någon bra strategi att köpa och samma månad sälja en aktie man själv inte valt, gjorde att jag bestämde mig för att köpa och behålla. Den strategin visade sig fungera mycket väl och jag har fortsatt att köpa och behålla – aktier som jag själv väljer.

Du bloggar om din strategi mot miljonen vid pensionen. Hur kommer det sig?

Jag började läsa bloggar om aktiesparande, men tyckte att de dominerades av att bli miljonär på några få år och att månadsspara mer än jag får i lön före skatt. För att vara en motvikt till detta startade jag en blogg om att nå miljonen med ett månadssparande som ligger närmare en ”Svensson-nivå”.

Du har tre olika portföljer på Shareville, kan du berätta vad som skiljer dem åt?

  1. Dels har jag en kapitalförsäkring med pensionsfokus. Här sätter jag i stort sett allt mitt nysparande. Placeringshorisonten är 30+ år.
  2. Jag har också en kapitalförsäkring för barnsparande, där jag investerar i aktier åt mitt barn. Förhoppningsvis kan jag föra vidare ett intresse för aktiesparande och en god startportfölj. Placeringshorisonten är 10+ år.
  3. Till sist har jag en kapitalförsäkring som jag kallar ”trissvinstkonto”. Jag stöttar den lokala idrottsföreningen genom att prenumerera på trisslotter. De vinster jag får från trisslotterna sätter jag in här och funderar på vad som kommer att inträffa först; månadsklöver eller att utdelningarna från placerade småvinster uppgår till 10 000 kronor i månaden. Här har jag ingen specifik placeringshorisont, och investeringarna kan tänkas vara mer riskfyllda än jag annars skulle välja. Just nu under den initiala fasen består kontot enbart av fixed income i form av preferensaktier, för att lägga grunden till en regelbunden utdelning.

Vilken portfölj rekommenderar du att följa om man vill ha ett långsiktigt pensionssparande?

I första hand min kapitalförsäkring med pensionsfokus – men även barnsparandet som också det har en lång placeringshorisont.

Du har många utländska innehav i din portfölj. Är det en medveten strategi att sprida riskerna över flera marknader, eller är det bolagen specifikt som du intresserat dig för?

Det är en kombination av de två plus att jag vill sprida ut aktieutdelningarna över året, och där är amerikanska och kanadensiska aktier ett bra alternativ då de ofta har aktieutdelning kvartalsvis. Drömtanken är att jag inte ska nalla så mycket på aktiekapitalet utan bara ta av aktieutdelningarna som trillar in varje månad.

[advanced_iframe securitykey="216966d088a2ea891eb751760b48414150e92e3b" iframe src="https://www.shareville.se/widget/portfolio/63740/positions" frameborder="0" height="310 px" allowtransparency="true" scrolling="no"></iframe]

Det är flera utländska bolag i din portfölj som många av våra sparare nog inte tidigare hört talats om, hur har du fått upp intresset för dessa?

En del har jag fått tips om via bloggar om aktiesparande, både svenska och utländska, medan jag hittat andra genom olika former av aktiescreening. Jag har dessutom ytterligare några mindre kända bolag som jag gärna skulle plocka in i min portfölj. Ett exempel är Genuine Parts, en grossist av reservdelar till bilar och maskiner i USA, Kanada och Mexiko, som lyckats höja utdelningen 59 år i rad trots de olika kriser som passerat.

Reality income Corporation ser ut att utgöra en stor grund i din portfölj. Kan du berätta mer om innehavet?

Realty Income Corporation är ett amerikanskt fastighetsbolag som det skrivits åtskilliga spaltmeter om i bloggosfären. De lämnar aktieutdelning varje månad och höjer aktieutdelningen varje kvartal (om än ibland bara hundradelar av en cent) i en genomsnittlig årstakt av 4,6 procent. Aktien har i spår av låga räntor gått starkt i år och väger nu lite väl tungt i min portfölj. Men med min köp-och-behåll-strategi åtgärdar jag det genom att placera månadssparandet i andra aktier istället för att sälja av.

Aktien har dock tappat 10 procent sedan toppnoteringen i månadsskiftet juli-augusti, och kan tänkas tappa ytterligare i tider av förväntade räntehöjningar i USA. Men jag sitter lugnt i båten och låter den alltjämt ökande aktieutdelningen betala räntan på min utnyttjade kredit.

Finns det några profiler på Shareville som du inspirerats av i ditt urval av bolag?

Jag följer några profiler, exempelvis Jan Dinkelspiel och Angelica Alm, och sneglar även regelbundet på Shareville Relax. Framför allt letar jag profiler och portföljer som gör få affärer, 1-2 i månaden, och som har få försäljningar.

Hur planerar du att förändra din portfölj, i takt med att pensionen närmar sig?

Helst skulle jag minska andelen utländska aktier för att komma bort från valutarisken, men å andra sidan vill jag jämna ut aktieutdelningarna över årets månader ytterligare, och då är i dagsläget inte svenska aktier ett alternativ. Frågan är ju hur finansmarknaden ser ut om mer än 30 år. Har vi kvar kronan som valuta? Kommer svenska bolag att fortsätta med årsvis aktieutdelning (vissa bolag har börjat med halvårsutdelning) – eller kommer svenska och europeiska bolag att gå mot det amerikanska systemet med kvartalsutdelningar? Kommer jag fortfarande bara att vilja använda aktieutdelningarna, eller kan jag tänka mig att plocka av aktiekapitalet? I så fall kommer jag att behöva justera innehaven för att sänka risken.

Du har förlagt allt ditt sparande i kapitalförsäkringar, kan du berätta om varför du föredrar det framför investeringssparkonto?

Om jag bara hade sparat i svenska aktier skulle jag valt investeringssparkonto, men med utländska aktier i portföljen blir livet mycket enklare med en kapitalförsäkring. Exempelvis får man tillbaka hela eller delar av den utländska källskatten, om än med två års fördröjning. Att ha utländska aktier på investeringssparkonto eller i en vanlig depå är förenat med både byråkratiskt krångel och avdragstak för de flesta privatpersoner.

Stort tack för att du delade med dig av din spännande strategi. Lycka till!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer