Hoppa till huvudinnehållet

Vad får bra tillväxt och utdelning kosta? (veckans topp 5)

Säker utdelning – vad ger du för det? Föredrar du en tillväxtraket till 50 gånger årsvinsten? I veckans rapporter från bolag som ABB, Disney, Boliden, Betsson och Vitrolife verkar alla tala pris och ingen diskutera värde.

1 Det mesta slår index

Har du något bra mindre bolag i portföljen? Om inte kanske du borde ta dig en funderare på varför. För hur kommer det sig att diverse fonder, bloggare och modellportföljer alltid verkar slå index? Tidningar, twitter och fondberättelser är fyllda av framgångssagor om hur pricksäkra experterna är.

Det finns det förstås många förklaringar till – som lämpliga urval, slarvig matematik och dåligt minne. Därmed inte sagt att det saknas imponerande resultat därute. Exempelvis har SvdBörsplus som också skriver i veckobrevet lyckats pricka in två av tre rekommendationer sedan de startade – imponerande!

Källa: Börsdata

Fast faktum är att det varit ovanligt lätt att slå index för den som väljer aktier själv under de senaste åren. Jag vill inte förringa det hårda arbete många (som jag själv) lägger ned men faktum är att den pilkastande apan också hade kunnat passa på och skriva memoarer om sin tid som börsorakel de senaste decenniet.

Hade du, med god riskspridning, köpt lite på måfå bland bolagen på börsen, oavsett vilken storlek du valt, hade du nämligen slagit börsens index med god marginal. Det är inte unikt att börsen i sin fulla oviktade bredd slår index.

Det finns flera förklaringar till detta något udda fenomen. Det har exempelvis under några år varit en dålig idé att ligga tungt viktad i börsens största bolag. Framför allt har det funnits varmare stoppning i portföljen än att fylla den med HM.

Tyvärr är sällan vägen du körde rätt karta för resan du ska på. Det kanske är dags för revansch för börsens tungviktare?  Så jag är ledsen, det här är ingen så-slår-du-börsen-formel. Fast intressant är det ändå. För det är inte bara i Sverige charmen med att vara stor har lyst med sin frånvaro ett bra tag.

Kanske är det ett trendbrott vi bevittnar. I så fall drivet av faktorer som en ökande misstänksamhet mot globalisering, branschupplösning när nya tekniska lösningar gör att alla kan göra allt och en digitalisering som gör det svårare att sitta och ruva på idéerna. Från banker till verkstäder och runtom hela världen har tiden efter finanskrisen tillhört uppstickarna snarare än jättarna.

Det där var breda penseldrag. Det finns två andra, mer jordnära, förklaringar till de mindre bolagens framfart på börsen. Det ena är att du får betalt för den risk du tar. Har du fler mindre bolag i portföljen får du därför bättre betalt men inte gratis utan för att du vågat lite mer. Det andra är att när riskviljan var låg direkt efter finanskrisen, så gick de större bolagen bättre. När modet återvände till marknaden så har börsuppgången sipprat allt längre ned i listorna.

Notera vilken pedagogisk tripp-trapp-trull det är i diagrammet i inledningen. Först drog storbolagen ifrån de medelstora bolagen, sedan drog de i sin tur ifrån de mindre bolagen och slutligen var de småbolagens tur att rusa. Det här är helt som det brukar, a propos att styra bilen med blicken i backspegeln.

Källa: Börsdata

En annan typisk sen konjunktursignal är att industriaktier går bra. Redan i somras stack riskviljan iväg och som bekant blev vägen fram till det amerikanska valet en högst tillfällig dipp i den utvecklingen.Det här har självklart varit stöttat av en stark dollar men faktum är att i stort sett går världsekonomin riktigt hyggligt just nu.

Det är åtminstone så marknaden ser på världen, exempelvis efter fredagens amerikanska jobbdata och inför de tyska produktionsdata som kommer i veckan. Dessutom verkar amerikanska räntehöjningar efter en dämpad lönetillväxt ännu en gång vara en hägring i fjärran eller åtminstone få vänta till sommaren.

En titt på rapportläget i USA visar att försäljningen går sämre än väntat men att vinsterna har överraskat. Riktig fart är det som vanligt så här är års i förväntningarna framåt och värderingsmultiplarna tickar på uppåt. På det hela taget har det varit en bra rapportsäsong även om kursvinnarna, som bankerna, till stor del varit drivna av politik snarare än affärer.

Här hemma har börsen kunnat glädjas åt att en hel del bolag åter visar tillväxt. Precis som i USA ser också analytikerna rätt ljust på året vi är inne i. Det senare är väl i och för sig som det brukar men ändå. På det hela taget måste nog riskviljan anses ha fortsatt varit på väg uppåt i den här rapportsäsongen. Det är med andra ord lite läge för småbolagen för den som tror på att segla i medvind.

Källa: StockPiper

Alla mynt har dock två sidor eller annorlunda uttryckt – alltid är det något man ska gå runt och oroa sig för. Bergakungen av cykliska kursresor måste vara Boliden, som rapporterar i veckan. Nu har kopparpriset tickat på bra och med det Bolidens resultat och aktie. Det har gjort analytikerna aningen skeptiska till om det inte gått för fort uppåt.

För precis som vanligt är det förstås diskussion om vad börsen är värd. Den här rapportperioden har det dock, som i Boliden, mer handlat om aktierna än om bolagen. Nåja, det kan väl få vara samma lika för oavsett vilket gäller det ju alltid att hitta ett bra bolag till ett vettigt pris. Så låt oss ta en titt på några andra av veckans rapportörer.

2 Hur ska stabil utdelning värderas?

Källa: StockPiper

Automatisering sägs vara framtiden för industrin, vilket fått många att undra hur många jobb det egentligen blir i den sektorn om tillverkningen flyttas hem från låglöneländer i en snabbare takt än vad som redan sker (ja, faktiskt). Robotkungen har kvar om inte sitt slott så åtminstone ett herresäte i Västerås.

I veckan kommer rapporten från bolaget med ett strategicase som skulle passa på en ekonomiutbildning, vilket jag skrivit mer om här. ABB tänker sig att det är bättre att sälja både robotar och kraftnäten som förser dem med el. Lite som telefonbolag som Ericsson och Nokia till för inte så länge sedan sålde både telefoner och nät.

Vad är det för dumheter? Det fattar väl vilken Christer Gardell som helst att det går att tjäna en slant på att dela upp kraftnät med låg men säker intjäning och automatiseringen av industrin som förväntas växa snabbt det kommande åren. Rätt eller fel, så blev det inte vid den senaste översynen. Nu lär ledningens argument vara vässade för att det beslutet var rätt och vissa investerares vilja att sticka hål i resonemangen stor. Till en början är dock den stora frågan i den här rapporten om det går att visa tillväxt i basaffären igen.

En annan spännande rapport kommer i veckan från kraftbolaget Hafslund. Nä, jag bara skojar. Den lär vara precis så trist som du vill ha det i ett fint utdelningsbolag. En fråga i tiden är dock – vad är det värt då? Förutom frågor som elprisets framtid så beror det mycket på hur de långa räntorna utvecklas.

Den som tror att experterna ännu en gång ropat varg alldeles i onödan kan vilja ta en titt på det här norska bolaget. Vill du hellre hålla dig på hemmaplan kanske rapporten från Axfood  i veckan är intressant. Även där klurar marknaden på vad säker utdelning egentligen är värd.

Det är för övrigt ett bra exempel på en bredare börsfrågan i tiden. Det är inte om bolaget är bra utan vad aktien är värd som är i ropet just nu.

3 Raketer, växtvärk och smällkarameller

Källa: StockPiper

Den första riktiga skakningen i det här börsklimatet bjöd Betsson på. För när värderingarna kommer i centrum blir känsligheten för dåliga nyheter väsentligt större. Riktigt har det inte velat lyfta för bolaget. Marknaden har varit knepig med allt hårdare konkurrens, dyr marknadsföring och ett skifte till spel via mobilerna som inte gått helt smidigt. Ständigt runtom bolaget syns också växelvis hopp och oro om nya regleringar.

Källa: StockPiper

En annan mångmultiplare är Vitrolife. Inte bara för att bolaget lever på framgångsrik tillväxt hos embryon. Luttrade vet att det var länge sedan du kunde hoppas på att få det här bolaget billigt. Ändå var vi många ägare som hickade till när aktien under en period regelbundet började värderas över 50. Efter en rapport utan några större överraskningar senast var det slut med det. Numera behöver du bara betala runt p/e 35 för nästa års vinst – som hittat, eller?

I den här rapporten lär marknaden fundera vidare på om nya liv bäst långtidsodlas i värmeskåp, sållas fram med genteknik eller om man ska göra lite av varje. Annars är en rolig egenskap i Vitrolifes försäljning att den på många marknader ofta följer utvecklingen för kapitalvaror, snarare än sjukvården i stort. Det beror på att många får finansiera den här investeringen själva istället för över sjukförsäkringen. I år spås bilförsäljningen globalt toppa för den här gången. Är det alltså även peak Vitrolife?

Källa: Börsdata

En annan kursraket men som inte testat störtkrukan ännu är Cellavision. Bolaget som säljer digitala mikroskop för blodanalyser till sjukhus runtom i världen. Försäljningen är notoriskt ojämn men marknaden är på gott humör och har skickat upp kursen till nya nivåer. Precis som i Vitrolife måste jag som mångårig ägare ställa mig frågan – varför då? Eller lika gärna – varför nu? För det är inte så att det hänt något radikalt i bolaget. Knepigt men det är ju synd och klaga även om det leder till att man blir mer nervös när det är dags för rapport.

Källa: Börsdata

I genren mer för samma måste även Handelsbanken rymmas, som också ryms i vår portfölj (ja, vi har en spännande vecka på ingång). Avkastningen på eget kapital skäms inte för sig. Det går bra för svenska banker. Notera dock att det inte hänt så mycket sedan 2009 utom med värderingen då. Den har å andra sidan gått ifrån att du får köpa in dig i det egna kapitalet för multipeln 1,1 till ett p/b-tal på numera 1,9.

Källa: StockPiper

Hänger du med på NordnetLive? Det är fullt men oroa dig inte – det går att följa på nätet också. Gör du det får du chansen att få en inblick i Ola Rolléns händelserika liv. Varför inte värma upp med rapportpresentationen i veckan från Hexagon . Det svänger rätt bra där med. Kanske inte riktigt i VD:ns tempo men nog för att värderingen av den framtida vinsten vid olika tidpunkter, ovan, ska se ut som en EKG-kurva. Fördelen med det är att man slipper oroa sig för en krasch i multiplarna, eftersom det lika säkert som nästa rusning kommer en.

4 Priset på en hjälpande hand

Källa: Börsdata

Det finns en del bolag som ser charmen både i överhettning och ett slags inflation. Hit hör konsulterna. I veckan rapporterar bland annat Acando och uppdragstillverkaren Note och så konsulten främst till fordonsindustrin Semcon.

Konsulter har haft det tufft när det bara varit lönerna som stigit inte priset kunderna är beredda att betala. Har det blivit lättare att pressa ur en extra krona ur kunderna nu? Inte omöjligt i bilindustrin är exempelvis efterfrågan hög men vad som händer längre fram något osäkert. En perfekt kombination när du vill sälja in experter och tillfällig extrabemanning. Vi får se om det syns i veckan.

Källa: StockPiper

Securitas, som rapporterar i veckan, är ett annat bolag där möjligheten att föra över stigande lönekostnader på kunderna har en stor effekt på resultatet. Efterfrågan på säkerhet känns annars som en sorgligt stabilt växande bransch. Syns det i att rörelseresultatet fortsätter klättra uppåt?

5 Musse Pigg-diplomati

Slutligen. Några hjärtliga nyårsönskningar lär inte ha kommit från Vita Huset till ledningen i Peking när de senare häromveckan firade sin start på det nya året. Tonerna är överlag gladare i Ankeborg. Det byxlösa gänget verkar smälta in i lika bra bland kineser som på hemmaplan. I veckan rapporterar Disney hur älskade de världsberömda figurerna blivit när de numera även kan besökas i Shanghai.

Det är inte heller tal om att plocka hem jobben som pekingankorna tagit hand om. Kort sagt Musse Pigg verkar ha lyckats där världspolitiken gått bet. Disneys rapport brukar också vara ett bra mått på hur det står till med konsumtionen. För det kostar en slant att gå på nöjesfält.  I den här rapporten är annars den återkommande frågan för den stora spelaren inom kabelteve, som Disney också är, hur rappa vi tevetittare är med att riva tevetablån. För vem bänkar sig numera en fast tid för att titta på Kalle Anka? Ja, förutom en del av oss svenskar då.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer