Hoppa till huvudinnehållet

Rusning till börsen för flera bolag

Ett stort antal företag är just nu på väg in till en notering på Stockholmsbörsen eller marknadsplatser som First North, Aktietorget eller NGM Nordic MTF. Inte mindre än 20 bolag som är på väg in eller nyligen har noterats har kunnat tecknas av Nordnets kunder. Finwire har gjort en sammanställning och lyfter fram några av dem.

Tidigare i år har dessutom minst tio bolag noterats på olika listor. Dessutom finns flera bolag som aviserat att de ska till börsen men ännu inte meddelat någon teckningstid, som Ambea och SSM.

Att det just nu är en rusning till börsen för att notera sig är ingen överdrift. I fjol var det 13 bolag som noterade sig på Nasdaq Stockholm. Dessa steg i genomsnitt med 22 procent under året och medianen låg på 16 procent. Förra året var alltså generellt en bra idé att teckna aktier i börsintroduktioner. Intressant i sammanhanget var att det året dessförinnan, 2015, skedde 18 nyintroduktioner.

Marknadsplatserna First North och Aktietorget har också ett hårt tryck med många nykomlingar som vill notera sina bolag.

Säkrare hjälmar

Ett av bolagen som ska notera sig på Nasdaq-listan är MIPS som har utvecklat en teknik som gör hjälmar säkrare för cyklister, skidåkare, motorcyklister och ryttare vid en olycka. Den ska särskilt ge skydd mot rotationsrörelser som överförs till hjärnan via sneda slag mot huvudet. MIPS betraktar sig som en ledande aktör på denna marknad.

Företaget har utvecklat MIPS Brain Protection System (BPS) som är baserat på patentskyddade lösningar.

MIPS-tekniken började utvecklas redan 1996 vid Kungliga Tekniska högskolan i nära samarbete med Karolinska institutet och har alltså genomgått 20 års forskning och utveckling. MIPS BPS har implementerats i både nya och befintliga hjälmmodeller.

Sedan starten har MIPS levererat mer än tre miljoner enheter och under 2016 har 45 hjälmvarumärken köpt MIPS BPS,
inklusive varumärken som Bell, Fox Head, Giro, Scott, Smith och Trek.

Bolaget vill dra in 150 miljoner kronor i nyemissionen och börsnoteringen, före emissionskostnader. MIPS väntas noteras på Nasdaq Stockholmsbörsen den 23 mars.

Augmented reality för industrin

XMRreality är grundat av pionjärer inom Augmented Reality, AR, eller förstärkt verklighet. Företaget levererar mobila lösningar för industriell fältservice och företaget har tagit fram mjukvaran XMReality Remote Guidance. Remote guidance innebär att en person på plats får hjälp eller instruktioner av en annan person på distans för att lösa en uppgift. Det hela sker med hjälp av en internetbaserad AR-lösning där två videoströmmar synkroniseras och integreras i realtid. Med hjälp av mjukvaran XM Reality Remote Guidance kan industrin såväl effektivisera som höja kvaliteten på sitt service- och supportarbete eftersom tekniska specialister kan vägleda medarbetare och kunder på distans.

Några av kunderna är globala industribolag som Bosch Rexroth, Wärtsilä och Bombardier som alla har ett nätverk med tusentals servicetekniker över hela världen.

MX Reality vill dra in 60 miljoner kronor i samband med nyemissionen och börsnoteringen, före emissionskostnader. Aktien väntas noteras på First North den 26 april.

Nyttigare pommes frites

EatGood är ett mindre bolag som ska notera sig på Aktietorget. Företaget har utvecklat en ugn som ska tillaga pommes frites utan frityrolja och som ska ge nyttigare mat för konsumenten men även skapa en bättre arbetsmiljö för anställda. Produkten är en “Lightfry-ugn” som säljs till restaurangkök.

EatGood vill dra in 11,6 miljoner kronor i samband med nyemissionen och börsnoteringen, före emissionskostnader. Teckningstiden har gått ut men aktien börjar handlas på Aktietorget redan den kommande veckan, den 23 mars.

Tidigare i år börsnoterades Oncopeptides på Stockholmsbörsen. First North har listat bolag som Hemcheck, IRLAB, Hoylu och Aligera. Aktietorget har hittills noterat fyra bolag i år; AcouSort, MenuCard, Aerowash och Initiator Pharma. NGM Nordic MTF har listat bolag som Samtrygg, Spintso, Chorate Medical och Sarsys.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-03-20 09:51

Jag efterlyser analys och rekommendationer. Det känns som om vissa bara ska casha hem och sen dra medan andra är seriösa. När når man break even, varför behövs ekonomiskt tillskott, kommer ägarna ligga kvar etc….