Hoppa till huvudinnehållet

REA på PPM-fonder!

Vet du om att förvaltningsavgifterna i Premiepensionen är starkt rabatterade?

Inte bara just nu, utan alltid! Pensionsmyndigheten ställer hårda krav på fondbolagen att de ska erbjuda en starkt rabatterad förvaltningsavgift på PPM-fonder. Fondbolagen får dessutom inte ta ut någon sälj- eller köpavgift. Sen 2015 är taket på förvaltningsavgifter inom Premiepensionen;

  • 0,89% för aktiefonder
  • 0,42% för räntefonder
  • 0,62% för bland- och generationsfonder.

Den populära AP7 Aktiefond som är en grund i AP7 Såfan har låga 0,11% i avgift. För genomsnittsspararen är avgiften bara 0,23%, vilket är jämförbart med de flesta indexfonder. Rabatten återbetalas varje år i maj.

Det kostar inget att byta fonder inom Premiepensionen, men notera att utöver fondbolagens fondavgift så tillkommen en administrativ avgift som Pensionsmyndigheten tar ut. För 2017 var den 0,06%. Maxtaket för denna avgift är 125:-. Den känns helt klart rimlig om man jämför med många av pensionsförvaltarnas årsavgifter.

Nyttja rabatten

Ett vanligt råd när det gäller fonder är “tänk på avgiften – köp indexfonder”. I detta fall håller jag med om den första delen; “tänk på avgiften” och tycker att om det är så att du är sugen på att ha en aktivt förvaltad fond eller dyrare fond, tex i en tillväxtmarknad så är det i Premiepensionen du ska välja den eftersom rabatten är så hög. På detta sätt kan du få tillgång till en duktig förvaltare eller en svårtillgänglig marknad för ofta en tredjedel av ordinarie avgift.

Jag har en svaghet för teknikfonder och en av de fonder jag normalt sett har i portföljen är DNB Teknologi. I bilden nedan ser vi att det skiljer ca 1%/år i avkastning efter avdragen rabatt. Det blir en hel del med hjälp av ränta-på-ränta effekten med åren! Du ser enkelt skillnaden före och efter rabatt om du klickar in på fonden när du är inloggat hos Pensionsmyndigheten.

Längre ner på samma sida ser du även fondens rabatt. Lägger jag DNB Teknologi i min PPM så är avgiften 0,54%, men lägger jag den i mitt privata sparande eller i en tjänstepensionsförsäkring så är ordinarie förvaltningsavgift 1,5%. En helt klart schysst rabatt! Enligt Pensionsmyndigheten ger den rabatterade avgiften i snitt 15 procent högre premiepension!

TKA

Men hur hänger det ihop med att TKAn är 1,64%? TKAn visar alla kostnader fonden har haft för sin förvaltning, dvs den inkluderar även courtage och transaktionsavgifter. Den TKA som anges hos Pensionsmyndigheten anges före avdrag av rabatt så det är inte så illa som det ser ut.

Ett råd på vägen

Snart dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan och har du inte sett över ditt innehav det senaste halvåret så råder jag dig att göra det nu. Det är en bra gåva till ditt framtida jag. Medvetna val nu kan göra en otrolig skillnad framöver! Är det så att du tycker att det är svårt att välja fonder så har det statliga förvalsalternativet AP7 Såfan historiskt sett presterat bättre än majoriteten av fonderna. Tittar man på de senaste fem åren är det dessa tio bolag som ligger i topp.

Lycka till!

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-02-14 07:18

Bra info, tack.
Kan alla byta alla fonder oberoende vart d är?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-02-20 19:44

Inom PPM kan du byta mellan de valbara fonderna där. Har du tjänstepension eller eget sparande i tex ISK så kan du byta fritt mellan de fonder som de erbjuder. Inga problem.