“Risk för besvikelser i höst”

Börsen, Börser, börsutveckling, stockholmsbörsen

Återigen har den amerikanska yieldkurvan inverterat, en kraftfull signal om en förestående lågkonjunktur. Nu varnar förvaltare för besvikelser i marknaden om inte fler centralbanker sänker räntan, likt Fed. Välkommet är också stimulanser inom finanspolitiken.

Finwire rapporterade om detta på Nordnetbloggen i mitten av augusti när det inträffade för första gången sedan finanskrisen för drygt tio år sedan.

Några som har minskat risken i sin portfölj är ränteförvaltarna Jan Törnstrand och Peter Werleus på Norron Fonder*. De ser sämre tider för Europa och främst för Tysklands del. Båda menar att USA håller uppe ångan men teamet varnar för besvikelser i marknaden under den kommande hösten.

Den amerikanska centralbanken, Fed, sänkte styrräntan nyligen och de menar att förväntningarna är väldigt stora i marknaden på sänkningar även i Europa.

– Inte bara att ECB ska göra nya stimulanspaket utan också att Tyskland ska lämna finanspolitiska paket.

De menar att det inte är omöjligt att Tyskland redan är recession.
– vilket återspeglar sig i att den 30-åriga räntan är på minus.

De luttrade förvaltarna ser också en oberäknelighet i ställningskriget mellan USA och Kina där USA.s president Donald Trump snabbt kan svänga genom att dra tillbaka höjda tullar. Sammantaget en deglobaliseringstrend i världen där länder främst gynnar sitt eget land vilket ger motvind snarare än medvind globalt.

Förvaltarna nämner en hård brexit som en potentiellt negativ faktor men att risken får en hård brexit i slutet av oktober inte ligger över 50 procent.

En annan svaghet tillägger att det även finns en demografisk motvind i marknaden som inte är tillväxtfrämjande, alltså en högre andel äldre befolkning.

– Det talar för att vi ska ha låga räntor väldigt länge.

“Varnar för besvikelse”

Båda förvaltarna varnar för att det kan finnas utrymme för besvikelse i september, och även oktober.

– Det brukar inte vara starka riskmånader så vi har tagit höjd för det. Vi har minskat riskerna för ett osäkert investeringsklimat och har ökat likviditeten. Amerikanska tioåringen har till exempel fallit mycket procentuellt.

Vid finanskrisen fortsatte dock marknaden upp ett tag efter att detta inträffade. Hur ser ni på det?

– Ja, det kan dröja ett tag. Fed slutade att höja räntan 2006 och började sänka den 2008. Det tog ett tag innan kreditmarknaden började reagera negativt, så vi kan alltså hänga här ett tag med recessionshotet ett tag. Jag tror inte att vi har 2007 och 2008 framför oss. Däremot en vinstrecession, alltså minskade vinster.

Vad kan få er att öka exponeringen mer i marknaden?
– Det skulle kunna vara centralbanksstimulanser från ECB eller FED eller payrollsiffror (jobbsiffor reds.anm) som hålls uppe, eller att det blir lugnare inom handelskriget.

Ligger ni nära till köp?
– Njae, vi har ingen övertygelse om att marknaden ska snabbt upp eller ner. Först måste vi måste stärkas i vår övertygelse. Vi är inte stressade över att ha en del av portföljen i cash.

– Vi tror kanske inte tror att det ska smälla här och nu, men det kommer att ta tid. Vi tog på oss risk i september och ända in till januari, februari. Just nu minskar vi risken, avslutar förvaltarna

*) Jan Törnstrand ansvarar för lågriskräntefonden Premium Preserve. Han har tidigare jobbat på Catella där han ansvarade för Catellla avkastningsfond. Preserve är en utveckling av avkastningsfonden och inriktar sig på investment grade, alltså lägre typer av risk.

Peter Werleus ansvarar för Norron Premium, som tar högre risk än Preserve och fokuserar på BB-segmentet. Den genomsnittliga löptiden är längre än för Preserve och tar därigenom en högre risk.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer