Hoppa till huvudinnehållet

Så bygger du en utdelningsportfölj i tuffare börstider

Drömmer du om möjligheten att leva helt eller delvis på den utdelning som din portfölj genererar? Efter årets börsras är det ett ypperligt tillfälle att bygga en långsiktig utdelningsportfölj. Här förklarar jag hur du gör.

Utdelningen är på sätt och vis den ersättning vi aktieägare får för att vi har riskerat våra pengar. Vanligtvis är det de större och stabilare företagen som ger en utdelning, vilket innebär en viss trygghet och en förväntad stabilitet i en utdelningsportfölj.

Hur gör man då för att bygga en utdelningsportfölj? Här kommer fem tips för att lyckas med utdelningsstrategin.

Steg 1 – Välj en schablonbeskattad utdelningsportfölj

Grunden i en utdelningsportfölj är just utdelningen som trillar in på ditt konto. Här är det viktigt att man väljer rätt konto för att optimera skatten.

Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) är att föredra. Du slipper betala vinstskatt samt skatt på utdelningar inom båda dessa. Istället betalar du en årlig schablonskatt på kontots genomsnittsvärde. I år är skatten 0,375 procent. Du behöver heller inte deklarera köp eller försäljningar, vilket gör det enklare att återinvestera utdelningen.

Planerar du att investera i utländska utdelningsaktier väljer du med fördel kapitalförsäkring. Alla länder har olika skattevillkor och ofta betalar du en källskatt på utdelning för utländska aktier. Om du investerar i utländska aktier via en kapitalförsäkring hos Nordnet så hjälper vi till att hämta tillbaka källskatten.

Steg 2 – Räkna på framtida kostnader

Med rätt mål kan du motivera dig själv att uppnå möjligheten med att leva helt eller delvis på utdelningen. Försök räkna på dina framtida omkostnader, hur mycket kommer din livsstil att kosta? Börja med att slå ihop alla dina kostnader idag och se hur mycket det blir på ett helt år.

Tänk på att räkna allt; mat, boende, nöjen, räntor och övriga kostnader. Ett exempel, vi räknar på att dina kostnader skulle uppgå till 300 000 kronor per år, vilket inte är helt orimligt. Om du sedan bygger en portfölj med direktavkastning (den utdelning du får per år av ditt investerade kapital) per år på 4,5 procent behöver du ha 6,7 miljoner i eget kapital. (6,7M *0,045 = 301 500 kronor). Vrid på dessa parametrar efter din egen kalkyl.

Nu har jag räknat med 4,5 procent i direktavkastning, kan du hitta aktier som ger mer, behöver du mindre pengar i eget kapital. Tänk dock på att välja aktier som kan ge samma utdelning eller högre de kommande åren. Du vill med andra ord inte ha aktier som ger en hög engångsutdelning idag, du vill ju även att de fortsätter dela ut i framtiden, så kallad utdelningstillväxt för att maximera ränta på ränta-effekten.

Vid första anblick kan det låta avlägset att lyckas spara ihop 6,7 miljoner. Men om du hänger med i de efterföljande stegen kan du se att detta kan avklaras betydligt fortare än du tror. Det du behöver göra just nu är att bestämma mål och delmål.

Steg 3 – Aktieutdelning och återinvestering

Tiden innan, det vill säga när du bygger portföljen, gör du bäst i att återinvestera aktieutdelningen du får. Detta gör att du får fler aktier och därmed mer utdelning vid nästa tillfälle. Det är just detta som skapar den eftertraktade ränta på ränta-effekten. Detta gör i sin tur att tiden det kommer ta för dig att uppnå ditt mål kommer gå fortare än om du spenderar pengarna.

Siktar du på aktier som har god potential att höja sin utdelning så kommer även det minska tiden tills målet är uppnått. Leta därför efter aktier som har en högutdelningstillväxt.

Miljonärskalkylatorn

Med återinvestering och höjda utdelningar år efter år så kommer du nå dina mål snabbare. Som inspiration kan du kolla in miljonärskalkylatorn, denna tabell visar hur lång tid det tar att spara till en miljon givet hur mycket du kan månadsspara och vilken årlig avkastning du får.

Steg 4 – Nyttja långsiktiga svängningar på börsen

Du behöver räkna med att börsen kommer att svänga med tiden och även den utdelning du får in på kontot. Fram tills dagen du ska leva på utdelningen kan du nyttja svängningarna och öka på med fler aktier från den inkomst du har idag. Under tiden då börsen stiger ska du också öka på med fler aktier. Bästa tipset är att skapa en rutin i månadssparandet.

När det uppstår en krasch på börsen är det oftast det bästa tillfället att köpa fler aktier och få ännu mer utdelning i framtiden! Där är vi just nu. Många aktiekurser har halverats samtidigt som företaget bakom aktien går helt okej.

Ta även höjd för att aktieutdelningen kan sänkas eller slopas under sämre finansiella tider. Om du tänker leva på utdelningen så gör du rätt i att ha en buffert i din kalkyl. Det går givetvis att sälja sina aktier, men i exemplet ovan skulle du ha 6,7 miljoner kronor att leva för. Detta innebär att du stryper din utdelning, så att sälja aktier för att finansiera sin livsstil borde bara göras i nödfall.

Steg 5 – Hitta historiskt stabila utdelare

Det är under sämre perioder som din strategi stresstestas. Under förra börsraset 2020 var det en del bolag som drog tillbaka utdelningar helt för att ha pengar på kontot och kunna hantera samhällets nedstängning.

Vilka bolag klarade av att dela ut även under krisen? Om affärsmodellen inte tål en krasch är den kanske inte stabil nog. För dig som planerar att bygga en portfölj som ska generera inkomster till dig under många år framöver gör du rätt i att hitta de stabila bolagen med oavbruten utdelningsförmåga. Det ökar dina chanser att nå dina mål samtidigt som bolaget, rent historiskt, klarat av tidigare kriser bra. Dock finns det aldrig någon garanti, därför bör du ha ett gäng aktier i portföljen, gärna spridda över olika sektorer och kanske även några utländska aktier – allt för att skapa en långsiktig robust utdelningsportfölj.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja snickra på din planen!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Staffan Boström
Staffan Boström
2022-07-16 14:28

Ge gärna förslag på stabila utdelare enligt steg 5, tack.

Rickard
Rickard
Svara till  Staffan Boström
2022-07-17 20:47

Castellum, Axfood, Investor.

Per
Per
2022-08-03 09:29

Hej. Steg 3 stycket avslutas ”Detta gör i sin tur att tiden det kommer ta för dig att uppnå ditt mål kommer gå fortare än om du spenderar pengarna.”

Man når väl inga mål alls om man spenderar pengarna, eller missar jag något? Med ränta på ränta menas väl att återinvestera utdelningar i samma aktier som gett utdelningen? Ii det här fallet torde väl ett bättre beskrivande exempel vara: ”…uppnå ditt mål kommer att gå fortare än om du pausar sparandet eller inte återinvesterar utdelningarna i bolaget som gett utdelningen.” ?