Recession i ekonomin

Är det dags att kalla det lågkonjunktur? Det blir några ord om fallande BNP, Recession och BNP-gap i veckans inlägg.

Recession på gång?

Under veckan så publicerades BNP tillväxten för tredje kvartalet i Sverige. Eller snarare den uteblivna tillväxten då svensk BNP föll med -0,2% mot föregående kvartal. Detta var första gången sedan 2013 som Svensk BNP har en negativ utveckling. Detta bevisar delvis att den starka ekonomi som varit under senaste 2 åren nu börjar gå mot sitt slut och utblicken för 2019 börjar se mer medioker ut.

Samtidigt ska vi inte ta några allt för hastade slutsatser. Det är trots allt bara -0,2% som BNP föll med. En tumregel som många använder är 2 efterföljande kvartal av fallande BNP siffror för att kalla det recession. Så ännu är det inte dags att kalla detta för slutet på konjunkturuppgången, det får vi vänta tills fjärde kvartalet för att utvärdera.

Om vi använder oss av 2 efterföljande negativa kvartal som referens så är det tillbaka till 2009 som denna konjunkturcykel har varat.  Det 37 kvartal, eller 9 år sedan. Med andra ord är vi ganska långt gånget i denna cykel och i genomsnitt brukar det ta slut någonstans här. Nu är det ett dåligt argument att cykeln måste ta slut för att det i genomsnitt gör det. Poängen är att det inte är någon kioskvältare att vi börjar se avmattning just nu.

Lågkonjunktur nästa då?

Lågkonjunktur är inte riktigt så ensidigt. Ibland pratar man om ett BNP gap, alltså skillnaden på vad BNP siffran faktiskt är och vad den har potential att vara på just nu. Enkelt förklarat så försöker man se hur resursutnyttjandet är i landet. Räknar man på demografiska utvecklingen, produktiviteten och prisutvecklingen för att få en uppfattning om vart jämviktsläget i BNPn är. Om den faktiskt BNP siffran är högre, så är resursutnyttjandet starkt och således befinner sig landet i högkonjunktur. Är BNP lägre än den antagna potentialen så är det lågkonjunktur som råder.

Med detta mått befinner vi oss i en högkonjunktur, men den ser ut att avmattas under 2019 och framåt. Jag som investerare tar med mig detta framöver och sätter en rimlig förväntan på min avkastning i portföljen. Om ekonomin kommer gå ner på lågvarv är det klart att börsen också gör så. Det är inte i sig ett säljtecken, utan börsen har fortsatt potential att ge avkastning. Det kan dock bli svårare att hämta den avkastningen och tillväxtbolag tar ofta mer stryk är stora bolag i sämre ekonomiskt klimat.

Dags att se över risken i portföljen och fundera över vilka bolag och sektorer som bäst kan stå emot konjunkturcykeln. Hur gör du själv i detta läget, finns det några favoriter bland ocykliska aktier som du har extra koll på? Dela gärna i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-12-03 16:50

Vad är ocykliska? Är inte alla aktier cykliska på något sätt?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-12-04 13:45

Nja. Några är mindre känsliga för svängningar i ekonomiska klimatet. Man brukar prata om Läkemedel och Livsmedel som exempel. Vi måste äta och ha vår medicin oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Ett Swedish Match är exempel på relativ ocyklisk, snusare kommer snusa även i lågkonjunktur. (Kanske till och med mer)
Men det behöver inte betyda att aktien inte tar stryk, och helt frånkopplad konjunkturen är nog ingen aktie.

Anonym
Anonym
2018-12-03 17:42

Skall bli intressant att följa utvecklingen av BNP så hoppas du kommer igen med nya diagram på detta Alexander.
Jag tror att stigande räntor, minskande kvantitativa lättnader och minskat byggande gör att vi får sämre ekonomisk tillväxt framöver.
PS. Det heter recession. En recension är något helt annat 😉

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-12-04 13:43

Tjenare,
Absolut! Jag håller full koll och uppdaterar när det blir något nytt spännande.
Haha, ja det är något annat. Kan inte hitta att jag skrivit det någonstans här? 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-12-04 19:07

Nej, men det låter som om du säger recension i klippet.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-12-05 08:55

Hahah. Det kanske stämmer. Är mycket konstigt jag säger emellanåt… 😉