Recessionssignal efter Federal Reserve-mötet

Räntekurvan mellan tremånadersräntan och den tioåriga räntan inverterade för en vecka sedan för första gången sedan 2007.

Den klassiska recessionssignalen kom två dagar efter Federal Reserves penningpolitiska besked. Centralbanken lämnade styrräntan oförändrad men signalerade samtidigt att den inte längre förväntar sig någon räntehöjning i år, från att tidigare ha spått två höjningar.

En inverterad räntekurva innebär att den kortare räntan överstiger den längre räntan, vilket i klartext betyder att det blir dyrare att låna på kort sikt än på lång sikt. Enligt Reuters har spreaden mellan just tremånadersräntan och tioårsräntan uppvisat den historiskt starkaste korrelationen mellan en invertering och en kommande recession.

Credit Suisse har tittat på hur börsen har utvecklat sig i samband med att tvååriga och tioåriga räntan inverterat, vilket senast skedde i december 2005, och där inte funnit några större belägg för en nära förestående börsnedgång.

Tvärtom avkastade S&P 500 nära 16 procent under de följande 18 månaderna. Även efter tre år var indexet positivt, om än med blotta 2 procent.

“En inverterad räntekurva signalerar inte undergången. Samtidigt som en invertering har föregått varje recession under de senaste 50 åren har ledtiden varit extremt inkonsistent, då det har tagit allt från 14-34 månader för recessionen att inträffa”, kommenterade bankens chefsstrateg Jonathan Golub till CNBC.

Även Federal Reserves tidigare ordförande Janet Yellen har försökt tona ned olyckskorparna. Tidigare i veckan sade hon att räntekurvan förvisso kan indikera behovet av att sänka räntan vid någon tidpunkt framöver, vilket enligt henne dock inte behöver signalera någon recession.

På torsdagseftermiddagen noterades den amerikanska 10-årsräntan vid 2,39 procent, samtidigt som treåringen stod i 2,43 procent. Därmed befinner sig spreaden i ett inverterat läge med en differens om 4 punkter.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer