Hoppa till huvudinnehållet

4 tips för att minska risken i portföljen

Med enkla metoder kan du få bra riskspridning i din portfölj. Många som börjar med aktier och fonder missar effekterna av att diversifiera sig och att göra detta på ett smart sätt. I detta inlägg får du läsa mer om hur du bygger en portfölj i världsklass.

Diversifiering ger trygghet

Det finns många anledningar att börja anamma en mer riskspridd approach med sina investeringar. Den främsta anledningen är att skapa en psykologisk trygghet. För stora svängningar i portföljens värde medför ofta en osäkerhet och kan få dig att agera impulsivt. Att sälja av i panik och missa en återhämtning kan bekosta dig stor del av din potentiella avkastning. Därför kommer vi nedan lista 4 tips på hur du mer konkret går tillväga för att minska risken.

1.Bästa spelarna från olika nischer

En viktig komponent av diversifiering är att välja olika typer av fonder och aktier. Om du vill bygga en portfölj med 15 aktier, så är inte lösningen att köpa 15 aktier från en och samma bransch. Plocka in dina favoriter från olika områden, tänk lite som att du bygger upp ett lag och du vill ha spelare som är duktiga på olika saker. När fastighetsbranschen faller så stiger kanske läkemedelsbranschen, med innehav från många områden får du en jämnare utveckling över tiden.

Ta två minuter och se över din portfölj som den ser ut nu och ställ dig frågan vilka branscher du har exponering mot samt vilka du saknar.

Här är några exempel på populära fonder som är inriktade mot olika nischer. 

2. Bredda med utländska investeringar

Om det skulle gå sämre för Sverige så kan det finnas en annan marknad som positivt trendar just då. Det är svårt att veta på förhand vilken marknad som kommer prestera bäst, ett sätt att ligga steget före är att helt enkelt att ha exponering mot flera marknader.
Antingen genom att köpa utländska aktier eller bredda med utländska fonder. Courtaget är idag ganska lågt även för utländska aktier, men tänk på att det uppstår en valutaväxling. Alternativet är som sagt att köpa utländska fonder, det finns en stor andel svenska fondbolag som erbjuder exponering över hela världen.

Som uppgift får du leta fram två utländska investeringar som du tycker låter intressant. Du väljer själv sen om du nöjer dig där eller vill bredda mer, men börja enkelt för att få igång tankarna

Här är några exempel på populära fonder som inriktar sig mot utländska marknader:

3. Investera oftare

Många investerare kan stressa sig över om börsen kommer stiga eller falla i framtiden. Med en enkel plan kan du parera detta och gå ut som vinnare i slutändan, oavsett hur det går.

Den sista diversifieringen vi ska prata om uppnår du genom att sprida ut dina inköp. Genom att köpa kontinuerligt så får det en utjämning i ditt genomsnittliga inköpspris. Ett klassiskt månadssparande där pengarna placeras automatiskt i fonder eller ETFer är ett alternativ, eller om du själv loggar in och köper dina aktier och fonder manuellt. Båda fungerar och i slutändan handlar det åter om hur aktiv du vill vara i att se över din portfölj. Poängen är att få upp vanan att återkomma och i den bästa av världar varje månad avsätta en summa till portföljen.

4. Fler värdepapper i portföljen

Många nya investerare väljer bara att köpa en fond eller aktie. Att få upp antalet värdepapper i portföljen är ofta första åtgärden för att skapa diversifiering.

Hur många värdepapper som passar din portfölj beror främst på din strategi. En del föredrar en mindre portfölj och vakar oftare över den, då kan det räcka med 5-6 aktier eller 2-3 fonder. Det kräver dock en större övertygelse från din sida och du behöver vara snäppet mer påläst och ha god uppföljning på dina innehav. Har du ambitionen att ha frekvent övervakning på portföljen så ser jag inga problem med detta.

Annars är en sund idé att öka upp antalet mot 10-15 olika aktier eller 6-7 olika fonder för att bredda portföljen ytterligare och ”säkra” upp att man har en bred och riskspridd portfölj.
Givetvis finns det en nivå när effekten avtar och att stoppa in fler värdepapper ger inte mycket mer effekt matematiskt. Ta exempelvis en portfölj med 26 st värdepapper istället för 25 st, så skulle det inte ge en nämnvärd ökad diversifiering.

Fundera över hur du vill att din portfölj ser ut. Ta en snabb paus och reflektera över hur aktiv du vill vara samt hur många investeringar det skulle krävas för att du ska känna dig bekväm.

Hur ser din portfölj ut? Dela gärna i kommentarerna nedan vad du har hittat som fungerar för dig.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer