Ränteoro i USA, men Yellen vill gjuta olja på vågorna

Hur länge kan den amerikanska börsen fortsätta att ånga på uppåt? Det frågar sig många investerare, vilket också märks bland flera fondförvaltares månadskommentarer när vi går över i 2018.

En indikator som brukar kallas den mest träffsäkra indikatorerna på den amerikanska ekonomin är ränteskillnaden mellan den 2-åriga amerikanska räntan och den 10-åriga. I ett läge när ekonomin väntas växa och även inflationen är det naturligt att tioåringen ligger högre.

När den 2-åriga istället ligger högre än tioåringen kallas det negativ yieldkurva, som alltså i klartext betyder att det blir dyrare att låna på kort sikt än på lång sikt. En negativ yieldkurva har varje gång sedan i mitten av 1970-talet signalerat att det amerikanska börsindexet S&P500 har fallit med tvåsiffriga procent, skrev Bloomberg News nyligen.

Hur ser det då ut idag? Den senaste tiden har ränteskillnaderna minskat. I skrivande stund är räntan på 2-åringen 1,98 procent och har stadigt tickat uppåt sedan i september då samma löptid hade en avkastning på mindre än 1,3 procent.

Även tioåringen har trendat uppåt sedan samma höstmånad. Från cirka 2,05 till 2,54, men skillnaden mellan de två löptiderna har alltså minskat till 56 punkter.

Experter som Bloomberg News har pratat med förutspår att en inverterad yieldkurva inträffar så tidigt som i år. En utveckling som skulle kunna påskyndas med ytterligare räntehöjningar från den amerikanska centralbanken. Detta är dock inget som är hugget i sten men som är något som man bör hålla ögonen på, enligt nyhetsbyråns reporter.

En negativ yieldkurva har inträffat vid fem tillfällen sedan mitten av 1970-talet.

Den genomsnittliga tiden från att räntekurvan blir inverterad till att en lågkonjunktur inträder har varit 17 månader.

Hur har då avkastningen varit från tidpunkten när den negativa räntekurvan inträder fram till dess att lågkonjunktur signaleras? Faktum är att den har varit mer än 15 procent i genomsnitt, vilket visas i nedanstående tabell.

Början på en inverterad yieldkurva Startpunkt på lågkonjunktur Fördröjning (antal månader) Avkastning på S&P 500, i procent
Augusti 1978 Januari 1980 17 22,9
September 1980 Juli 1981 10 11,5
December 1988 Juli 1990 19 37,6
Februari 2000 Mars 2001 13 -15,6
December 2005 December 2007 24 22,2

Bloomberg levererar även statistik på hur lång tid det går från det att räntekurvan börjar bli negativ tills dess att marknaden börjar korrigeras. Här är den genomsnittliga tiden drygt 13 månader och i alla fall har avkastningen varit negativ med tvåsiffriga procenttal.

Slutsatsen enligt nyhetsbyrån är alltså att sambandet är värt att hålla koll på både vad gäller ekonomiska utsikter och börsens nedgång.

Början på en inverterad yieldkurva Start på korrektion på marknaden Fördröjning (antal månader) Avkastning på S&P 500, i procent
Augusti 1978 Februari 1980 19 -17,1
September 1980 November 1980 3 -27,1
December 1988 Juli 1990 20 -19,9
Februari 2000 Mars 2000 2 -49,1
December 2005 Oktober 2007 23 -56,8

Någon som istället tonar ner sambandet är den avgående amerikanska centralbankschefen Janet Yellen. “Jag ser goda skäl till att tro att sambandet mellan lutningen på yieldkurvan och konjunkturcykeln kan ha ändrats”, sade hon i mitten av december i samband med presskonferensen vid den senaste räntehöjningen.

Hon medger att det historiskt finns ett starkt samband men att det inte är ett orsakssamband. “Den här gången är det annorlunda”. Orsaken är att investerare i dagsläget inte kräver ett tillägg för att ta risk på lång sikt. Orsaken är den låga inflationsrisken.

“För närvarande är detta risktillägg uppskattat att vara ganska lågt, nära noll, och det betyder att strukturellt, och det kan komma att fortgå, att avkastningskurvan troligtvis plattare än den varit historiskt”.

Räntorna kan följas här

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer