Rapporterna strömmar in

Rapportperioden är i full fart och de flesta av portföljbolagen har släppt sina rapporter för tredje kvartalet. Utfallet är huvudsakligen positivt, med något undantag, och portföljen har fortsatt att stiga till nya toppnivåer.

Rapporterna för tredje kvartalet ramlar in i hög takt för tillfället. Det präglar såväl börsen som helhet som min portfölj för tillfället. Överlag har rapporterna från bolagen på Stockholmsbörsen varit starka och har överträffat förväntningarna. Hittills har drygt två tredjedelar procent av rapporterna slagit analytikernas resultatförväntningar. Medianrapportens resultat är så här långt fyra procent över analytikernas snittprognoser (SME Direkt).

Börsen har böljat fram och tillbaka på sistone och OMXS30-index står och väger nära årshögstanivåer. Min portfölj fortsätter att utvecklas väl och den har i dagarna tagit ytterligare kliv uppåt. Mitt försprång mot index har därmed ökat något och portföljen är upp drygt 18 procent mot knappt tio procent för OMXS30-index.

Problem med att hitta nya aktier

Jag har skrivit tidigare att jag har fokus på att hitta nya aktier till portföljen. Det har dock inte blivit så mycket av den varan, tvärtom har andelen aktier minskat på sistone. Det är främst en funktion av att vissa innehav har försvunnit av olika skäl, samtidigt som jag haft svårt att hitta ersättningsaktier som uppfyller mina kriterier.

Det gör att jag har haft undervikt mot aktier trots att min marknadssyn i grunden fortfarande är positiv. Jag har därför tagit en indexposition genom köp av den börshandlade fonden Xact OMXS30 för att få lite aktieexponering medan jag letar vidare efter nya aktier till portföljen. Jag har fyllt på så att jag når min normalallokering på 70 procent aktier.

I veckan har rapporter från mina portföljbolag strömmat in i hög takt. Överlag har utfallet varit bra, med något undantag. Bolagen med starka rapporter är bland andra Nolato, Note och Fenix Outdoor som alla imponerade och belönades med stigande kurser. Beijer Ref och Trelleborg var i linje med förväntningarna och rapporterna gav inga större kursrörelser. I Alimak och Thule möttes rapporterna för tredje kvartalet med kursfall.

Minskar i växande Nolato

Jag har minskat innehavet i Nolato och har sålt av en tredjedel av positionen. Jag har satt som begränsning att ingen aktie får väga mer än tio procent av portföljen, eftersom jag inte vill att portföljen ska bli för beroende av enskilda innehav. Nolato har haft en stark utveckling i år på börsen och slagit i taket för denna gräns. Jag tror fortfarande långsiktigt på aktien och aktien har fortsatt en vikt på drygt sju procent i portföljen.

Efter min försäljning har Nolato släppt en mycket stark rapport som skjutsade upp aktien på nya toppnivåer i veckan. Bolaget krossade förväntningarna med en omsättning som var 20 procent bättre än analytikernas förväntningar och ett resultat som var 36 procent bättre än snittprognosen enligt SME Direkt.

Stark rapport från Note

Efter min försäljning i Nolato har kontraktstillverkaren Note blivit största enskilda innehav i portföljen. Note redovisar ett resultat för andra kvartalet som är mer än 40 procent högre än för samma period i fjol, justerat för engångsposter är uppgången 26 procent. Det mesta pekar åt rätt håll för bolaget i såväl verksamheten som på börsen. Omsättningen har i år ökat med 8 procent, men enligt bolaget har orderboken vuxit med 20 procent, vilket talar för fortsatt god tillväxt framöver. Aktien tog ett nytt kliv uppåt efter rapporten och har nu stigit med över 60 procent sedan årsskiftet.

Dometic får lämna

En aktie har nyligen fått lämna portföljen. Jag kliver av Dometic efter att aktien inte levt upp till mina förväntningar under de nio månader jag haft den i portföljen. Trots goda förutsättningar på aktiemarknaden, fin tillväxt och förbättrade marginaler i verksamheten och en försiktig värdering har aktien backat i såväl absoluta som relativa termer sedan mitt köp. Jag har som princip att rensa ut underpresterande aktier med jämna mellanrum och Dometic är den som får lämna denna gång.

/Roger Jansson

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer