Rekyldags

Detta inlägg är marknadsföring.

Börsen har visat fenomenal styrka sedan utbrottet från den nästan 5 år långa konsolideringen. På kort sikt har det stämt fint med säsongsmönstret. Senaste veckan noterades ny All Time High för OMXS30. Läget är dock kortsiktigt överköpt, och en mindre nedrekyl/paus i uppgången vore mer hälsosam än alarmerande.

En titt på Predictive Average-indikatorn i Autotrader som sammanställer genomsnittliga säsongsmönstret baserat på de föregående 18 årens historik visar också på svagare utveckling kommande två veckor. I genomsnitt har OMXS30 backat ca 0,25% kommande vecka och -0,4% kommande två veckor. Därefter har upptrenden oftast fortsatt och kommande kvartal visar på ca +1,6% högre kurs än idag.

Volymprofilen som jag använt flitigt tidigare är just nu inte användbar av den enkla anledningen att knappt någon tidigare historik finns på nuvarande kursnivåer. Det kommer ta ett tag att bygga upp kursdata för nivåer över 1700 för OMXS30. Tills dess får vi helt enkelt förlita oss på andra analysmetoder. Säsongsmönster är en väldigt bra indikator. I diagrammet nedan ser vi den som gråstreckad kurva. Den rosa delen är alltså samma indikator förskjuten 3 månader “in i framtiden” och visar då den genomsnittliga historiska utvecklingen kommande kvartal. Vi ser tydligt att kommande två veckor har varit svagare.

Volatiliteten avslöjar marknaden
Jag brukar ju också analysera volatiliteten som visat sig vara en fantastisk “temperaturmätare” på hur marknaden mår. Stigande volatilitet har historiskt i princip alltid sammanfallit med nervös marknad och fallande kurser. Just nu ser vi fallande volatilitet och jag tolkar det som att det finns en underliggande stabilitet i marknaden. Det fina med just volatilitet är att den inte går att “fejka”. Volymanalyser och liknande kan visa fel eftersom det förekommer stora avslut utanför börsens ordinarie handel. Men volatilitet är något som syns när börsen är öppen och har historiskt avslöjat kommande nedgångar i god tid osv.
Om du är intresserad av att veta mer hur volatiliteten kan användas för analys finns info om vår egen indikator Volatility Average Points här >

Rikard Nilsson
Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer