Hoppa till huvudinnehållet

Nu kickar rapportsäsongen igång – håll koll på det här

Rapportsäsongen står för dörren och denna gång kliver vi in i den med en urstark utveckling för bank och verkstad i ryggen. Vad bör du som investerare hålla koll på?

Om detta pratar jag i artiklar hos Affärsvärlden och Privata Affärer.

Vad kan man vänta sig?

Jag tror vi kan vänta oss ännu ett starkt kvartal. Vi har redan fått en hel del omvända vinstvarningar. Bolagen har visat att de är duktiga på att hålla i kostnaderna, och det är förmodligen något vi kommer se denna gång också vilket lär yttra sig i marginalerna. Förstås vill man se att försäljningen tar fart i takt med att ekonomin normaliseras men då ska man ha i åtanke att normaliseringen i Europa är försenad till följd av den hackiga vaccinutrullningen. När nedstängningarna så småningom lättar ännu mer kommer företagens kostnader att öka, och då gäller det att även försäljningen gör det. Man ska även vara medveten om att cykliskt och bank har gått extremt bra i år, rotationen mot värdebolag har spelat Stockholmsbörsen i händerna. Mot bakgrund av det kan det hända att kursreaktionerna även på bra rapporter blir måttliga.

Något särskilt man bör hålla ögonen på?

Komponentbristen. Hur allvarlig är den och hur länge kommer den ligga kvar och störa produktionen? Man kan ställa sig frågan varför företag som Volvo inte förutsåg omfattningen av bristen, när andra uppenbarligen kunde göra det och därmed bygga upp lager. Vad vd:arna i de berörda bolagen, och de är rätt många om även de som berörs indirekt räknas med, säger om detta blir högintressant.

Var ligger fokus?

Det låter tjatigt, men i och med att normaliseringen av ekonomin och lockdowns har legat kvar under kvartalet så flyttar fokus återigen framåt och därför blir det de framåtblickande faktorerna som hamnar i fokus. Orderingång i verkstadsbolagen blir igen en nyckelfaktor att hålla koll på. Även mot bakgrund av den redan nämnda komponentbristen.

Extra intressanta bolag/sektorer?

Det går inte att komma ifrån att verkstadsbolagen är intressanta och det kanske framför allt av tre anledningar; de är konjunkturmätare, de är i fokus för den omdiskuterade komponentbristen men framför allt har de ju gått mycket bra på börsen sedan rotationen tog fart. Det har ju även bank gjort. Här blir det också intressant att se hur de högre marknadsräntorna tas emot av bankerna och effekten på räntenetton.

Det svenska spelundret levererade verkligen under förra rapportperioden och aktierna fortsätter att vara extremt populära bland spararna. Självklart blir spelsektorns rapporter intressanta. Även fastighetssektorn blir intressant.

Vad ser du fram emot i rapportfloden?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer