Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Revansch för tillväxtmarknaderna

Tillväxtmarknader har sackat efter senaste åren

Tillväxtmarknaderna och dess fonder har under senare år haft svårt att följa med i den breda uppgång som skådats på världens aktiemarknader. Enligt data från MSCI hade aktier på tillväxtmarknader tappat i runda tal 22 procent de senaste fem åren vid utgången av 2015. Motsvarande siffra för börser i utvecklade länder summerade till en uppgång på cirka 35 procent, mätt i dollar.

Kraftig återhämtning har noterats

Under innevarande år har dock tillväxtmarknader noterat en kraftig återhämtning. Vid utgången av augusti summerade uppgången för tillväxtmarknader, mätt som MSCI Emerging Markets, till cirka 13 procent. Uppgången för världsindex under samma period var endast cirka 3 procent.

Samtidigt har kapitalflöden till tillväxtmarknaderna ökat kraftigt under sommarmånaderna. Enligt Institute of International Finance flödade 44 miljarder dollar in till dessa marknader under juli månad – den högsta nivån på två år. 

Veteranstrateg sammanfattar återhämtningen 

Fondjätten Franklin Templetons veteranstrateg, Mark Mobius, menar i en färsk kommentar på bloggen “Investment Adventures in Emerging Markets” att återhämtningen på tillväxtmarknader kan sammanfattas i fyra punkter:

  • Tillväxten på dessa marknader fortsätter att överträffa tillväxten i utvecklade ekonomier
  • Ett förbättrat sentiment bland investerare och attraktiva värderingar har drivit flöden
  • Den kinesiska ekonomin har inte fallit samman vilket många fruktade vid årets början
  • Politiska, ekonomiska och strukturella förändringar har genomförts på många håll

Vad gäller tillväxten spår internationella valutafonden, IMF, att BNP kommer växa med 4,1 respektive 4,6 procent under 2016 och 2017, motsvarande siffra för utvecklade ekonomier beräknas till 1,8 procent. Dessutom har kreditvärderingsinstitutet Moodys höjt utsikterna för tillväxtekonomierna.

Återhämtning för råvarupriserna

Det förbättrade sentimentet bland investerare kan i stort hänföras till en återhämtning i råvarupriser, där oljan visat vägen. Dessutom menar exempelvis Mobius att dessa marknader gynnats av att världens centralbanker indikerat att räntor kommer hållas på en låg nivå samtidigt som den amerikanska centralbanken varit försiktig med räntehöjningar.

Räntefrågan i USA är viktigt för tillväxtmarknaderna. HSBC skrev exempelvis i en kommentar i veckan att om USA får högre räntor så stiger kostnaden för att investera i tillväxtmarknaderna och attraktionen går helt enkelt ned för hela investeringsområdet.

Strukturella reformer är något som också bidragit till årets uppgång på tillväxtmarknader. Indien har bland annat lättat på regler för utländska direktinvesteringar för att stimulera ekonomisk tillväxt. I Latinamerika har aktier framförallt gynnats av de politiska förändringar och försök till reformer som genomförts i Brasilien, vilket kulminerade i att president Dilma Rousseff avsattes i augusti.

Kina – största katalysatorn

Den kanske största katalysatorn för tillväxtländerna under året har dock varit Kina, anser Mobius.

Efter att kinesiska aktier pressats hårt under 2015 i spåren av svag ekonomisk statistik och oro för vad landets devalveringar skulle medföra, har den kinesiska ekonomin visat tecken på större stabilitet under året vilket fått riskaptiten att återvända. Deutsche Bank backade på fredagen upp den synen. Den tyska storbanken menar att de makroekonomiska indikatorerna just nu indikerar att den fem år långa avmattningen av den kinesiska ekonomin nu är över.

Framåt menar exempelvis Franklin Templetons strateg att tillväxtmarknader är långsiktigt attraktiva givet fördelaktig demografi och ökad köpkraft bland konsumenter vilket borgar för fortsatt stark tillväxt. Han betonar dock att tillväxtmarknaderna är känsliga för förändringar i makroekonomiska förhållanden och hur den globala penningpolitiken utvecklas.

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer