Hur går sommarbörsen? Vilka aktier ska man ha och vilka fallgropar ska man undvika? Finwire frågade några finansprofiler hur de är positionerade.
Stockholmsbörsen har fått en stark inledning på året efter den branta nedgången i fjol. OMXS30 har ökat 14,4 procent hittills i år med fortsatt god trend den senaste veckan.
Finwire har pratat med Stefan Olofsson och Ulf Öster på Sensor Sverige Select (SU), Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg (JO), Marcus Plyhr som är ansvarig förvaltare för hedgefonden Norron Select (MP), Peter Benson, analytiker på SvD Börsplus (PB) samt Lars-Erik Lundgren som förvaltar Aktie-ansvar Sverige (LL).
Sammantaget kan sommarbörsen bli en slagig historia, med betoning på nedsida. Svaren från finansprofilerna skiljer sig dock en del åt:
SU har tagit höjd för en något svagare utveckling för börsen under sommaren. JO bedömer att utfallet kommer att vara högst binärt mot bakgrund av de tre faktorerna rapportperioden, utfallet av G20-mötet och förväntningar inför oktober på Brexit. Alfred Berg-förvaltaren ser också en risk för att rapporterna kan komma att underträffa analytikernas förväntningar i större utsträckning än tidigare. MP ser också en svagare sommarbörs, men påpekar att det är viktigt att hålla koll på råvaror, till exempel olja och koppar men även makroindikatorerna i Kina och USA. LL bedömer att börsen kommer att vara oförändrad, eller något ner, dock volatil börs.
Vilken eller vilka aktier ska man ha?
SU fortsätter att föredra aktier som kan driva sin egen tillväxt antingen via strukturell tillväxt eller genom förvärv. Exempel på sådana aktier som Sensor Sverige Select äger är Evolution Gaming, Balder, Hembla och THQ. JO lyfter fram bolag som kan stå på egna meriter som Ericsson, Astrazeneca, Elekta och Klövern.
MP slår ett slag för ocykliska Kindred, dels på grund av p/e-talet och direktavkastningen, men även då sportboken under det andra kvartalet har varit åt det positiva hållet. Därtill finns en tillväxtoption på att de bolaget går in i USA.
PB tror på Nordea med 10 procents direktavkastning. Kombinationen av en halvdan uppsida men väldigt liten nedsida är ofta underskattad, bedömer han. Även PB slår ett slag för Kindred som han benämner ”bästa bolag i hatad sektor”.
LL tror på skogen av värderingsskäl. Här handlar det om BillerudKorsnäs och Stora Enso, men även SCA. Aktier som har fallit till skillnad från en del andra cykliska bolag. Banksektorn bedöms också kunna överraska uppåt.
Ser ni något mindre spännande bolag man ska hålla utkik på?
SU nämner Cibus som är det senaste mindre bolaget som de har köpt in till fonden. Bolaget bedöms ha en låg värdering kombinerat med en hög direktavkastning runt 7 procent och har ett uttalat ett mål om att höja utdelningen med 5 procent per år i överskådlig tid.
PB ser Green Landscapitin som en somrig joker. Aktien beskrivs som dyr men det kan bli en sommareffekt i år. Bolaget har mycket lätta jämförelsetal mot fjolårets extrem-sommmar då vårprojekten helt uteblev, utvecklar han.
LL tipsar om Bygghemma. Bolaget beskrivs som lönsamt och växer fort på grund av att handeln flyttar till internet. Även Q-Linea nämns där ett positivt nyhetsflöde väntas under sommaren.
Vad undviker ni?
SU: Sensor Sverige Select äger inga aktier i någon av de svenska storbankerna trots deras låga värdering och höga utdelningar. Anledningen till det är att förvaltarna tror på fortsatt låga räntor vilket kommer att fortsätta att pressa bankernas räntenetton och till det kommer ökat konkurrens och hårdare regleringar pressa marginalerna.
MP: Norron Fonder ser en risk i att det inte blir en deal mellan USA och Kina och att diskussionerna därmed skjuts upp vilket skulle kunna sänka börsen till nivåerna i december i fjol och med en ökad sannolikhet att man diskonterar en recession allt högre. Blir det en deal, så lyfter Norron fram de stora verkstadsbolagen, cykliskt kommer att öka.
PB undviker spekulativa aktier eller tillgångar som kryptovalutor. Benson ställer frågetecken kring Nyfosa som handlas utan rabatt trots att man lovat/hotat att köpa den sortens tillgångar som investerare hatar. Han är samtidigt negativ till Kinnevik på lång sikt, på grund av den senaste tidens hattningar i styrelsen och ledning samt de stora innehaven. Har de en konkurrensfördel i de hajpade sektorer där de vill investera? frågar han sig.
LL: Aktie-ansvar undviker generellt cykliska aktier med hög värdering som inte redan backat och där caset bygger lite på en återhämtning under andra halvåret. Bolag som nämns är Atlas Copco, Epiroc, Assa Abloy, förvärvsbolag som Lifco, Addtech eller Indutrade som förvaltarna menar är på tok för högt värderade.
På frågan om hur deras aktievikt har förändrats så ser också bilden lite olika ut, med en tyngdpunkt på att de går mot undervikt.
Sensor Sverige Select sänkte aktieandelen under april beroende på svagare konjunktursignaler och på grund av en stark inledning på året. Alfred Berg har sänkt vikten mot aktier till en mindre undervikt.
Norron fonder har sänkt aktievikten och förlitar sig i stället på aktieurval som historiskt visat sig var bättre än generell börs. Peter Benson har ökat aktievikten något, dock ingen tanke bakom detta.
Aktie-ansvar har viktat ner verkstad, ökat i skogen och har en övervikt i bank.
Vilka bolag tror du kommer att påverkas mest av den svaga svenska kronan?
SU ser verkstadsindustrin och råvarubolagen som de största vinnarna på den svaga kronan. Detaljhandelsbolagen gillar generellt inte en svag valuta men de största förlorarna på den svaga kronan är nog de svenskar som väljer att semestra utomlands.
Många kommer nog att välja att semestra i Sverige istället vilket kommer gynna Skistar, bedömer Sensor-förvaltarna.
JO bedömer att alla bolag som exporterar gynnas av den svaga svenska kronor och särskilt de som har kostnader i kronor. Men detta tillstånd har varat så länge så att det inte är en ny trade. Snarare är det något som missgynnar bolag med svensk verksamhet men som köper i andra valutor, till exempel Clas Ohlson, framhåller han och tillägger att man ska vara försiktig med att vikta upp i banker. Detta trots historiskt låg värdering då det bedöms ta lite tid att normalieras värderingsmässigt. Tilläggas kan att de också har en högre värdering än europeiska konkurrenter. Skogsbolagen bedöms ha störst effekt av den svaga svenska kronan. För de klassiska stora verkstadsbolagen är kronan allt mindre relevant.
LL nämner att Ericsson, verkstad och skogsbolagen gynnas mest positivt, men även gamingbolagen med intäkter i dollar som borde gynnas. Mest negativt är det för handelsbolag som Clas Ohlson, MQ och Kapp-Ahl med inköp i dollar och med en begränsad möjlighet att kompensera sig.
Finns det inga kvinnliga finansprofiler??
Du är givetvis välkommen att ta platsen
Undrade precis samma sak! Klart att det finns kunniga kvinnor. Dåligt att inte någon fick tala!!
Du har i skrivandets stund fått fem “tummen ned” för den åsikten. Kanske kan vara en ledtråd mot problemets kärna.
Vad är caset? Kan man inte prata och skriva svenska ? Denna många gånger syftningsfelaktiga Swinglish är onödigt irriterande!
Intressant. Men väldigt snävt – bara vita män som är intervjuade. Tänker att det blir väldigt homogent.
Vad har skribenternas hudfärg med analysen att göra? Stämmer det att en medicinsk undersökning få olika utfall beroende på läkarens hudfärg? Menas det då att olika läkare, med olika hudfärger, skulle bedömma samma åkomma annorlunda… för att tillsammans kunna erbjuda en mindre homogen diagnos?
Dags att poppa popcorn, Jordan vs Annie all over again! ^_^
Jag tar det som en komplimang, men beklagar att det ens behövs : /
Vad är det som gör att man diskuterar och kommenterar allt annat än sakinnehållet i intervjun. Är det för att det saknas kompetens och kunskap. Ja tror det är så. Därav kommer det mer eller mindre irrelevanta kommentarer på det enda man kan komma på. Lätta poäng i dagens debattklimat.
Jag tror både MQ och Kapp-Ahl kan gå mot strömmen, trotsa den svaga kronan samt påvisa klädsam tillväxt om de bara börjar sälja offerkoftor i sina butiker, bara den inhemska försäljningspotentialen överstiger ju alla ställda förväntningar!