Råvaror på rekordlåg nivå i förhållande till aktier

Råvarupriserna befinner sig på rekordlåga nivåer i förhållande till aktier men har även blivit akterseglade av den snabba prisuppgången i kryptovalutor. En del bedömare ser nu potential för ett skifte framöver med ett flerårigt rally i råvaror. Det skriver Bloomberg News.

Senast den relativa värderingen var så låg var i samband med IT-bubblan.

En mätning av Standard & Poors GSCI Total Return Index, som inkluderar 24 råvaror, i relation till S&P 500 visar just nu på en rekordlåg värdering för råvaror. Det antyder att en större uppgång kan ske i råvaror under 2018, bedömer till exempel finansrådgivaren Shawn Hacket som är president för Hacket Financial Advisors.

“Under 2008 skrek aktier om att köpas baserat på den här värderingsmetoden och det visade sig vara korrekt. Vi har nu ett exakt motsatt läge där råvaror skriker om att köpas på bekostnad av aktier”, säger Shawn Hacket till Bloomberg News.

Före julhelgen skrev även twitterprofilen @2ndtrader, också känd som Lonewolf, en krönika om råvarumarknaden och med samma ansats. Där pekades det på att råvaror är en bortglömd tillgångsklass med lågt intresse och rekordlåg värdering.

“För dom investerare som vågar bortse från bruset och det negativa sentimentet kan det finnas en ”generationstrade” att göra”, konstaterades det i krönikan.

I ett avsnitt av finanspodcasten Björnfällan utvecklar han sitt resonemang.

“Den industrin som har högst lån är råvarubolagen och är det så att vi får en kreditsmäll och några eventuellt defaultar så går produktionen ned. På lång sikt kan därför priserna stiga, länge”, säger LoneWolf.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer