Idag stod det klart att Mellby Gård köper ut Kappahl från börsen. Räkna med att det krisande klädbolaget knappast är det sista att lämna börsen i närtid.
Jag tror det är rätt för Kappahl att man nu köps ut, och därmed får andrum att försöka få e-handeln att växa och få fart på försäljningen i butik. Lyckas man vända Kappahl går spararna visserligen miste om att få åka med på resan, men jag tycker att budet var rimligt och att det var rätt av de sparare som accepterade det. Detta särskilt om vi tar hänsyn till risken för ytterligare kursfall.
Vi lär också räkna med att fler utköp lär äga rum framöver, särskilt i takt med att vi går in i ett sämre ekonomiskt klimat.
Utköpet av Oriflame hade ungefär samma motivering som det av Kappahl. Man vill vända bolaget i lugn och ro in en onoterad miljö, där man slipper investerare som dömer hårt när kostnader stiger till följd av nödvändiga investeringar. Ja, Nordnet togs också från börsen av ungefär samma anledning.
Uppköpskandidater i spelsektorn
Om Sverige går in i en lågkonjunktur lär fler bolag hamna i en tuff situation med fallande kurs, särskilt inom branscher som också pressas av strukturella skäl. Vi har retail, men vi har också spelsektorn. Bettingbolagen pressas rejält av den nya regleringen, och kanske också av att fler fonder av etiska skäl väljer bort investeringar. Här lär det finnas utrymme för konsolidering.
Ett bolag jag tänker på som utköpskandidat är Mekonomen. Bolaget har visserligen kommit en bit in i sin omstrukturering, men storägaren LKQ skulle definitivt kunna ha ambitionen att köpa hela bolaget. Sen man köpte 25 procent från Axel Johnson har kursen på Mekonomen fallit, och likaså kronan. Rea, alltså.
En annan kandidat för uppköp skulle kunna vara Lindab. Efter att Creades sålt av resterande aktier i september ligger vägen öppen för en ny storägare.
Valutarisk att investera i Sverige
It-konsulterna är poppis, och Knowit anses av många vara lågt värderad trots att bolaget anses vara välskött och lönsamt. Sektorkollegan Acando blev uppköpt för en tid sedan, vilket talar för att även Knowit skulle kunna vara en attraktiv uppköpskandidat.
Egentligen är det märkligt att inte fler utländska investerare passat på att köpa fler svenska bolag, med tanke på den svaga kronan. Å andra sidan kanske man resonerar som så att det är förknippat med en valutarisk att investera här – kronan kan ju falla än mer.
Jag tror ändå vi får anledning att se fler utköp framöver.