Hoppa till huvudinnehållet

Rapportsäsongen USA-special (Veckans topp 5)

USA är i fokus i veckans rapportspecial. För nu är det dags för jättarna Apple, Google och Facebook att bekänna färg. Följer de rapporttrenden blir resultaten svaga men börskurserna stigande.

1 Vinstgapet växer

“Bra start på rapportsäsongen” skriver Finwire i en annan artikel i nyhetsbrevet.  Juli har varit en ljus månad på börsen med en kursuppgång på 4,5 procent. Sett till hela året är börsen upp 0,7 procent, i båda fallen mätt med SIXRX – dvs hela börsen inklusive utdelningar. Därmed är vi, drygt halvvägs in på året, på väg mot det fjärde året på rad med stigande kurser. Sju av de åtta åren efter finanskrisen har aktieägarna  tittat på stigande kurvor.

Hur länge kan det hålla? Frågan har diskuterats mycket i USA, som är det land som varit närmast att ha en ekonomi som kunnat backa upp kursuppgångarna. Livlig debatt väckte i början av året Janet Yellens uttalande att “I think it’s a myth that expansions die of old age”. I forskarvärlden fick hon ett visst stöd men den som bara tittar på empirin har svårt att hitta exempel där återhämtningar pågått mer än ett decennium.

Vad skulle då kunna knäcka börsfesten? I den här konjunkturcykeln är det många som tror att det blir gapet mellan bolagens vinster och aktiernas värderingar som till slut bryter trenden uppåt. I USA är vinsterna på väg att falla jämfört med  året innan för femte kvartalet i rad och prognosen framåt är att det blir en fortsatt vinstnedgång även årets tredje kvartal. Ett bra exempel är rapporten från industrikoncernen GE. Det var fallande resultat över hela linjen men möjligen en bottenkänning i olje- och gruvsegmenten. Så den rapportsammanfattning vi vant oss vid här hemma har även gällt i USA.

Å andra sidan har inte värderingarna rasat iväg till historiskt anmärkningsvärda nivåer ännu. Fast frågan är förstås vilka framtida vinster man ska räkna med. När rapporterna nu går in i andra andningen kan det vara så att det vi tar med oss är att det går bäst för bolagen som håller emot bäst, inte de som växer snabbast. Så ser det åtminstone ut i USA så här långt i år. Rapportsäsongen har dock tillhört de tillväxtkänsliga branscherna hälsovård och IT.

2 Välkomna jättarna upp på scen

Den 16 september kommer Iphone 7. Det säger åtminstone ett rykte på nätet. Om det är sant vet bara några utvalda i Cupertino. Vi andra väntar spänt. För det är den stora frågan i världens vinstrikaste bolag – kommer den nya telefonen vara en värdig uppföljare till de tidigare succéerna. Det gör den nuvarande rapporten till ett mellanspel.

Istället blir den stora frågan hur pressen på telefontillverkarnas marginalerna slagit igenom i Apple. Allt som handlar om lanseringen av den billigare telefonen för den indiska marknaden och hur det gått i Kina är också hett. En liten bonus för Apple är nyheten som platsade på femteplatsen idag – var hamnar pengarna för fenomenet Pokemon Go? En hel del stannar i app stores resultat.  Analytikerna är hur som helst hoppfulla, som framgår av snittrekommendationen Nasdaq rapporterar.

Enligt Nasdaqs sammanställning så är analytikerna positiva till Facebookaktiens utveckling framöver. Vad beror det på? Facebook och Googles ägare Alphabet har precis som Apple många strängar på sin lyra men med huvudinkomsten koncentrerade till en källa. I veckan rapporterar annonsmarknadens två nya dominanter.

Utvecklingen har gått snabbt och i USA är annonser på nätet ifatt tevereklam. Det här gör att numera är rapporter från de här bolagen även en viktig konjunkturbarometer. Har konsumenterna varit på tillräckligt gott humör? Vi blir åtminstone allt mer benägna att handla på nätet och i USA har kreditkorten plockats fram igen, så det är inte omöjligt.

Fast alla bolag rapporterar inte i medvind. I veckan kommer problemtyngda Twitter med resultatet för andra kvartalet. Bolaget har inte lyckats alls lika bra varken med annonsering eller tillväxt i antal användare som dominanten Facebook. Precis som kampen mellan landsortstidningar alltid varit att vinnaren tar allt är det även i den här annonsmatchen men den här gången är marknaden världen.

3 Uppsamlingsheat här hemma

Här hemma blir det en lugnare vecka där den tyngsta rapporten kommer från AstraZeneca. Precis som förra året förväntas vinsterna falla i år och det är inte förrän 2018 som en vändning ligger i korten enligt analytikerna. Det stämmer väl med rapportsäsongen så här långt. För den som skrapar på ytan på de svenska rapporterna ser att det fortfarande är det få bolag som ser försäljningen öka.

Fokus har fortsatt legat på att höja marginalerna med besparingar. Bankernas ränte- och provisionsnetton har också haft motvind, för att ta en annan tydlig konjunkturindikator ur rapportskörden. Bolag som bantat ned sig i rätt kostym och marknadens låga förväntningar har alltså varit drivkraften bakom kursuppgångarna.

4 Världen utanför börsen

I veckan drar demokraternas partikonvent igång. Kommer Hillary Clintons framträdande kunna mäta sig med Donald Trumps? Själv lyfter han i tweeten ovan fram huvudbudskapet att han fick mycket applåder.

Striden just nu verkar annars stå om det som ibland kallas rostbältet. Mitt motstånd mot dåliga handelsavtal räddar jobben menar Donald Trump och lyfter fram att de som gillade Bernie Sanders borde rösta på honom. Hillary Clintons vicepresidentkandidat, Tim Kaine, har svarat med att han är det progressiva valet.

Vad spelar det här för roll för börsen? Det som oroar marknaden är dels att Donald Trump vore ett hot mot frihandeln, dels att hanrubbar stabiliteten i USA:s utrikespolitik. Det senare är särskilt illa tajmat när Europa tampas med en Brexit och det blir alltmer oklart vart Turkiet är på väg.

Närmare vardagen på börsen är att i veckan kommer de emotsedda stresstestet av europeiska banker. Hur kommer det gå för de italienska? Vi behöver ingen bail in meddelar italienarna. Fredag kväll vet vi svaret. På onsdag kommer ett nytt räntebesked från FED, som den här gången inte väntas föranleda någon större reaktion på börsen. Fast man kan även se det som att reaktionen redan kommit. Förväntningar om fortsatt låga räntor och en ok konjunktur har nämligen lett till stora inflöden av kapital till obligationer i tillväxtländer. Till slut vänder varje pendel.

5 Pokemon Goes börsrally

Känner du dig hemma i Pokemons värld? Den heter jorden. För ingen lär ha missat den meteorit till hit som slagit ned mitt ibland oss. Ingen på aktiemarknaden heller för den delen. Nintendos aktie har mer än dubblats, bara för att backa senaste veckan bland annat efter en sen speluppdatering och diskussioner om vart vinsterna från megasuccén egentligen hamnar. En del tror att det blir hos Apple, som enligt vissa beräkningar kan tjäna 3 miljarder dollar på spelet. I så fall 1 miljard mer än svenska Candy Crush Saga drog in till gänget i Cupertino.

Är det här en hype eller ett bredare lyft för mobilspelen? Vem vet men en sommarplåga värdig vilken popdänga som helst är det åtminstone.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Nu är nya avsnittet ute – ”Vad är ett bolag värt”. Missa inte det ????

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer