Hoppa till huvudinnehållet

Psykologi och Börsen – Del 1

Som mycket av annat i världen så påverkas börsen av hur människor tänker och agerar – psykologi.

Den generella uppfattningen inom finansvärlden har under lång tid baserats på att:

  • Människor tar rationella beslut
  • Marknaden är effektiv
  • Människor tar investeringsbeslut regelmässigt genom varians och förväntad avkastning endast mäts genom differens i risk.

Detta är dock något som psykologer under en lång tid förstått är ett dåligt antagande. Människor agerar på ett till synes irrationellt sätt och gör ofta förutsägbara fel i sina analyser. Exempelvis brukar det inom traditionell finans antas att människor är riskaverta. Ett antagande är att människor inte föredrar att ta risk, men det görs ändå när den förväntade avkastningen är tillräcklig. Fortsättningsvis så skall människor vara konsistenta i sitt risktagande. Sanningen i den verkliga världen är att människors beteende inte alls är i närheten av dessa påståenden. Vi bryter rutinmässigt dessa regler. Vi uppvisar en riskaversion exempelvis genom att försäkra våra saker, samtidigt som vi uppvisar ett risksökande genom exempelvis att köpa trisslotter.

Beteendeekonomer ger en annan syn på verkligheten inom finansvärlden:

  • Människor är normala
  • Marknaden är inte effektiv, även om den är svår att bemästra
  • Människor tar investeringsbeslut som påverkas mer av personens egna personlighet än regelmässiga “förväntade” regler. Exempelvis; spänning, prestige, emotionella beslut, kognitivt felbedömt. Den förväntade avkastningen blir således på grund av annat än bara risk.

För att börja med ett exempel, Gambler’s Conceit. Ett exempel som ofta används för att beskriva en person som sitter och spelar på en casinomaskin. Teorin handlar i stort om att en spelare tror att denne kan avsluta sitt riskfyllda handlande samtidigt som man håller på med just det. Fortsatt förklarat så tror spelaren att denne kommer att vinna stort och kunna avsluta sitt spelande medan man ligger med vinst.

En teori som oftast det talas om ihop med denna är Gambler’s Fallacy. Denna teori handlar om en spelare som har gjort många förluster i rad. Spelaren tror att eftersom denne gjort många förluster i rad så måste det ta slut någon gång. Detta eftersom att denne tror att frekvensen av en händelse påverkar följande händelse. Detta kan leda till en falsk känsla av självförtroende och göra att spelaren tar allt större risker. Oftast bidrar detta till att förlusterna blir än större än tidigare.

Trading är inte spelande, trots det så kan ett liknande beteende uppvisas. Att exempelvis sitta och handla i en rad av förluster och öka på storleken på positionen för att “denna trade kommer bli bra”.

Att förstå hur psykologi påverkar både dig och andra i trading är därför något som kan vara viktigt för din potentiella framgång.

Detta är början av ett antal inlägg. Jag kommer att ta ut delar ur den beteendeekonomiska världen i varje inlägg och berätta mer om dessa ämnen och hur det påverkar börsen.

Axel Karlsson
Active Trading Manager

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-01 17:53

Ja att öka ett innehav som man har förlust i kan sluta illa. Fast det kan också gå bra. Fast i slutända är det bäst att undvika fallande knivar. Det finns många aktier man kan köpa istället