Hoppa till huvudinnehållet

Rapportperiodens största vinnare och förlorare (+Analytikerkommentar)

Rapporterna har duggat tätt senaste veckorna och det har som vanligt varit både stora överraskningar och besvikelser. Men vilka bolag har stigit eller rasat mest efter att de visat korten för det tredje kvartalet? I detta inlägg hittar du de bolagen som sticker ut mest i vardera riktning.

(Topp- och botttenlista finns längst ner i inlägget)

Vitrolife +28% på rapportdagen!

Medicinteknikbolaget Vitrolife som utvecklar och säljer utrustning för IVF-behandlingar (fertilitetsbehandlingar) steg hela 28 procent på rapportdagen häromveckan. Försäljningen i tredje kvartalet ökade 33 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Den organiska tillväxten landande på 15 procent. Det var andra kvartalet i rad som Vitrolife levererade tvåsiffrig organisk tillväxt. Tillväxttakten är dessutom betydligt högre än under 2018 då den organiska tillväxten var 5 procent på helårsbasis.

Marknadstillväxten för de segment Vitrolife adresserar förväntas växa med 5–10 procent per år under överskådlig tid. Rörelsemarginalen under kvartalet uppgick till 34,5 procent (36,6) och trots den något lägre marginalen ökade resultatet med 25 procent.

Vid utgången av det tredje kvartalet hade Vitrolife en nettokassa på hela 599 Mkr. På bolagets telefonkonferens upprepade ledningen att man likt tidigare letar förvärv av bolag och/eller nya tekniker som kan stärka bolagets produkterbjudande och skapa aktieägarvärde.

Så här kommenterar analystjänsten Börsplus rapporten:

“Att aktien steg så pass kraftigt på rapportdagen berodde sannolikt på att Vitrolife återigen växer snabbare än den underliggande marknadstillväxten. Ytterligare en anledning som vi vill lyfta fram är att cirka 1 procent av kapitalet i aktien var blankat. Hedgefonden Bodenholm har under de senaste dagarna rapporterar in att de köpt tillbaka alla aktier (täckning) och har numera ingen blankningsposition i Vitrolife längre.”

Mer läsning: Börsplus analys om Vitrolife finns i sin helhet att läsa via denna länk.

Hur tänker du kring VItrolife? Gå med och diskutera tillsammans med andra skickliga sparare på vårt sparnätverk Shareville.

Nokia tappade över 20% på rapportdagen

Nokias rapport för det tredje kvartalet kom in i linje med analytikernas förväntningar. Men investerarna gillade inte alls bolagets sänkning av prognoserna för både 2019 och 2020. Aktien rasade med över 20 procent på rapportdagen efter beskeden. Nedjusteringen av prognoserna var kopplad till att bolaget behöver göra ytterligare investeringar digitalisering samt i 5G-nätverket.

Analysföretaget Inderes kommenterade rapporten så här:

”Nedgången i Nokia var motiverad, eftersom vi tydligt ser en ökad risk för betydande strukturella problem bakom fasaden. Analyshuset Inderes sänkte sin riktkurs till 3,60 euro efter rapporten, vilket är högre än den nuvarande aktiekursen (ca 3,2 euro). VD:n för Inderes kommenterade i sin tur att ”Nokia för närvarande värderas under summan av sina delar, men det finns inga tydliga drivare för att korrigera värderingen just nu”.

Från Bloombergs håll kommenterade teknikkolumnisten Alex Webb vidare att den betydande nedgången i marknadsvärde gör att Nokia blivit alltmer lockande objekt för ett bud från amerikanska teknikjättar.

Börsplus kommenterade i sin tur Nokias rapport så här:

“Börsen har varit rätt ute med att värdera Nokia till rabatt. Dålig matchning mellan vinster och kassaflöde är ofta en varningssignal att ta på allvar. Stora fusioner likaså, och i detta fall avslöjas nu att Nokia tvingades ta genvägar under integrationsfasen som man nu får betala dyrt för.”

Och fortsätter:

“Aktien är hatad men Nokia är trots allt del av en infrastruktur som inte kommer att försvinna. Det är värt något. Det är inte fel att köpa aktien ur det perspektivet men vi stannar i ett neutralt råd för stunden”, skriver Börsplus i sin slutsats.

Bland Nordnets kunder, framförallt de finska, såg man att många passade på att köpa efter raset. Nokia fick över 1700 nya ägare hos oss efter fallet.

Hur tänker du kring Nokia? Gå med och diskutera med andra skickliga sparare på Shareville.

Största vinnare och förlorare efter rapporterna

BolagUppgång efter rapportHandla
Vitrolife 28% Köp/sälj
Martela21% Köp/sälj
Orexo17% Köp/sälj
Getinge16% Köp/sälj
Sinch16% Köp/sälj
BolagNedgång efter rapportHandla
Nokia-24% Köp/sälj
GIG-20% Köp/sälj
Prosafe-19% Köp/sälj
Incap-18%Köp/sälj
Sectra-18%Köp/sälj

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer