Profilerna om skräck på börsen

Halloween är en högtid vi förknippar med skräck. Men med en Stockholmsbörs som klättrat upp under hösten ser skräcken ut att vara långt borta. Vi frågade därför Anna Svahn, Jacob ”Gottodix” Henriksson och vår egen bloggare Monica Sjödin hur de ser på skräck på börsen just nu!

Halloween är ju skräckens högtid, vad får dig att känna skräck på börsen?

Anna Svahn: En oberäknerlig börs som inte reagerar enligt förväntan. Till exempel när ett bolag släpper en rapport under förväntan men aktien ändå stiger. Obehagligt.

Gottodix: Att det inte finns någon referenspunkt för aktiepriser längre. Vad är ett rimligt p/e-tal numera?

Monica Sjödin: Ingenting faktiskt, men så har vi också haft ett flertal fina år i bagaget.

Apropå börsskräck, hur ser du på skräckindexet VIX? Använder du dig av detta i din trading?

Anna Svahn: VIX är ett bra verktyg för att se hur riskaptiten ser ut. Just nu långt under 20 som dessutom brukar betyda att vi inte behöver vara särskilt oroliga över börsen. Mitt personliga VIX-index ligger nog dock snarare mellan 60-80.

Gottodix: Nej, men jag följer det med stort intresse. Just nu visar det väl främst att riskmätaren är trasig.

Monica Sjödin: Ett intressant index som jag håller ett öga på, men jag använder mig inte av det aktivt i min trading. Ser det mer som en av flera parametrar för att känna av läget.

Hur tror du att skräck påverkar människor på börsen? Är det bra eller dåligt med viss skräck när det kommer till investeringar?

Anna Svahn: Skräck på börsen är egentligen aldrig bra. Man bör ha respekt, men att vara så rädd att man istället står helt utanför börsen borde vara det man räds mest. Ett helt liv utan avkastning borde vara allas största mardröm.

Gottodix: Känslor är bortom bra och dåligt. De är vad de är men det är nog ett stort misstag att försöka döva sitt eget omdöme med alltför hårda rationella modeller i en värld som inte alltid är helt logisk.

Monica Sjödin: Vid kraftiga sättningar eller reaktioner så är det givet att folk blir rädda och vill skydda sina pengar, men jag hoppas att man inte blir skräckslagen och säljer i panik, utan andas djupt och gör en realistisk bedömning av situationen. Jag tycker att man ska ha en hälsosam respekt för marknaden, men skräck tror jag bara är förödande.

Nämn ett bolag som skrämmer många som man kanske inte bör vara rädd för?

Anna Svahn: Svårt, däremot så tänker jag att alldeles för få är rädda för Fingerprint!

Gottodix: Castellum och de flesta andra fastighetsbolag som sittter på fina bestånd av kontor med stigande hyror. Bygg- & bostadsoron handlar varken om konjunktur eller räntor utan om regelverk och för optimsitiska priser.

Monica Sjödin: Har inget enskilt bolag, men jag tycker att det kan vara värt att kolla lite extra på fastighetsaktierna då de överlag har fått sig en törn i år. En del gör trots allt fortfarande hyggliga resultat.

En stor skräck för många är nog att en ny finanskris är på väg, hur ser du på detta?

Anna Svahn: Jag står redo med en armé av björnar och guld… Nej då, men jag hoppas att många innan en större nedgång enligt Howard Marks devis är väl förberedda med väldiversifierade portföljer i olika tillgångsslag!

Gottodix: Det blir det nog inte på ett bra tag, men Kina lär för eller senare ge en smäll som lär märkas på börsen. Sedan ska konjunkturen landa och stimulanser avvecklas. Det lär märkas men inte som en kris utan mer som en vanlig nedgång. Fast det kanske räcker med 15-20 procent ned för att alla vi som vant oss vid att börsen bara går upp ska bli skraja. Förresten är det väl mer Halloween med en mysrysare än en verklig skräckis?

Monica Sjödin: Förr eller senare kommer den, så det är bra att vara mentalt förberedd och redan nu bestämma hur man vill bemöta den. Själv är jag dålig på att hantera större nedgångar så jag avser att kliva av när trenden vänder.

Hur ser du på börsen den kommande tiden, finns det anledning att känna skräck eller går det att pusta ut? Kommentera gärna dina tankar nedan.

Se även Halloween-specialen med Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson om bus och godis på börsen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer