Hoppa till huvudinnehållet

Det här ska du hålla koll på i rapportfesten

Kostnader, den starkare kronan och vd:arnas syn på framtiden kommer vara intressanta punkter i rapporterna för det fjärde kvartalet. Och självklart också utdelningsförslagen.

Vad kommer rapporterna visa?

Att det inte blir lika illa som befarat, så risken/chansen är rätt stor att analytiker återigen ligger för lågt med sina prognoser och att bolagen generellt sett kommer överträffa estimaten, om än inte med så väldigt mycket. Verksamheter har kunnat upprätthållas i ganska hög utsträckning, trots hårdare restriktioner på grund av den andra vågen av smittspridning. Aktiviteten tycks ha kunnat upprätthållas mer än man befarade, åtminstone. Allt som allt tror marknaden på oförändrade vinster jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Vi vet också att bolagen blivit duktiga på att hålla i kostnaderna, även om lägre kostnader såklart inte värderas lika högt som ökad försäljning. Det finns också frågetecken i flera bolag kring hur mycket som härrör till statligt stöd, och här vore det förstås bra om bolagen visade korten lite tydligare.

Men allt som allt kan det på sina håll finnas utrymme för positiva överraskningar jämfört med prognoserna. Det som skaver och oroar lite är förstärkningen av den svenska kronan.

Vilka sektorer blir extra intressanta?

Bank och verkstad är alltid intressanta eftersom de är de största sektorerna och dessutom har en hel del att säga om konjunkturläget. Vad säger exempelvis Volvo om lastbilsförsäljningen? Det är en viktig indikator. Och här blir det intressant att höra vad man säger om den starkare kronan. Bankerna har hittills visat på lägre risk för kreditförluster än väntat, och det blir spännande att följa hur fjärde kvartalet påverkat bedömningen. Bedömningen av kreditförluster är en god indikator för läget i ekonomin. Från Swedbank har vi redan fått ett utdelningsbesked och de andra bankerna lär följa efter och dela ut 25 procent av vinsten. De är välkapitaliserade och vill gärna dela ut, så de kommer att dela ut så mycket som FI ”tillåter”. H&M är alltid intressant, jag tillhör dem som tror att H&M är ett av de bolag som efter detta stålbad kan komma ut starkare på andra sidan när konkurrenter fallit.

Alla vet att fjärde kvartalet präglades av ökad smittspridning, hur intressanta är de egentligen?

De är viktiga, men självklart kommer fokus vara på exempelvis orderingång och vd-kommentarer. Det är det alltid, men de framåtblickande posterna blir kanske lite extra viktiga denna gång. Dock kan man nog vänta sig att många bolag är försiktiga i sina prognoser, trots att det bör finnas optimism i den tack vare vaccinet. Men det är bättre att vara försiktig och sedan överträffa förväntningarna kommande kvartal, så det blir till att tolka och läsa mellan raderna.

Sedan tycker jag det alltid är intressant att titta på hur börsen tar emot rapporterna. Tas de emot med öppna armar och stigande kurser på rapportdagen vittnar det om ett positivt tolkningsföreträde på börsen och fortsatt optimism, särskilt om bolagen inte lyckas överträffa förväntningarna. Nu lär dock de flesta rapporter göra det. Om bolagen överträffar prognoserna men aktierna faller vittnar det om en stigande nervositet. Det här är ju generella iakttagelser, men ändå intressanta.

Utdelningarna då?

Det finns anledning att se positivt på utdelningssäsongen. Det finns ju bolag som till och med betalat tillbaka permitteringsstöd för att kunna dela ut, så som SKF, och som har möjlighet att göra det. Nu har dessutom Tillväxtverket klargjort vad som gäller för stöd vs. utdelning. Volvo blir intressant. Bolaget slopade ju utdelningen helt, både ordinarie- och extrautdelning.Hur blir det denna gång?

Om det är så att bolagen återigen är försiktiga med utdelningarna så betyder det att man ser ett behov av att hålla en stark kassa, kanske för sämre tider, och det skulle vara en negativ signal. Bankerna kommer som sagt dela ut det de får enligt FI:s rekommendationer.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer