Rus och ras för vårens största börsnoteringar

Den senaste tiden har flera teknikaktier börsnoterat sig på New York-börsen, men långt ifrån alla har blivit kursraketer. Finwire har gjort en genomgång av de största börsnoteringarna och tittar på ett intressant bolag som står på tur att lista sig.

Flera av de senaste noteringarna i USA har dragit in flera miljarder dollar utan att ha visat en krona vinst. Det här antyder att investerarnas antagande om den framtida vinsttillväxten gränsar till godtrogenhet. Det skriver Marketwatch i en kommentar.

Vi passar också på att få svar på frågan om det råder en överhettning för börsnoteringar. Enligt en professor vid Floridas universitet som Marketwatch har talat med så är är svaret nej på den frågan.

Han vill istället lyfta fram att fler och fler bolag väntar tills de är äldre och större innan de noterar sig, vilket särskilt gäller för tekniksektorn. De senaste åren har mellan 85-90 procent av lyckade venture capital-bolag blivit uppköpta istället för att börsnotera sig. Detta är enligt statistik dessutom en trend som går ända tillbaka till IT-bubblan efter millennieskiftet.

Istället domineras börsnoteringarna av bioteknik-bolag, hela 26 av totalt 57 börsnoteringar i USA hittills i år. Andelen börsnoteringar som utgörs av olönsamma bolag ökar, men trots det ses det inte som en överhettning. Tvärtom, det reflekterar bara en minskad andel av små teknikbolag som tar sig till börsen, enligt professorn.

Investerarintresset håller i sig för bild-delningstjänst

Pinterest börsnoterades 18 april. Vid introduktionen värderades bolaget till 10 miljarder dollar. Sedan dess har kursen rusat omkring 30 procent.

Bild-delningsföretaget minskade förvisso nettoförlusten till 63 miljoner dollar i fjol från en förlust på 130 miljoner dollar året innan men går alltså fortfarande med förlust. Intäkterna har dock stigit kraftigt. Antalet användare i slutet av 2018 var 265 miljoner i slutet av 2018, vilket kan jämföras med Twitters siffra på 321 miljoner och Facebook med 2,32 miljarder.

Gas vändes till broms

Lyfts erbjudande blev kraftigt övertecknat inför noteringen 29 mars och värderades utifrån teckningskursen till 24,3 miljarder dollar. Därmed blev det den största noteringen i USA sedan Snap noterades för två år sedan. Aktien rusade första dagen med omkring 20 procent men dök sedan snabbt på börsen och är nu istället ned med lika mycket.

Taxiappbolaget har nyligen stämts av investerare som är missnöjda med börsnoteringen. Stämningen riktar in sig på att Lyft vilselett investerare om sin position, säkerhetsfrågor och arbetsförhållanden. Det hävdas att Lyft genom falska och vilseledande uttalanden blåst upp aktiekursen vilket medfört att investerare därefter förlorat pengar när kursen fallit.

Den första rapporten efter börsnoteringen, över första kvartalet visade att intäkterna steg rejält men det gjorde även förlusten. Bolaget räknar med att förlusterna toppar i år.

Bakväxeln i för Uber

Taxi-jätten Uber tog in 8,1 miljarder dollar vid sin börsnotering den 10 maj och värderades då till 82 miljarder dollar. Det handlade dock om den nedre delen av intervallet 44-50 dollar per aktie. Orsaken till den försiktiga hållningen uppgavs vara att man inte vill upprepa Lyfts snabba kursinbromsning. 

Det var då årets mest emotsedda börsnotering, men eftersmaken blev fadd då aktien backade 7,6 procent redan i handelspremiären och har sedan dess parkerat sig i dessa trakter.

De investmentbanker som ansvarade för Ubers notering var så pass oroade över en nedgång under första handelsdagen att de använde sig av nakenblankning enligt CNBC. Det innebär alltså att aktier säljs utan att först lånas. I bankernas fall sålde man aktier utöver övertilldelningen och stod efteråt redo med köpknappen vid en eventuell nedgång på börsen. Bankernas tilltag hjälpte dock inte när Uber under våldsam handel kom att tappa 18 procent under de två första handelsdagarna.

Koffeinet gick ur Starbuckskonkurrenten

Sist ut under vårens serie av börsnoteringar är den kinesiska kaffestartupen Luckin Coffee som noterades i den högre delen av spannet på 15-17 dollar per aktie och värderades därmed till cirka 4,2 miljarder dollar. Vid börsnoteringen den 17 maj rusade aktien nära 50 procent i den tidiga handeln. Bolaget drog därmed in drygt 586 miljoner dollar.

Luckin Coffee har gjort sig känd som utmanare till till Starbucks på den kinesiska hemmamarknaden. Starbucks etablerade sig i Kina 1999 och har där numera över 3 600 butiker. Luckin Coffee har å sin sida på kort tid fått igång 2 370 butiker runt om i Kina och planerar att öppna ytterligare 2 500 i år. I fjol gjorde bolaget en förlust på 238 miljoner dollar.

Lyckan verkar dock tillfälligt ha vänt då aktiekursen är ned under teckningskursen med 13 procent.

Beyond Meat som Finwire rapporterade om förra veckan har tokrusat med drygt 200 procent sedan noteringen på 25 dollar per aktie.

Meddelandetjänst på tur

Vi vill också påminna om att ytterligare en intressant notering står för dörren genom Slack som ska direktnoteras på New York-börsen, preliminärt, den 20 juni. Direktnoteringen innebär, precis som för Spotify, att man hoppar över den vanliga processen där banken säljer aktier till ett förutbestämt pris. I stället låter man marknaden få ett större inflytande över priset.

I en uppdaterad rapport från det första kvartalet så steg bolagets intäkter med 65 procent jämfört med motsvarande period föregående år, medan den operativa rörelsens förlust utökades med nära 50 procent till 39 miljoner dollar. En mer detaljerad rapport väntas innan börsnoteringen.

Meddelandetjänsten kan vara värd 50 miljarder dollar, eller 475 miljarder kronor år 2025. Det skriver investmentbanken GP Bullhound. Värderingen ska ses i ljuset av att Slack värderas till 17 miljarder dollar baserat på den senaste kapitalanskaffningsrundan. Slack hade i början av året 10 miljoner dagliga användare.

BolagTeckningskursNuvarande kursKursutveckling
Pinterest1924,629,47%
Lyft7257,88−19,61%
Uber4541,25−8,33%
Luckin Coffee1714,75−13,24%
Beyond Meat2577,63210,52%
Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-26 14:03

Vilken sida kolla ser du på när du ser alla nya bolag till börsen. Är intresserad av biotech bolagen som gick till börsen