Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Så agerade ni på börsvändningen

Hur har Nordnets svenska kunder agerat under den senaste månadernas berg- och dalbana på börsen? Finwire har med utgångspunkt av statistik jämfört nedgången under fjolårets sista tre månader med årets uppgång.

Under oktober-december föll Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 med 15,3 procent. Lika dystert som 2018 avslutades, lika positivt har årets börs inlett med en uppgång på 15,0 procent.

Investor, Nordea, Kinnevik, Latour, SCA, Volvo och Swedbank har alla legat i topp under båda typer av börs-sentiment. Värt att notera är att Swedbank rusat i topp under perioden då Uppdrag granskning avslöjade misstänkt penningtvätt i Baltikum. Resultatet från den externa rapporten som Swedbank beställt kommer under fredagen. En intressant detalj är att Danske Bank som tidigare halverats efter utdragna utredningar om penningtvätt nu inte finns med alls på topplistan.

Ocykliska Axfood togs in av många under börsnedgången. Likadant var Saab-aktien populär under nedgångsperioden men saknas på topplistan på denna sidan nyår.

Populära Castellum och Boliden har båda avancerat till topp 10-listan i början av året.

Av underlaget kan man också se att jättar som ABB och Skanska har halkat ur topplistan över köp under börsuppgången.

I tabellerna nedan har köpare och säljare har rankats i antal köpare, ej utifrån värdet på transaktionerna:

Nettoköp 1/10- 31/12Nettoköp 1/1-18/3
1Investor BSwedbank
2Nordea BankNordea Bank
3KinnevikVolvo B
4Latour BInvestor B
5Svenska Cellulosa BKinnevik
6Volvo BCastellum
7SwedbankSvenska Cellulosa B
8AxfoodLatour B
9Saab BBoliden
10Abb LtdInvestor A
11Skanska BCloetta Ab
12BolidenAxfood
13SampoTelia Company Ab
14CastellumSEB A
15Danske BankSampo
16Industrivärden CIndustrivärden C
17HemfosaLundbergs B
18QlineaBure
19MekonomenMekonomen
20Stenocare A/SResurs Holding Ab

Om köplistorna sett relativt lika ut under de båda perioderna så är säljsidan desto mer splittrad. Undantaget utgörs av MTG som nettosålts oavsett om börsen gått upp eller ned Det är den aktie som sålts av flitigast av Nordnets kunder sedan oktober månad. 

Sweco, Getinge och Novo Nordisk har sålts av under båda perioderna även om inget av bolagen har befunnit sig på tio i topp under någon av perioderna. Avförsäljning i Novo Nordisk under börsuppgången är inte uppseendeväckande i aspekten av defensiv läkemedelsaktie.

På säljlistan finns två uppköpskandidater med som båda steg kraftigt då det handlade om kraftiga budpremier i båda fallen; Cherry och Mr Green.

Mr Green såldes av kraftigt efter att William Hill lagt ett bud på bolaget med en 40-procentig premie sista dagen i oktober. Det gav alltså en bra anledning att ta hem vinst för Nordnets kunder.

Likadant var det för Cherry: Det var i slutet av december som European Entertainment Intressenter kom med ett bud på Cherry som låg 20 procent över befintlig kurs. Köparen planerade en inlösen i mars och att ansöka om avnotering. Försäljningen har skett under båda perioderna i jämförelsen. Hur stor del av försäljningen som skett innan budet framgår ej av siffrorna.

I uppgången såldes ICA av trots den relativt konjunkturoberoende karaktären på aktien.

I Ericsson passade många på att ta hem vinsten under slutet av fjolåret. Aktien hade då sett en längre tids uppgång. Efter nyår finns den inte med på säljlistan, men heller inte köplistan.

Nettosälj 1/10-31/12Nettosälj 1/1-18/3
1Modern Times Group BModern Times Group B
2Karo PharmaAcando Ab
3Cherryföretagen AbDometic Group Ab
4Mr GreenCherryföretagen Ab
5Bilia AAscelia Pharma Ab
6Mycronic AbElectrolux B
7Ericsson BAutoliv Inc Sdb
8Ica GruppenBilia A
9Scandion Oncology A/SNovo Nordisk B
10Epiroc BBetsson Ab B
11CapioAurora Cannabis Inc
12Evolution GamingSweco B
13Cinnober Financial Technology AbGetinge Industrier B
14Sweco BKaro Pharma
15Novo Nordisk BHiq International Ab
16Arjo AbMunters Group Ab
17Getinge Industrier BFacebook Inc
18Engelska SkolanMq Holding
19Hexatronic GroupEngelska Skolan
20Nolato BNokia

Totalt sett finns det väldigt få amerikanska aktier på topplistorna. Här märks en avförsäljning av Facebook under den senaste tidens börsuppgång, men även Nokia har varit ett försvinnande innehav på kunddepåerna. Även Aurora Cannabis som följt börstrenden i stort fanns inte med på säljlistan när börsen gick ner i fjol. Nu finns den med på säljlistan när aktien vänt upp. Nyintroduktionen av danska cannabisbolaget Stenocare i slutet av förra året tilldrog sig stort intresse bland Nordnets kunder.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer