Hoppa till huvudinnehållet

Så drar du nytta av vår tids megatrender

De flesta är ense om att vi står inför, om inte en lågkonjunktur, så åtminstone en vikande konjunktur. Ett sätt att parera detta kan vara att dra nytta av megatrender. Här är de megatrender som ritar om spelplanen för världsekonomin just nu – och hur du kan dra nytta av dem i ditt fondsparande.

Vi placerare brukar inte sällan titta på historisk data och dra slutsatser. I dess enklaste form tror vi kanske att en fond ska fortsätta att prestera bra för att den gjort det tidigare. Likväl vet de flesta av oss att det inte finns mycket stöd för det.

Och mindre stöd blir det.

För världsekonomin är i ständig förändring. Och stirrar vi oss blinda på historisk data och samband som har gällt historisk är risken tyvärr stor att hamna snett. En pusselbit att ha med sig i ett investeringsbeslut tycker jag därför är megatrender.

En megatrend är en global trend som verkar som en ekonomisk drivkraft. De kan förändra länders ekonomier och hela industrier. Du som investerare kan dra nytta av att känna till dessa drivkrafter.T

Trend 1: Åldrande befolkning

En global megatrend är att befolkningen i många utvecklade ekonomier blir allt äldre. Många länder i västvärlden brottas därför med pensionssystem som inte är hållbara för denna trend, och det gäller som de flesta vet även i Sverige. Höjd pensionsålder ska motverka de negativa effekterna av att fler lever längre, som ju förstås i grunden måste tolkas som något positivt.

När vi blir allt äldre hinner vi också få fler sjukdomar. Dessutom har många länder fått en allt högre levnadsstandard. Det bidrar tillsammans till en ökad förekomst av välfärdssjukdomar, något som blir allt vanligare förekommande även i folkrika Kina och indien. Det behövs sammanfattningsvis mer mediciner när fler lider av dessa sjukdomar, och det är underförstått att detta gynnar hälsovårdssektorn.

Indexet MSCI World HealthCare har på tre års sikt stigit med 52 procent, medan MSCI Sweden under samma period stigit med 40 procent. Läkemedel ses av uppenbara skäl som ett defensivt val, men det kanske inte är helt fel för den som är orolig för en skakig börs och en sämre konjunktur. Bara i år har kategorin läkemedelsfonder i snitt stigit med nästan 12 procent och på ett år är uppgången 25 procent.

För den som vill minimera kostnaderna kan börhandlade fonder som ger exponering mot sektorn ett alternativ. Lyxor Stoxx Euro 600 Healthcare ETF är en sådan, och den kostar 0,3 procent. En annan är Seligson & Co Global Top 25 Pharma A, som kostar 0,6 procent. Men eftersom det handlar om en smal branschfond kan det vara en idé att överväga aktiv förvaltning. Exempel på en aktivt förvaltad fond är DNB Health Care, som fokuserar på lönsamma företag globalt som innehar ledande positioner på tillväxtområden. Vi hittar exempelvis Astrazeneca och danska Novo Nordisk i portföljen, där det sistnämnda bolaget är ledande inom behandlingsmetoder på välfärdssjukdomar som diabetes. Avgiften ligger på 1,5 procent, vilket är lägre än snittet för kategorin, har en lägre risk än snittet för kategorin och har dessutom slagit snittet för kategorin samt index. Men det finns fler liknande fonder. Det bästa tycker jag är att jämföra dem med varandra, på Nordnet eller hos Morningstar.

Trend 2: AI och digitalisering

Få har väl missat att digitalisering är en sedan länge pågående enorm megatrend över hela världen. Hela branscher förändras. Vi tillverkar numera varor med hjälp av automatisering, robotisering och 3D-printing. Handeln är mitt uppe i ett enormt skifte, liksom medieindustrin och fordonsindustrin. Allt till följd av att våra beteende förändras till följd av digitaliseringen.

Techbolagen har haft flera goda år på börsen, och en oro spred sig under hösten för väl höga värderingar. Men indexet MSCI Information Tech är sett på ett år det index som presterat bäst, vid sidan av läkemedelsindex. Hittills i år summeras uppgången i index till 16 procent, och på ett år 23 procent. Indexet består till övervägande del av amerikanska storbolag. Bara i år är snittuppgången bland Ny Teknik-fonderna 18 procent.

Den mest kända fonden är kanske Robur Ny Teknik, en stjärna i kategorin, men vars förvaltare numera hoppat av för att starta fonden Core Ny Teknik. Förvaltarna Sprinchorn och Armfeldt har gett en enormt bra avkastning i Robur Ny Teknik, långt över snittet för kategorin och index. Det senaste året har uppgångar i spelutvecklare som THQ Nordic och Paradox bidragit till det goda resultatet.

Jag tycker fonden har varit den mest intressanta eftersom den till skillnad från många andra Ny Teknik-fonder letat mellanstora och små bolag på de nordiska börserna, och dessutom hittat de innovativa guldkornen. Nya fonden Core Ny Teknik bör ge möjlighet att göra detta i ännu högre utsträckning, i ett läge där värderingarna kommit ned ordentligt på tillväxtbolag med god kvalitet. Fler fonder med fokus på Ny Teknik är DNB Teknologi och BGF World Technology.

Trend 3: Klimatförändringar

Förutom klimatförändringarnas negativa effekter på klimatet kommer de också att påverka världsekonomin. Om inget görs för att bromsa klimatförändringarna kan BNP per capita år 2050 bli en till tre procent lägre än idag och 2-10 procent lägre år 2100, enligt en studie från OECD. Det beror på sämre folkhälsa och lägre produktivitet men också på att mer kapital kommer behöva läggas på att skydda oss mot effekterna från extremare väder.

Men görs investeringar på att aktivt motverka klimatförändringarna kan detta förstås öka aktiviteten i ekonomin. Det handlar om att ställa om hela sektorer; energiindustrin och fordonsindustrin exempelvis men också verkstadsindustrin i sin helhet.

Hållbarhet är numera en hygienfaktor hos många finansaktörer, exempelvis tas hänsyn till hållbarhet hos de allra flesta vanliga Sverigefonder. Men det finns också fonder som aktivt väljer bolag som bidrar till den omställning som behöver göras för att stoppa klimatförändringarna. Det kan exempelvis handla om investeringar i företag som sysslar med miljöteknik, vattenhantering eller förnybar energi.

Fondtypen är generellt aktivt förvaltad, till skillnad mot hållbarhetsfonder som lättare kan följa ett hållbarhetsindex. Den aktiva förvaltningen får den naturliga följden att klimatfonderna är lite dyrare. Dessutom är det inte läge att förvänta sig hög avkastning på kort sikt – investeringar i megatrenden kan visa sin bästa sida längre fram.

Den svenska fonden CB Save Earth Fund är ett exempel på en klimatfond som ligger i det lägre spannet avgiftsmässigt (ändå 1,69 procent – klimatfonder kostar). Denna har gått bättre än konkurrenterna under fyra av de senaste fem åren och har levererat en bra riskjusterad avkastning. Exempel på andra fonder är Nordea Global Climate & Environment, som kostar i sammanhanget beskedliga 1,26 procent i årlig avgift, och Nordea Klimatfond, som kostar lite mer (1,82 procent) men som har fyra stjärnor hos Morningstar.

Lycka till med dina investeringar i vår tids megatrender. Läs gärna artikeln på ämnet i tidningen Privata Affärer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-04 22:15

Är det. Eller kommer det att bli en megatrend att de billiga indexfonderna kommer att bli större.

De stora indexfonderna köper ju stora bolag.
Så för att slå index kanske så få man köpa lite mindre bolag som indexfonden inte köper.

Skulle vara intressant att om ni kan undersöka om aktierna i fonden robur nyteknik gick. När det blev ett enormt säljtryck i fonden när de sa upp sig. Från 15 miljarder till 10 miljarder. I ny teknik. De fick sälja aktier för 5 miljarder

Anonym
Anonym
2019-03-11 13:47

Jag förstår inte det där resonemanget att klimatfonder måsta vara dyra. SPP har ett flertal fonder som har en högra hållbarhetsrating hos morningstar. Ta text globalfonden SPP Global Solution som har ett hållbarhetsindex på 55 medan CB Save Earth Fund endast har 51 enligt Morningstar.
Väljer man SPP:s fond får man dessutom fler stjärnor, högre avkastning till en lägra förvaltningsavgift.
Kolla in Morningstar så får du se själv