Få extra hävstång på dina innehav

Börshandlade produkter (ETP), till exempel Bull and Bear-certifikat och minifutures, får allt mer uppmärksamhet. Antalet investerare hos Nordnet har ökat senaste året. I det här inlägget ska jag förklara hur den här typen av investeringar fungerar. 

Varför är börshandlade produkter så populära?

Många nya investerare lockas av möjligheten att få hävstång. Kortfattat innebär det att du handlar med lånade pengar och därmed ökar din exponering. Om investeringen går i rätt riktning innebär det ökade vinster, men går den i fel riktning blir förlusterna större också.

Du kan investera i hävstång inom både ISK och KF. Du kan dessutom köpa korta positioner i dessa produkter. På så sätt kan du skapa avkastning genom att en tillgång faller i värde.

Samtidigt får jag känslan av att många börjar med på tok för mycket hävstång. Generellt; håll låg hävstång till dess att du greppar produkterna, annars riskerar du att bränna dig.

Vilka användningsområden har man med ETP:er?

Med ETP:er kan du diversifiera en redan befintlig aktieportfölj till fler marknader än börsen. I tider av oro på börsen har exempelvis guld visat sig vara ett bra alternativ historiskt, men du kan även få exponeringar mot andra tillgångar för att skapa en bredd i portföljen. Genom att kombinera olika produkter för exempelvis börsindex kan du skapa en global indexfond som skulle kunna drar nytta av en långsiktig börsuppgång alternativt en långsiktig börsnedgång i och med att du kan exponera dig för både upp- och nedgång.

Nedan kan du se ett antal underliggande tillgångar och marknader som du kan få åtkomst till via Nordnet Markets:

  • Nordiska aktieindex (OMXS30, OBX, OMXC20 och OMXH25)
  • Europeiska index (DAX, EURO STOXX 50)
  • Amerikanska aktieindex (S&P 500, NASDAQ 100)
  • Nordiska aktier (aktier med god likviditet/handelsomsättning)
  • Ädelmetaller (guld, silver, koppar)
  • Olja (Brent)

Vilken typ av investerare passar egentligen de här produkterna?

Produkterna är komplexa och vänder sig till investerare med kunskap och erfarenhet. Nybörjaren bör vara lite försiktig, men den mer erfarne investeraren kan genom dessa instrument skapa helt nya avkastningsmöjligheter. Möjligheten att köpa produkter med korta positioner gör att du kan skydda portföljen, eller bara spekulera i nedgång på index, aktier eller råvaror.

Vad är skillnaden mellan Bull och Bear, Minifutures och Unlimited turbos?

Den största skillnaden avser hävstångsstrukturen och hur räntan betalas under en längre period. Bull och Bear-certifikat återställer hävstången dagligen, vilket gör att de lämpar sig på en intradagshorisont. Hävstångseffekten i Minifutures och Unlimited turbos skapas genom lånade pengar. Om man vill investera på längre sikt är dessa mer lämpliga.

Minifutures och Unlimited turbos är nästan samma produkter, skillnaden ligger i stop loss. Minifutures har en stop loss som ligger några procent från lånebeloppet, medan Unlimited turbos har stop loss på samma nivå som lånebeloppet. Du får betala en liten riskpremie på Unlimited turbos för att stop loss ska ligga så nära. Det skapar i sin tur en ännu större hävstång.

Gemensamt för all typerna är att du inte kan förlora mer än du investerat.

Vilken är den vanligaste frågan du får från kunderna?

Hur man beräknar avgiften. Om man handlar inom Nordnet Markets är det normalt courtagefritt att handla. Det betyder dock inte att produkterna är avgiftsfria. Eftersom att det finns en hävstång innehåller produkterna lånade pengar. Det betyder att du betalar en ränta – och högre hävstång innebär också högre mer ränteavgift.

Om man handlar på lång sikt och använder Minifuture eller Unlimited turbo är det viktigt att ha koll på finansieringsnivån. Den kan enklast förklaras som lånebeloppet. Det är på finansieringsnivån som du betalar ränta. En kort produkt har högre finansieringsnivå än en lång produkt, således kostar en kortprodukt mer i ränta.

Vilka produkter är mest populära?

Bull och Bear-produkter är fortfarande de mest populära. Ungefär hälften av alla affärer i börshandlade produkter på Nordnets plattform (2017)  var i Bull och Bear. Minifutures står för ungefär 25 procent av all handel.

Eftersom Bull och Bear passar bra på kort sikt, är det naturligt att det handlas mer i dessa instrument. Men jag upprepar det gärna igen: Om du ska äga på längre sikt (några dagar eller ännu längre) är Bull och Bear inte lämpliga. Då hävstången omställs dagligen bör man hellre snegla på Minifutures.

Här kan du läsa mer om börshandlade produkter.

/Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet

Produkter inom Nordnet Markets är inte lämpade för alla investerare. Samtliga produkter är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. För att få handla med komplicerade instrument behöver du genomföra ett kunskapstest hos Nordnet. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk och kan både öka och minska i värde. Med en hävstångsprodukt är risken stor att du förlorar hela det investerade kapitalet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer