Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – #SvaraomISK

#sparpodden 276! Vi ryter ifrån när det igen börjar viskas om att höja skatten på sparande. Lyssna in för att höra hur det eventuellt påverkar dig. Vi uppdaterar efter rapportperioden och varför det skaver när man lyfter kön istället för prestation.

Det viskas om ny skatt på kapital

Statsminister Stefan Löfven har under senaste helgen uttalat en önskan om att se mer kapitalskatt. Att det behövs en skattereform är inte så konstigt då det idag är ett lapptäcke av regler och undantag. Men att straffskatta ISK sparande en tredje gång vore förödande fler hundratusen sparare.

Fridas tweet gav stort engagemang och det förvånar inte mig. Investeringssparkontot är inte ett konto som rikeknösarna använder. ISK är ett otroligt folkligt sparande och det används i alla olika samhällsnivåer.

Idag har vi dessutom inget privat pensionssparkonto utan svenskarna som vill och bör spara till sin privata pension är hänvisade till kapitalförsäkring och investeringssparkonto. Att då höja skatten ytterligare en tredje gång kommer drabba pensionssparare.

Bankrapporter och ny VD

Under rapportperioden är det Nordea och SEB och gått ut starkast med uppgång på omkring 15%. Nordea hade en tung höst där aktien pressades mycket bör man ha med sig.

Handelsbanken har hamnat efter och ska den gamla klassiska “premiumbanken” behålla den stämpeln? Det har varit 2-3 tuffa år för Handelsbanken med stigande kostnader och svårt att behålla marknadsandelen. Vi pratar mer om detta i podden och varför det skaver när man lyfter ny VD efter kön snarare än efter prestation. Lyssna in!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer