Rapportspecial: Fingerprint, Apple och andra giganter (veckans topp 5)

Fingerprint, Apple och Googles moderbolag Alphabet rapporterar. Vad väntar sig analytikerna? Allt om rapportveckan plus frågan om en förbannelse bryts det här kvartalet.

 

1 Äntligen bryts förbannelsen… eller?

Det går ju bra det här! Börsens breda index (omxsgi) steg 2,2 procent förra veckan. Precis som förra veckan tar jag fram stora håven för att fånga in så mycket siffror som möjligt, som investerare kan ha glädje av den här intensiva börsveckan. Leta upp din favorit i dagens inlägg eller flyt med i hela rapportfloden.

sp-vinst-pris
Källa: FactSet

I stort sett har allt från banker och verkstad till de mindre bolagen stått pall bra för marknadens förväntningar. Inte minst ser försäljning och orderingång, som i Atlas Copco, bättre ut än många vågat hoppas.

Även i USA har det börjat betydligt bättre än väntat. När knappt en fjärdedel av S&P500 rapporterat har analytikernas förväntningar slagits med 7 procent. Nu brukar, vilket får en att fundera på livet som analytiker, deras prognoser slås men den här gången var det med mer än vanligt.

Dessutom är den senaste bedömningen att försäljningen ökar 2,6 procent för de amerikanska storbolagen. Det är i så fall den första årliga ökningen sedan 2014. En ännu viktigare nyhet bubblar nu nära ytan. Vinstförväntningarna har skruvats upp steg för steg. Med ett senaste mått på en årlig minskning med 0,3 procent är vi nu nära att bryta förbannelsen.

Fem kvartal med fallande vinster men stigande börs. Det är lätt att bli nervös för mindre. Under hela perioden med fallande vinster har börsen istället stöttats av återköp och utdelning som faktiskt varit högre än vinsterna. Det är värt att upprepa – amerikanska bolag har alltså i ett och ett halvt år delat ut mer än de tjänat. Allt i väntan på den vändning vi nu anar.  Det har finansierats med ökade lån. Den ökade hävstången syns inte i p/e-talen som fortfarande ligger på relativt modesta 16,5 för de kommande tolv månaderna, enligt FactSet.

Marknaden är förstås mycket medveten om vad den gett sig in i. Det är därför var och varannan nyhetsartikel i höst handlat om räntorna eller vinsterna börjar stiga först. Så här långt har det här kvartalet pekat på att vinsterna vann det racet. Det vore en riktigt god nyhet.

 

2 Teknikbolagen dominerar både veckan och hela börsen

apple
Källa: Nasdaq

Hur har vi hamnat här och hur kommer vi vidare? Två sektorer och ett bolag sitter på svaret. De numera gigantiska teknikbolagen, som Alphabet (som äger Google), Apple, Microsoft, Amazon och Facebook med flera står för en oproportionerlig del av de amerikanska börsernas vinster.

I den gruppen har i sin tur Apple tyngt resultatutvecklingen de senaste kvartalen. Hade Apple räknats bort senast hade tekniksektorns vinster ökat 6,5 procent. Istället backade vinsterna 0,5 procent. Nu förväntas gruppen exklusive Apple öka vinsterna jämfört med året innan med 11 procent.

apple-2
Källa: FactSet

Hur ser då förväntan ut på Apple? Jodå, den har ljusnat i takt med att Samsungs telefoner brunnit upp. Signalerna om hur bra Iphone7 gått är något motstridiga. Runt 45 miljoner telefoner förväntas bolaget ha sålt, 3 miljoner färre än förra året. Marginalerna är den andra stora frågan för bolaget.

I veckan rapporterar även Alphabet. Även i den jätten kokar det ned till ganska få siffror. Google är nämligen mer än något annat världens reklampelare. Rapporten är en stark indikator på hur annonsmarknaden utvecklas. En annan intressant rapport kommer från krisande Twitter. Det verkar inte bli uppköpta. Inte just nu åtminstone.

fing

Alltid efterlängtad är rapporten från Fingerprint. Nu väntas enligt SME Direkt, som citeras i veckans specialinlägg om Fingerprint 1944 miljoner kronor i omsättning och ett resultat före skatt på 778 miljoner kronor.

Som vanligt i bolaget är dock nuet redan historia. Det som räknas är alla guidningar och tecken på vad som händer de kommande åren. Både kring försäljningsvolymer och lönsamhet är analytikerna djupt oense. För 2018 sträcker sig försäljningsprognoserna enligt Stock Picker från 10,4 till 15,2 miljarder. Rörelseresultatet spretar ännu mer – från 3,0 till 6,1 miljarder.

 

3 Cyklisk comeback?

vinstfordelning
Källa: FactSet

Om teknik burit marknaden så är det kollapsen i råvarusektorn som pressat börsen. Faktum är att exklusive den sektorn hade vinsterna vuxit merparten av de senaste kvartalen. Nu har, kanske, trenden vänt. För framöver förväntas energirelaterade bolag stötta snarare än dra ned vinsterna igen.

sandvik

Det här syntes i rapporterna från Boliden och Atlas Copco veckan som gick medan Volvo hade ett mer blandat resultat. Veckan öppnar med rapporten från Sandvik. Där förväntar sig marknaden, enligt Stock Piper, ett justerat rörelseresultat på 2453 miljoner kronor. Försäljningen förväntas backa med 5 procent medan orderingången förväntas backa 2 procent.

skanska

Bra fart i infrastrukturinvesteringar är avgörande för Skanska. Här förväntar sig marknaden ett rörelseresultat på 1518 miljoner kronor, enligt Stock Piper. Ett rejält lyft jämfört med förra året, då rörelseresultatet tredje kvartalet låg på 901 miljoner kronor. Det är byggprojekten som ska driva uppgången medan annan infrastruktur står och stampar.

skf

SKF rapporterar också i veckan. Det är ett intressant bolag i sin egen rätt. Därtill är det också en rapport förståsigpåarna använder för att sia om vilka delar av industrin som ser starkast ut och även hur Europakonjunkturen utvecklas.Den här gången förväntas rörelseresultatet exklusive engångsposter landa på 1794 miljoner. I korten ligger att försäljningen backar 4 procent. Där ligger också förväntan på industridelen medan leveranser till bilar och lastbilar bara förväntas backa 1 procent.

Autoliv har ett tag handlat om två frågor. Vad händer på marknaden med tidigare huvudkonkurrenten Takata ur bilden? Hur hög ska värderingen vara för Autolivs satsning på aktiv säkerhet? Nu förväntas ett rörelseresultat på 174 miljoner dollar. Försäljning blir 12 proecnt högre om analytikerna prickat rätt, då växer den större passiva säkerheten 4 procent medan den mindre elektronikdelen ska ligga 50 procent över förra årets försäljning.

 

underleverantorer

Nu är det full fart på rapportsäsongen och massor med spännande bolag som ska upp till bevis. Sverige har många fina underleverantörer, varav några rapporterar i veckan. En av mina temperaturmätare är att titta på hur priset per försäljningskrona (p/s-talet) utvecklats.

I bilden ovan är nuvarande p/s-tal inritat mot tidigare försäljning. Om linjen lutar uppåt har försäljningen ökat och om den ligger över grafen med aktiepriset så har multipeln stigit. Notera att alla underleverantörerna i exemplet har värderingar av sin försäljning som ligger på toppnivåer för de senaste åren. Det är med andra ord upp till bevis.

 

4 Bankernas revansch

Så här långt är det nog ändå bankerna som satt sin prägel på den här rapportsäsongen. I veckan kommer ett nytt räntebesked från Riksbanken. Det har talats mycket om var smärtgränsen går för vad bankerna klarar. Ett utspel i frågan kom från alltid underhållande Björn Wahlroos, som nu ännu så länge utan framgång försöker flytta Nordea till Holland.

Frågan den som tittar på förra veckans svenska rapporter från Handelsbanken och SEB ställer sig är hur pressade bankerna egentligen är. Avkastningen på eget kapital såg helt ok ut och båda låg bra till i förhållande till de allt hårdare kapitalkraven. Nu verkar kraven ha planat ut och det finns en diskussion om inte de svenska bankerna numera fungerar som ett alternativ till obligationer. Med bra lönsamhet på en växande lånestock är det därför inte så självklart att högre räntor är rätt medicin. Det skriver jag om i det här inlägget på min egen blogg.

nordea

Intressant att följa i veckans bankrapporter blir om framgångarna i tradingverksamheten kan skönjas även på den här sidan Atlanten. De har ju dominerat de amerikanska rapporterna så här långt. För Nordea väntas ett rörelseresultat på 1063 miljoner euro. Räntenettot väntas backa 4 procent medan provisionsnettot förväntas stiga 3 procent. För Swedbank väntas däremot både ränte- och provisionsnetto ligga i stort sett stilla jämfört med förra året. Rörelseresultatet förväntas bli 5264 miljoner kronor.

I veckan kommer förresten skolans buse också med sin rapport. Ett visst utrymme för negativa överraskningar finns fortfarande i Deutsche Banks resultat. Det är i första hand två frågor investerarna tittar på i den rapporten. Hur mycket har rättskostnaderna rusat iväg till och har det blivit dags att lämna USA nu? Det senare sägs vara ett dolt villkor för en överenskommelse med amerikanska myndigheter.

Andra intressanta rapporter i veckan från finanssektorn kommer från Danske Bank, Storebrand och många småsparares favorit Gjensidig Forsikring.

 

5 Den underbara floden

novo

Med rapporterna igång går det inte längre att ge underlag om alla bolag. Det blir helt enkelt för många. En av veckans frågor är förstås om Novo Nordisk kommer upp på spåret igen, efter ett svagt kvartal senast..

 

direktavkastning

 

Bland andra intressanta rapporter märks exempelvis Stora Enso, Holmen, SSAB, Millicom, SAAB, Kinnevik, SCA, JM och Alfa Laval. Listan blir snabbt lång. Ännu längre blir den om alla intressanta småbolag tas med. För min del är exempelvis Doro och Cellavision två bolag vars rapporter kan flytta min mungipa uppåt eller nedåt utan att min omgivning förstår varför.

Finns det då någon trend den intresserade kan ta med sig inför alla dessa andra rapporter? Tja, en att hålla reda på är hur direktavkastningen utvecklas. Den slumpvisa sammanställningen av fyra konsumtionsbolag ovan får lämna över det som veckans sista fråga.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Mitt största projekt är Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 (roliga?) filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

kopia läroplan

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer