Hoppa till huvudinnehållet

Så går bolag som överraskat med omvända vinstvarningar

Flera bolag på Stockholmsbörsen har överraskat positivt den senaste tiden genom att leverera en omvänd vinstvarning eller guidat för en bättre utveckling än tidigare befarat. Finwire har gjort en genomgång vilka de viktigaste är.

De undersökta bolagen är Zalando, Stillfront, Camurus, BHG, Proact, XXL, Duroc, Arjo och Medicover.

Bland de aktuella bolagen ökade Camurus mest den aktuella dagen med ny guidning, följt av XXL och BHG. Sett till utvecklingen hittills i år så har Stillfront ökat mest, följt av Camurus med Zalando och BHG på delad tredjeplats. Duroc är det bolag som har haft den sämsta utvecklingen i år trots uppryckningen den enskilda dagen.

Medicover: Normalisering i fjärde kvartalet?

Medicover var ett av de första av bolagen som gick ut med att de såg en snabbare återhämtning än vad de själva signalerat om. De tror på en fortsatt återhämtning och att normaliserade nivåer nås under det fjärde kvartalet.

I slutet av maj var de dagliga försäljningsvolymerna tillbaka på nivåer från föregående år i de flesta av bolagets större verksamheter

De lyfter samtidigt fram att det handlar om en betydande osäkerhet för utvecklingen av pandemin. För att möta detta har bolaget omförhandlat sina kreditfaciliteter om det skulle bli ett utdraget scenario.

Medicover följdes av positiva signaler från Arjo, Duroc och Stillfront några dagar senare.

Medicinteknikbolaget Arjo bedömer att resultatet för det andra kvartalet, före omstruktureringar ökar med mer än 30 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Bolaget ser fortsatt stark utveckling av sjukvårdssängar, hög efterfrågan inom uthyrningsverksamheten samt god utveckling inom diagnostikverksamheten, samtidigt som koncernens begränsade åtkomst till sjukhus och äldreboenden håller tillbaka tillväxten under kvartalet.

I takt med att fler länder häver restriktioner väntas marknadssituationen successivt förbättras och Arjo räknar med att gradvis kunna öka besöken till sjukhus och äldreboenden.

Den organiska tillväxten väntas öka gradvis inom det intervall på 2-4 procent som koncernen tidigare angett som mål. Rörelsekostnaderna bedöms fortsatt minska som andel av försäljningen för helåret.

Duroc: Vände från negativt till positivt resultat

Verkstadsbolaget Duroc har noterat en gradvis återhämtning och vände ett negativt resultat i april till ett positivt resultat i maj.

Bolaget betonar att det i dagsläget inte går att förutspå när samtliga delar av koncernen återigen är uppe på samma nivåer som innan pandemins utbrott.

Duroc uppger att bolagets långsiktiga lönsamhetsmål ligger fast och att den starka balansräkningen öppnar för fortsatta opportunistiska förvärv.

Stillfront: Gynnas av digitala starka trenden

Spelutvecklaren Stillfront har gynnats av att många har arbetat hemifrån vilket ökat efterfrågan på digital underhållning globalt. Bolaget har som nämnt, den bästa utvecklingen i år, av de undersökta bolagen.

Bolaget har sett ett fortsatt starkt momentum under april och maj inom alla av sina tre produktområden. Det handlar om ökad aktivitet från befintliga användarbaser, och ett stort inflöde av nya spelare. Marknadsföringskampanjerna under april och maj, som är bolagets största satsningar hittills ska ha presterat över förväntan. En positiv aspekt är lojalitetsbeteende för nya användare som påminner om det för de befintliga.

BHG: Fokus på hemmamiljö och nätköp

Därefter var det dags för BHG Group, Bygghemma, som i en preliminär uppdatering konstaterade att försäljningen och resultatet ökat i april och maj, jämfört med ifjol. Bolaget har gynnats av ökade investeringar i hemmet och ökat sina onlineköp.

Störst försäljningsökning sågs i segmenten DIY och Heminredning. Orderingången ökade mer än försäljningstillväxten.

Tilläggas kan att bolaget tror att beteendeförändringarna kan vara bestående.

Norska sportkedjan XXL räknar med att uppvisa en intäktstillväxt på 25-30 procent för det andra kvartalet. Detta sedan både vår- och sommarsäsongen visat sig vara stark i Norden efter covid-19. De två sista veckorna av juni är viktiga försäljningsveckor för bolaget.

Proact: Molnkontrakt och ny tjänst

Datalagringsbolaget Proact räknar med att försäljningen och resultatet i andra kvartalet blir 15 procent bättre än väntat medan justerade ebita-resultatet väntas öka med mer än 20 procent i jämförelse med motsvarande kvartal förra året. Det är högre än konsensus från marknadens analytiker. Nyförsäljningen av molntjänster anges dock lägre.

Drygt en månad innan omvända vinstvarningen gav företaget besked att de ingått fleråriga kontrakt om att förnya Fortnox molnplattform, till ett ordervärde om 30 miljoner kronor, men även att de har släppt en ny tjänst för backup av Office 365.

Zalando: Drog med Kinnevik upp

Näst sist ut i raden av positiva signaler är tyska modejätten Zalando som också är portföljinnehav hos det svenska investmentbolaget Kinnevik. Intäkterna och rörelseresultatet (ebit) i andra kvartalet väntas överträffa marknadens förväntningar betydligt.

En stark e-handel, fortsatt genomförande av bolagets strategi och en påskyndad expansion av partnerprogrammet, anger de själva som orsaker till framgången.

Det går förstås inte undvika att nämna Kinnevik i sammanhanget då Zalando är ett betydande portföljinnehav. Även Kinnevik studsade upp på Zalandos besked men ligger fortfarande på minus för året.

Sist ut var Camurus som höjer sin helårsprognos för helåret. Det är läkemedlet Buvidal som sålt bättre än väntat. Omsättningen i år väntas nu landa på 340-380 miljoner kronor istället för 290-330 miljoner som var den tidigare prognosen. Camurus har gått näst bäst i år av de undersökta bolagen.

AktieUtveckling procent, aktuella dagenUtveckling i år, procent*
Zalando6,738
Kinnevik (Zalando)2,2−4
Stillfront1,7119
Camurus14,970
BHG7,638
Proact7,3−7
XXL13,79
Duroc5,4−22
Arjo2,117
Medicover2,1−12
*)Avstämning gjordes tors 25 juni kl.10.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer