Hoppa till huvudinnehållet

Så här påverkas du av räntesänkningen

Räntan lika låg som förtroendet?

När inflationen är avlägset från inflationsmålet krävs naturligtvis kraftfulla aktioner från direktionens sida. Förtroenden för penningpolitiken har under lång tid varit lika låg som inflationen, och nu även räntan. Dagens räntesänkning från Riksbanken innebär att reporäntan nu är 0,25 procent. En sänkning med två tredjedelar från den tidigare nivån om 0,75%.

Mot dagens räntesänkning står oron över hushållens ökade skuldsättning och möjligtvis var det detta som fick både Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick att reservera sig mot beslutet. Man undrar för övrigt hur stämningen i direktionsrummet har varit under mötet? Mer om detta får vi reda på när protokollet släpps.

Så här påverkar räntan dig

För dig och mig så kommer den lägre räntan att påverka oss på många sätt. Här är några av de effekter som kan bli påtagliga för våra plånböcker:

  • Boräntorna lär pressas nu när marknadsräntorna sjunker vilket även påverkar bostadsobligationerna. Att även räntebanan sänktes ordentligt innebär att sänkningar bör komma för alla olika löptider. På frågan om att binda eller inte är jag fortfarande övertygad om att den som väljer rörlig ränta kommer att vara den långsiktiga vinnaren.
  • Inlåningsräntan på våra sparkonton blir närmast obefintlig efter sänkningen eftersom vi nu börjar närma oss ett noll-läge. Riktigt trist för all typ av räntesparande vilket gör att det blir svårt att finna en avkastning värd namnet för lågrisksparande.
  • Aktiemarknaden påverkas positivt eftersom kapital blir billigare vilket gynnar företagen samtidigt som marknadens investerare i allt högre utsträckning kommer att välja aktier framför ränta i jakten på avkastning, även om aktierisken är långt mycket högre.
  • Kronan försvagas vilket innebär att det blir dyrare för alla som reser utomlands på semester. Men den svagare kronan gynnar även alla våra exportföretag eftersom deras varor nu blir relativt billigare.

Vem vinner, vem förlorar?

Är du en vinnare eller förlorare? I mina ögon är vi tyvärr alla förlorare eftersom Sverige har ett allvarligt problem. Konjunkturåterhämtningen haltar fortfarande och vi befinner oss farligt nära ett läge där deflationen tar ett stadigt grepp om vår ekonomi. Om du personligen gynnas av den lägre räntan så är min rekommendation att du avsätter pengar till ett sparande för att bygga en trygghetsbuffert.

Räntehälsningar
Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-07-03 21:54

Hej Gunter, vore intressant om ni i sparpodden kunde bringa klarhet i kostnaderna för att lösa ett bundet lån i förtid. Intressant nu med ny lag och rekordlåga räntor. Mvh en bitter kille m bundet bolån på +4% i ytterligare 2,5 år…

Anonym
Anonym
2014-07-07 15:56

Hej Gunther och Jan, Jag har precis börjat lyssna igenom sparpodden (hunnit till april i år ungefär), tack för mycket trevlig lyssning! Jag har en fråga angående bolån och att byta bank. Jag funderar på att köpa en lägenhet och pratar med olika banker och försöker pruta på räntan. Hur avgörande är den här första prutningen? Ponera att jag tar ett lån på 1 000 000 kr till 3 procents rörlig ränta, kan jag då byta efter 6 månader till en bank som erbjuder 2.5 procents ränta? Hur fungerar detta rent praktiskt? Är det något som begränsar hur jag som… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-07 20:40

Den nominella räntan kan iofs tyckas låg, men om inflationen i princip är obefintlig (=0) och räntan är 2% på ett sparkonto så är det ju egentligen en bättre affär än då den nominella räntan på sparkontot är 3% men inflationen ligger på 2,5%. Detsamma gäller ju i sak t.ex. bolåneräntor, men omvänt. Ja vi bör få se högre bolåneräntor framöver, men chansen är ju också stor då att vi börjar se inflation igen då med allt vad det innebär. Min poäng är att man som sparare nog inte behöver vara “rädd” för sparkonton trots den tillsynes låga nominella räntan.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-08 14:35

Hej Spartacus.

Visst har du rätt i resonemanget kring realräntan. Men vad vi också ser är att direktavkastningen på börsen och företagens avkastning på eget kapital inte har påverkats nämnvärt av de lägre räntorna. I mina ögon är det detta som drivit börsen senaste åren (eftersom riskaptiten ökat i takt med de allt lägre räntorna och den ökade stabiliteten i samband med återhämtningen efter finanskrisen).

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-07-07 21:12

Har ett innehav i Fenix Outdoor som har tiodubblats sen starten. Nu är jag dock rädd att jag har sjabblat till det. Jag är för tillfället bosatt utomlands och inte hängt med pa det senaste inom domiciliebytet och omvandling av aktierna och missade deadlinen för att skicka in ordern. Nu undrar jag helt enkelt vad som kommer att hända med mina gamla Fenix Outdoor-aktier (FIX B) som jag har kvar pa min depa. De star fast i depan till en kurs av 379.50 och jag har inte riktigt förstatt vad som händer härnäst? Kommer de att lösas in och i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-10 16:59

Hej Linus,

På Nordnet kan du, via inloggat läge, under fliken “depå” > “mina företagshändelser” > “arkiv – mina svar” läsa mer om detta.

Där står att läsa följande:
“Vid uteblivet svar kommer dina aktier i Fenix Outdoor B att bytas mot akiter i Nidron i förhållandet 1:1.” … “leverans av nya aktier beräknas ske omkring den 15 juli 2014.”

Jag hoppas detta besvarade din fråga.
Med vänlig hälsning,
Rickard, kundservice

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-11 16:10

Tack sa mycket för svaret.
Väldigt trevligt att ni erbjuder denna form av service och svarar snabbt.