Hoppa till huvudinnehållet

Reaktionen på finansiella marknaderna – Ukrainakrisen

Händelserna i Ukraina har varit en chock för såväl människor som för de finansiella marknaderna. Det horribla som pågår kommer att få långtgående konsekvenser för människor, länder och finansiella marknader. I skrivande stund på torsdag eftermiddag har det varit stor påverkan på de finansiella marknaderna – en överblick av hur börsen, valutor och råvaror har påverkats hittar du här.

Svenska börsen

Bilden ovan visar utvecklingen på svenska börsen (OMXS30) sedan årsskiftet. Ner -14% och under dagen så föll börsen initialt med -4,5% men återhämtade sig något under slutet av dagen.

Kollar vi på bredare index för hela börsen (OMXSPI) så är det indexet ner -18% från årsskiftet och tillväxtindexet First North 25 är från årsskiftet ner -28%.

Sektorer på svenska börsen

Bilden ovan visar sektorsindex på svenska börsen sett ifrån årsskiftet. Störst tapp ser vi vårdbolag, vilket inte beror på den pågående krisen utan snarare kring debatten om vinst i välfärden som började bubbla upp för några veckor sedan.

Andra sektorer som har fallit mycket är tillväxtbolag, dessa finns i sektorn Programvara vilket är exempelvis Truecaller, G5, Cint. Övrig Industri är exempelvis Troax och Grossister är typiskt sett förvärvsbolag och dessa kategorier har haft ett väldigt svagt 2022 efter stark utveckling under fjolåret.

Sektorer som har stigit under året är oljebolag och gruvindustri efter att både olja och guld rusat under den eskalerande Ukraina krisen.

Råvaror

Oljepriset har sedan årsskiftet ökat med 30% och ett fat olja handlas kring 100 dollar fatet. Under torsdagen steg priset kraftigt och var uppe på 106 som högst för att sen falla tillbaka till strax under 100.

Guld och silver har stigit med ca 3% sedan årsskiftet. Även guld och silver steg ca 4-5% under torsdagen för att sen falla tillbaka under kvällen.

Bilden ovan visar råvarors prisutveckling under året och senaste 5 åren. Det har varit en bred uppgång bland samtliga råvaror under året. Detta sätter givetvis fart på inflationsoron runt om i världen.

Kryptovalutan Bitcoin har fallit med -22% under året 2022 än så länge. Även Bitcoin föll kraftigt under torsdagen, men vände sedan uppåt mot kvällen.

Internationella börserna

Den finansiella marknad som har tappat mest på global nivå är Moskvabörsen. Den är ner -35% från årsskiftet och föll kraftigt under torsdagen. Mycket av responsen från västvärlden har varit på temat sanktioner vilket slår hårt mot ryska ekonomin.

Även den ryska valutan tappade i värde under torsdagen. Bilden ovan visar ryska Ruble mot amerikanska USD där den har försvagats med -11% från årsskiftet.

Även svenska kronan har försvagats något under året som varit, i det breda indexet mot många valutor har kronan generellt försvagat med ca 3%. För några specifika valutapar ser du i bilden nedan. Exempelvis så har dollarn stärkts med 5% mot kronan sedan årsskiftet.

Skräcknivån på börsen

Bilden ovan visar volatilitetsindexet VIX och kallas ibland för skräckindexet. Det fångar in hur mycket marknaden prisar in osäkerhet och indexet har gått ifrån 20 i början på året till 30 just nu. Som kontext kan sägas att 30 absolut betyder att det är förhöjd volatilitet på marknaden men det är inte riktigt paniknivå. I bilden ovan ser du senaste 3 åren där man kan se att covid utbrottet skapade större panik i indexet under 2020.

Avslutande tankar

Det som händer just nu är en tragedi för människor och för demokratin. Det som alla nu ber för är ett snabbt slut på detta elände och en mer normaliserad vardag. Läget innebär stor osäkerhet och det som kan vara värt att ha med sig är att det finns en del följdeffekter som nu är svåra att förutspå. De högre råvarupriserna kan mycket väl leda till mer inflation. Vad händer med energipriserna som redan varit höga. Sanktioner och ekonomiska åtgärder kan få stora störningar i globala ekonomin och skapa oförutsedda negativa konsekvenser. Samtidigt så kommer EU och USA att agera resolut mot Ryssland. Det finns en enad vilja att ta oss ur detta och stimulerande åtgärder för att stabilisera marknaden kommer rimligtvis samordnas när det värsta är över.

För den som är långsiktig är det svårt att tajma marknaden i dessa lägen. Det kommer vara volatilt ett tag och det är att räkna med. Ofta ser vi några av de bästa börsdagarna i samband med kraftigt negativa perioder. Det kostar väldigt mycket avkastning att försöka tajma och sälja av, då även behöver tajma rätt på inköpet senare. Återhämtning kan snabbare än vad man förväntar sig. Fram tills dess gäller det att ha ett lugn kring sina finansiella placeringar och inte göra några drastiska och oberäknade affärer.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm