Hoppa till huvudinnehållet

Här är avkastningen i rapportperioden

Bolagsrapporter är högt upp på agendan kommande veckor. Men hur är egentligen vinst/förlust förutsättningarna under rapportperioden. Large cap aktier har överraskat positivt samtidigt som small cap aktier har fått en kalldusch under årets rapporter. Kolla in veckans blogg för all statistik.

Rapportstatistik 2019

Idén till detta blogginlägg väcktes under en Aktiespararna träff under förra veckan. Jag fick frågan om det verkligen är en bra Risk/Reward under rapporttider. Frågeställaren hade känslan av att det är större sannolikhet att en aktie faller kraftigt än att den rusar uppåt kraftigt efter att ha släppt sin rapport.
Det var en frågeställning jag själv kände igen mig i och ville testa hållbarheten i den hypotesen.

Storlekslista på börsenGenomsnitt avkastning rapportdagen*
Large Cap0,34%
Mid Cap0,01%
Small Cap-1,36%
Samtliga bolag, Genomsnitt-0,19%
Median avkastningen-0,46%

*Statistik för samtliga rapporter ännu lämnade under 2019 bland bolagen på Stockholmsbörsen. Det är totalt 695st rapporter och omfattar både Q1, Q2 och i vissa fall även Q4 och Q3 då det finns bolag med brutna räkenskapsår.
Avkastningen är mätt som skillnaden mellan Stängningspriset senaste handelsdagen före rapport till Stängningspriset på den handelsdag som rapporten lämnades på.

I tabellen ovan så ser du vad den genomsnittliga avkastningen är på rapportdagen för samtliga rapporter som lämnats under 2019. Än så länge under 2019 så har den genomsnittliga avkastningen varit -0,19%, vilket alltså antyder att det i genomsnitt varit negativ kursutveckling under rapportdagen. Median siffran är ännu sämre och landade på -0,46%.

Vid första anblick har vi alltså ett svar på frågeställningen, men det är många rapporter och det är lite väl förenklat att dra alla över en kam. Delar man upp avkastningsdata på börsen listor så ser man att både Large och Mid cap är positiva, medan det är den stora massan av småbolag på Small Cap som drar ner det. Bland Small Cap bolagen så är den genomsnittliga avkastningen hela -1,36% vilket sticker ut i sammanhanget.
Min spontana tanke är att det just är i småbolagen som man först ser tendenser till avmattning efter många år av god tillväxt. Förväntningarna har varit hög och det har varit svårt att upprätta hålla dessa när resultaten redovisas.

Men det säger inte allt om Risk/Reward möjligheten…

Avkastning på vinnarna och förlorarna

Genomsnitt positiv kursutveckling ListaGenomsnitt på negativ kursutveckling
4,96% Large Cap -4,07%
5,40% Mid Cap -4,79%
5,49% Small Cap -5,48%

Ovanstående tabell visar den genomsnittliga avkastningen för alla aktier som hade en positiv rapportdag, hur mycket steg det i genomsnitt. Och för alla rapporter som hade en negativ kursutveckling på rapportdagen, hur mycket föll det i genomsnitt.

För det första så visar ju detta att det är väldigt spännande med rapportperiod, det är stora kursrörelser som skapas både på upp- och nedsidan i samband med rapport. Även storbolagen på Large Cap kan stiga och falla med 4-5% i genomsnitt.

Men vi ser också att det i genomsnitt faktiskt är en större positiv utveckling än storleken på nedgången på samtliga listor. Varför det totala genomsnittliga resultatet är negativt i föregående tabell har o göra med att det är till nominellt antal fler aktier som haft negativ kursutveckling på rapportdagen.

Slutsats: Jag tror inte det är en vinnande strategi att slaviskt sälja sina aktier innan rapportdag och sedan köpa tillbaka strax innan stängning på rapportdagen för att undvika systematisk dålig Risk/Reward.
Även om genomsnitt och median avkastningen är negativ så varierar det kraftigt bland bolagen hur mycket avkastning som skapas eller försvinner. Det man kan med säkerhet ta med sig är att rapporter kommer skapa kursrörelse och detta kan man ju nyttja till sin fördel. Jag utgår ifrån att du tror på dina aktier i och med att du äger dom, faller det på rapportdagen så köp fler till lägre pris och stiger det så njut av en fin avkastning.

Mer statistik för den intresserade

Sektorindelning rapporter 2019 Genomsnitt avkastning rapportdagen
Dagligvaror -2,00%
Finans och fastighet -0,15%
Industrivaror och industritjänster 0,86%
Hälsovård -0,26%
Energi 0,23%
Material -0,74%
Informationsteknik -1,14%
Sällanköpsvaror och sällanköpstjänster 0,11%
Kraftförsörjning 0,29%
Telekomoperatörer 0,24%

Om man delar upp aktierna på Stockholmsbörsen efter de 10st sektorer som Nasdaq grupperar efter så ser avkastningen i genomsnitt ut som tabellen ovan visar. Dagligvaror har haft den sämsta utvecklingen och där hittar man bolag så som SAS, MQ, RNB, KappAhl och Kindred. Alla bolagen har haft en total negativ kurutveckling under 2019 och mycket nedgång har skapats i samband med rapportperiod. (KappAhl hade negativ avkastning fram tills budet kom). Dessa är några aktier från den sektorn.

Även Informationsteknink har haft ett jobbigt år, bolag som Anoto, Micro Systemation, G5 Entertainment och Ericsson hittar vi där för att nämna några.

Bäst har det gått, nästan lite förvånande, för Industrivaror och industritjänster. Förvånande säger jag för att det pratas flitigt om en avmattning i ekonomin och industri är sällan goda aktier att ha sent i en konjunkturcykel. Men kanske är det också den lägre ställda förväntningen som gör att dessa bolag överträffar på rapportdagen. För det som sagt bara avkastningen under rapportdagen som jag mätt överallt, vad förväntningarna är inför rapport kommer därför påverkar väldigt mycket hur marknaden tar emot rapporten.
Här hittar vi bolag som Assa Abloy, Balco, Bong, Nolato, Fingerprint och AddTech för att nämna några.

Bästa och sämsta enskilda rapporterna

Bästa rapporterna 2019AktieAvkastning på rapportdagen
2019-05-15Fingerprint44%
2019-02-12Moberg Pharma36%
2019-05-08Ratos21%
2019-05-29Elekta19%
2019-04-23Elos Medtech18%
Sämsta rapporterna 2019 Aktie Avkastning på rapportdagen
2019-07-19Micro Systemation-38%
2019-03-15MQ-29%
2019-07-24Kindred-27%
2019-02-25BioInvest International-23%
2019-02-07RaySearch Laboratories-18%

Även här kan man ana att Risk/Reward inte alls skulle vara särskillt dåligt. Bästa rapporten som går till Fingerprints rapport i maj gav en kursuppgång på 44% under den dagen. Det är bättre än Micro Systemations nedgång på -38%.

För den som är nyfiken på dessa rapporter så gör man enklast i att googla Bolagsnamn + Rapport eller Investor Relations så hittar man till bolagens rapporter och kan studera på egen hand om man vill.

Vad vill du se för rapportstatistik?

Jag sitter och sammanställer kursdata för SAMTLIGA rapporter på Stockholmsbörsen tillbaka till år 2000. Finns det någon statistik eller hypotes som du tror skulle vara extra intressant att kolla närmare på? Dela gärna och få igång diskussionerna i kommentarsfältet nedan så ska jag försöka hinna få ihop det tills nästa vecka eller kommande veckor.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-14 19:38

Otroligt bra jobbat! Det vore såklart spännande att ha denna typ av uppföljning över längre tidsperioder. I den bästa av tider kanske detta dokument uppdateras efter varje rapportperiod =)

Anonym
Anonym
2019-10-14 21:28

Koncensus inför rapporterna, även för dom något mindre bolagen hade varit intressant.

Anonym
Anonym
2019-10-15 21:40

För år 2000 och framåt vore det intressant att veta om man ska satsa på de som haft en positiv el negativ utveckling till nästa rapporttillfälle. Extra spännande vore det att få veta hur de som haft en exceptionellt stor rörelse har presterat till nästa rapport.