Hoppa till huvudinnehållet

Rekordstor utbetalning till Nordnets kunder

Idag genomförs en rekordstor utbetalning – på 19758 965 kronor – inom ramen för Nordnets aktielåneprogram. Utbetalningen är den enskilt största sedan programmet lanserades 2018 och hela 17 procent större än utbetalningen för andra kvartalet i år. Totalt har aktielåneprogrammet betalat ut nära 130 miljoner kronor.

Aktielåneprogrammet innebär att du som sparar i kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring har möjlighet att få en extra avkastning på de aktier du väljer att investera i. Det beror på att aktierna lånas ut till andra, som i sin tur betalar en ersättning för lånet. Hur stor utbetalningen blir för en enskild aktie beror på faktorer som utbud och efterfrågan, hur stort innehav du har och hur länge du behåller innehavet.

Aktielåneprogrammet blev en omedelbar succé och det förbättras löpande med fler aktier och nya marknader. Idag får du ersättning för utlåning av svenska, norska, danska och finska aktier.

Här är hela listan!

Du som investerat i aktier som lånas ut kommer under dagen att få en utbetalning till ditt Nordnetkonto. Logga in för att se hur mycket du får, eller aktivera pushnotiser i appen för att bli notifierad.

De aktier som gav mest under Q3 2021 är:

Med vårt aktielåneprogram har vi skapat en tredje typ av avkastning på aktier, utöver värdeuppgång och utdelning, som tidigare varit förbehållen stora kapitalförvaltare och fonder. Det tycker jag är ett bra exempel på hur vi på Nordnet demokratiserar sparande och investeringar.

/Martin, Sverigechef på Nordnet

Läs mer om aktielåneprogrammet här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-10-19 08:55

Hur mycket tjänar ni på att era kunders aktier går ner?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-19 09:53

Hej Per,
Vi tjänar ingenting på att våra kunders aktier går ner. Däremot tjänar vi lika mycket som våra kunder när aktier inom ramen för aktielåneprogrammet lånas ut.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-19 23:30

Hur kan ni tillåta att aktier som ägs av i många fall ovetande kunder lånas ut automatiskt till blankning som motarbetar deras intressen? Det känns omoraliskt och på gränsen till organiserat bedrägeri. Man borde åtminstone vara tvungen att godkänna det först och inte något som bara ska stå i det finstilta.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-20 08:19

Hej Pierre,
Tråkigt att du ser det så. Det står naturligtvis i villkoren också men jag anser att vi är så transparenta och kommunikativa som möjligt. Bloggar, poddar information i sociala medier etc om att vi delar intäkten med våra kunder när aktier lånas ut. Vi är stolta över att kunna ge våra sparare möjlighet till avkastning via aktielån också. Och självklart – om man inte vill ta del av det så är det enkelt att avböja medverkan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-20 14:10

Det borde åtminstone vara ett aktivt val som man gör själv. En ruta man får kryssa i med en tydlig varning om vad det innebär.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-22 12:41

Är du lång borde du tro att bolaget går bättre så på sikt borde du tjäna på en uppgång i värdet. Kan du då få extra genom att de lånar ut aktier är väl det bara bra eller?

Anonym
Anonym
2021-10-19 10:26

Hva tjener Nordnet på at aksjene lånes ut?

Hvorfor opplyses det ikke om at aksjene som lånes ut blir benyttet til shorting – noe som igjen innebærer en vesentlig risiko for at aksjekursene faller?

Dette er i beste fall falsk og mangelfull markedsføring!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-19 10:42

Hej Lars, Med aktielåneprogrammet har vi gett småsparare möjligheten att ta del av en avkastning som endast stora instutioner och investerare haft tillgång till tidigare. Att som långsiktig ägare till en aktie låna ut dem och få ytterliggare avkastning är ett bra sätt att öka sin totala avkastning. Nordnets och kundens intjäning är lika stor. I våra bloggar, FAQ, videos m.m förklarar vi hur programment fungerar. Aktierna lånas ut och de kan sen användas till olika saker. Blankning, bygga hävstångsprodukter(bull och bear), användas som säkerhet m.m. Man kan som sagt välja att inte ta del av aktielåneprogrammet genom att anmäla… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-10-20 15:57

Hej

så ni går ut med alla de bolagen ni blankar aktier i innan eller först när allt är över ?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-20 16:04

Nordnet tar inga marknadspositioner. De som lånar aktien kan sälja aktien om det är det som är syftet med lånet. Vi redovisar varje kvartal vilka aktier som har varit mest utlånade. Om man vill se hur blankad en aktie är så kan man göra det på Finansinspektionens hemsida som har dagliga uppdateringar. Kika på https://www.fi.se/sv/vara-register/blankningsregistret/

Anonym
Anonym
2021-10-25 11:06

Hi Martin, I am surprised by your responses to other comments. Nordnet, without owning any shares, lends its costumers’ shares to third parties so they can short sell the stock. In doing so it keeps half of the interest, if I am correct. This is obviously great for Nordnet, which apparently made 130mSEK (?) without risking anything (since Nordnet does not own the shares, so it is not affected by shares losing value as result of the short selling!). But how can you claim that this program is great from Nordent’s costumers, when the shares we have invested into for… Läs mer »