Hoppa till huvudinnehållet

“Så blir börsåret 2019”

Hur blir det nya börsåret och vilka aktier ska man köpa? Finwire tog några välkända investerare på pulsen för att ge vägledning i det nya börsåret som börjat ytterst vacklande.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backade 10,7 procent under 2018. Det hade kunnat bli ännu mer om inte börsen ökat 1,7 procent under den sista handelsdagen.

När Peter Benson på SvD Börsplus ser tillbaka på det gångna året lyfter han fram Zound Industries som det bästa innehavet (sålt) medan Jonas Olavi på Alfred Berg avslöjar att Tomra (äger fortfarande) har haft den bästa utvecklingen i sin portfölj under 2018. Maria Landeborn på Danske Bank ägde Evolution Gaming (sålt) , medan Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli såg två bolag bli uppköpta och stiga mest i värde; Cinnober och Nordax.

Hur ser du på börsen 2019?

Peter Benson tror på fortsatt superlåga räntor och att centralbankerna kan komma att stödköpa vid behov. Värderingarna ser låga eller hyfsade ut. Han bedömer också att regeringen i Kina förfogar över de verktyg som krävs för att parera det mesta. Vidare ser han de globala riskerna med brexit som klart överdrivna. Vad gäller Trump är risken för geopolitiska kriser ständigt närvarande men tillägger att geopolitik sällan brukar knäcka börsen. Han utesluter inte en eurokris men ser konjunkturen som det större frågetecknet.

— Sammantaget tycker jag man ska ”gå framåt med försiktighet”, alltså ha en rejäl portion aktier men också ha stora defensiva inslag i form av kassa eller lågriskaktier. (PB)

— Jag har sällan varit så villrådig om marknaden inför det kommande året. Det finns många risker, men den största risken är egentligen vi själva som individuella placerare. Att förtroendet skulle försvinna så snabbt var en obehaglig överraskning och jag bedömer att tullkrigen varit det mest negativa under året. Detta kommer spilla in på det nya året och kan antingen förvärras. En upplevd bättre miljö kan från rådande kurser skicka upp börsen över 10 procent nästa år. Vinsterna på Stockholmsbörsen stiger med strax över 10 procent om de nu håller. Säg att de inte gör det, men lyckas stiga med 5 procent, ja då borde man bara vinstmässigt kunna få uppemot 10 procent inklusive utdelningar. (JO)

— Även om tillväxten blir lite lägre 2019 än året som gick är det fortfarande en stabil konjunktur vi ser när vi blickar framåt. Centralbankerna minskar stimulanserna, men det handlar inte om att de trampar på bromsen, utan om att de avvecklar de allra mest extrema krisåtgärderna. Jag tror att börsåret som kommer blir bättre än det som gick, även om kursrörelserna fortsätter vara stora till följd av handelskonflikten, Brexit och europeisk politik. Vinsttillväxten globalt väntas bli goda 8-10 procent nästa år och samtidigt har värderingarna kommit ner rejält till följd av börsnedgången. Det gör att det går att hitta intressanta investeringsmöjligheter, men man ska inte vänta sig att börsen vänder upp redan nästa vecka eller att kursresan blir rak. (ML)

— Konjunkturoron fortsätter sannolikt. Den amerikanska centralbanken Federal Reserves krympande balansräkning är förmodligen den viktigaste bakomliggande orsaken till nervositeten på aktiemarknaden. Nu ser vi lägre räntor som en konsekvens av att aktier säljs och obligationer köps, och den trenden gissar jag håller i sig under inledningen av 2019. Därefter kan vi förhoppningsvis se en stabilisering, och kanske till och med en förbättring, av konjunkturen vilket är positivt för börsutvecklingen. Men förmodligen krävs det att konjunkturförsvagningen realiseras, innan man därefter kan skönja en mer positiv konjunkturutveckling och en mer positiv börsutveckling. På makronivå blir det viktigt hur Federal Reserve agerar och hur handelsdispyten mellan USA och Kina utvecklas. (ME)

Vilka fem aktier ska man ha?

— De fem senaste aktierna vi köpte till Börsplus portfölj är Ahlsell, Akelius preferens, Nyfosa, Kindred och Mekonomen. En röd tråd är alltså aktier som pressats kortsiktigt av ”tekniska faktorer” vilket innebär att ägare vräker ut aktier av skäl som handlar mer om hur investerarna ser på sina innehav än på att bolagen gjort bort sig. Sammantaget är det här fem aktier som lär klara en börsnedgång klart bättre än börsen i övrigt. (PB)

— Jag gillar Ericsson som kommer gå från klarhet till klarhet i takt med att 5G blir den enda standarden. Jag tror att Hexatronic kommer kunna ta del av både 5G och av en låg europeisk penetration av fiber till fastigheter. Jag tror att H&M faktiskt har en chans att överraska på uppsidan under 2019 med alla sina initiativ. Jag tror också att Tomra kommer kunna skörda fortsatta framgångar. Jag tror mycket på Astra Zeneca som dels är defensivt, dels är ett riktigt tillväxtbolag och har omkring 20 events bara under första halvåret som berör deras pipeline. (JO)

— Jag väljer bolag med låg skuldsättning som klarar sig bra om räntorna stiger, som har hög vinsttillväxt och gärna lämnar någon utdelning. En bubblare 2019 skulle kunna bli bankaktierna, som är hårt pressade både i Norden och Europa till följd av allmänt svag riskaptit och oro för statsskulden i Italien. Om Italien och EU kommer överens och sentimentet stärks när vi kommer en bit in i det nya året, så skulle bankaktierna kunna få ett rejält lättnadslyft. (ML)

— Under inledningen av året äger jag helst defensiva bolag som Essity, Elekta, Atea och Attendo. Det är bolag som inte är särskilt konjunkturkänsliga utan där efterfrågan på produkter och tjänster är stabil. Det finns dessutom bolagsspecifika drivkrafter som jag förväntar mig ska driva vinstutvecklingen. Någon gång under året förutsätter jag att en högre andel cykliska bolag kommer vara gynnsamt. Då vill jag till exempel äga Volvo, Sandvik, Alimak, Husqvarna och NCC. Det är bolag med starka marknadspositioner, väldigt bra ledning och hög avkastning på kapitalet. (ME)

Vad undviker du 2019?

— Spekulativa aktier med värderingar som bygger på optimistiska förhoppningar.
Investerare som de senaste åren hängt på diverse hajpar inom tech, kryptovalutor, bioteknik och cleantech har överlag bränt sig rejält. Det kan nog dröja några år innan det är dags för nästa breda spekulationsvåg. Klassiska fällor är att köpa bolag med svaga balansräkningar eller på förhoppningar om en turn-around. Kombinationen halvdan uppsida men väldigt liten nedsida är ofta underskattad. (PB)

— Jag kommer med stor sannolikhet gå in i året med fortsatt försiktighet mot detaljhandel och bygg, men kan komma att ändra mig om det finns anledning för det. När fakta ändras bör också strategin göra det. Lite generellt kanske. Jag tycker att det finns betydande rapportrisk i cykliskt, men lockas samtidigt av låga värderingar. Kan bli en kul sektor. (JO)

— Jag undviker högt skuldsatta bolag till följd av att räntorna väntas klättra uppåt, om än långsamt. Jag är också försiktig med detaljhandelsbolagen till följd av en svag utveckling för sektorn generellt, och klädbolagen i synnerhet. Slutligen avstår jag också från att köpa de hårt pressade svenska bostadsutvecklarna. (ML)

— Jag undviker de större verkstadsbolagen initialt men äger gärna till exempel Sandvik och Volvo över tid. (ME)

Vad tror du om börsen 2019? Kommentera gärna dina egna tankar nedan.

Fotnot: svaren har i undantag kortats för att deltagarna ska få likvärdigt utrymme.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-01-10 12:45

det finns säkert en del att fundera på en faktor är att vi inte har en regering om det är bra eller dåligt är svårt att säga . den senaste regeringen höjde skatterna så till den grad att lönsamheten försvann för större delen av dom företag söm visat en lönsamhet i Sverige. men det är bara början med detta ränte- trassel och inflations höjande åtgärder lär bygg industrin försvinna och boende kalkyler gör att skuld berget och personliga konkurser når oanade höjder. men sån tur är bär man kanske inte behöva gå så långt . men det verkar vara ide… Läs mer »