Så gör Angelica för att nå miljonen

Angelica beskriver sig själv som att vara expert på att vara ”vanlig”, men att hon har ett ovanligt stort driv att uppfylla sina drömmar. Portföljen som hon delar med sig av på Nordnets sparnätverk Shareville har stigit 39 % på tre års tid. Stockholmsbörsen (OMXSPI) har under motsvarande period stigit 13 %. Utöver en god avkastning har Angelica även varit noga med sprida riskerna. I en intervju delar hon med sig av sina erfarenheter och tips.

Det har gått väldigt bra för din portfölj på Shareville. Hur började ditt intresse för investeringar?

En vän tog med mig på en föreläsning om investeringar för att hon visste att jag tyckte om pengar. Då insåg jag att vad jag egentligen gör med mina pengar – bränner de på kortsiktiga saker? Sedan dess har det bara varit en stor passion.

Vad har du för strategi?

Först och främst vill jag ha bolag jag själv förstår, där jag kan förstå affärsmodellen och gärna produkten eller tjänsten. Jag köper gärna bolag som ligger mig nära, både yrkesmässigt och privat. Jag använder mig också av fundamental analys. Något man förstår på senare tid, är att ta fasta på pris och värde. Jag betalar hellre något mer för ett bra bolag, men jag kan också vara väldigt uthållig och väntar på att mitt bolag som jag bevakar ska gå ner i pris.

Hur använder du Shareville i ditt beslutsfattande?

För mig är det ett sätt att hämta inspiration. Oftast söker jag upp människor som har samma innehav som mig. Sedan tittar jag på hur våra portföljer skiljer sig åt, och om personen har några intressanta aktier som jag missat. Det är extra imponerande att se personer som presterar bra och samtidigt har en bra riskspridning.

Berätta gärna lite om din portfölj?

Jag började väldigt mycket med investmentbolag, jag tycker exempelvis om direktavkastningen med utdelningar. Jag tyckte det var bra att någon annan valde ut bolagen åt mig. Sedan dess har jag lagt på mer cykliska bolag med lite högre risk.

Hur ofta ser du över din portfölj och byter du ut innehaven?

Jag tittar till den in princip varje dag, man vill ju veta om man har jobbat gratis på jobbet eller fått dubbel betalning. Däremot handlar jag inte så mycket, så vill man åt en daytrader så ska man inte följa mig på Shareville. Mina innehav är väldigt långsiktiga och det ska hända något drastiskt för att jag ska sälja mina innehav. Jag använder mig absolut av en köp- och behållstrategi.

Sparar du både i fonder och i aktier?

I mitt privata sparande sparar jag nästan bara i aktier. Jag går in i fonder ibland, framförallt när det har varit stiltje på börsen under lång tid. 80-90% aktier hela tiden, jag gillar utdelningarna.

Hur gör man för att få balans i sin portfölj?

Det är svårt, för helt plötsligt har man en aktie som går väldigt bra, då vill man gärna balansera portföljen så att det inte blir det största innehavet. Jag har Svolder nu som har en avkastning på över 200 %. Det är kul, men det är en risk att den tar över portföljen vilket gör att man blir mer sårbar. Jag försöker att inte snitta ner mig, istället tar jag hellre in något annat bolag i portföljen för att få större spridning.

Vad är ditt bästa aktieköp?

Svolder som innan nämnt men även Byggmax. Jag köpte den i samband med en stor insiderhandel, där en av ägarna sålde av ett stort innehav. Då sa många att man inte skulle äga Byggmax. Istället satt jag kvar, vilket blev en väldigt bra affär.

Har du gjort några aktieköp som är mindre lyckade?

Om jag har! Jag köpte SAS-aktien för att jag tänkte att om den har sjunkit 70 % så kan den inte sjunka mer. Det var absolut en lärdom, att återigen köpa på värde och inte pris.

Du har själv inte någon ekonomisk utbildning. Vad skulle du ge för råd till personer som vill börja men inte känner att de inte har tillräckligt med kunskap?

  1. Se till att ha tillräckligt stora drömmar för att ha tålamod att skjuta belöningen på framtiden.
  2. Våga prova. Många tror att man måste ha studerat ekonomi i flera år för att bli en duktig investerare.
  3. Lär av dina misstag. Alla människor gör dem vid något tillfälle. Vinnarna är de som lär sig något av dem.

Följ Angelica Alm på Nordnets sociala sparnätverk Shareville för att se vad hon köper och säljer i realtid. Där kan du även se rakt in i hennes portfölj.

 

*Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer